🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 66]

• 51 359
  • 765
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Ние така случихме юни байрам курбан (6 дни- добре, че всичките ни мероприятия бяха преди това) като ходихме в Истанбул. От една страна добре, че градът направо се изпразни, но от друга... в Одрин на прибиране нямаше къде да хапнем, всичко, ама всичко беше затворено и улиците пусти.

# 466
Датите са 31.03-01.04...аз така съм гледала за датите🤠 и букнах от 9-13 април.
Впрочем, направила съм си сметката ( то Божа работа е сметката де, все пак път е всичко се случва) да пристигнем в хотела по-късно вечерта ,около 22-23 часа. До сега не съм се настанявала толкова късно, трябва да уведомят хотела нали? Ще вземат да продават стаите🤭 да не спим в колата

# 467
Предупредете ги, обикновено няма проблем.

Баш датите са 31.03-01.04. та ако кажете, че олеква около 02.04 ще го изместя за тогава да тръгнем. За съжаление няма как за следващата седмица, защото сефте ще водим децата, а те точно тази седмица са ваканция.

# 468
  • София
Точно за априлската ваканция и потокът от Бг е доста голям!
 Миналата година и ние решихме за априлската вакания да заведем детето за първи път в Истанбул! Вечерта преди пътуването отидох да купя малко лири, жената от чейнджа каза че не помни да е имала такова много хора купуващи лири....

# 469
Здравейте, след 2 седмици пътуваме за Истанбул. За първи път ще бъдем там, досега винаги транзитно сме преминавали летището. Четох уж разни статии, но все още не ми е съвсем ясно тези карти за метрото от къде точно се купуват и как става зареждането. Трябва да стигнем от международното летище до пл. Таксим (апартаментът, който знаехме е в близост). И въобще, кой транспорт е най-удобен и бюджетен в същото време? Ще бъдем двама възрастни и двама 12-годишни с немалко багаж.

# 470
Казвате "летището" и "международното летище", но то не е само едно.
Кое летище имате предвид, в европейската или в азиатската част? И двете са международни. Или ако не знаете това, кажете с коя авиокомпания летите и ще ви помогнем.

# 471
Казвате "летището" и "международното летище", но то не е само едно.
Кое летище имате предвид, в европейската или в азиатската част? И двете са международни. Или ако не знаете това, кажете с коя авиокомпания летите и ще ви помогнем.

Доколкото зная едното е познато като международно летище Истанбул (новото), а другото е летище Сабиха Гьокчен. Ние летим с Търкиш Еърлайнс до първото, в европейската част на Истанбул

# 472
И двете летища са международни. (Преди и летище "Ататюрк" беше международно, тоест стават 3). В големите градове на Турция летищата са все международни. Разликата е, че Ататюрк и Сабиха Гьокчен са в рамките на гр. Истанбул, а новото летище, е отдалечено от Истанбул (на 40 км от Та̀ксим) и е край Арнавуткьой.

Та има два начина да стигнете от летище Истанбул до Та̀ксим:
1. Директен автобус Havaİst https://hava.ist - 275 лири струва
2. Метро М11 до ГайретТепе, там сменяте с метро М2 до Та̀ксим (27+27 лири...не съм сигурен в цената)

Карта на метрото: https://www.metro.istanbul/yolcuhizmetleri/agharitalari

Ако изберете втория вариант, с метрото... ви трябва Иста̀нбулКарт. Ако нямате пластика, може да си вземете от повечето метростанции, предполагам, че има и на метростанцията пред летището, от Biletmatik, там си купувате пластиката и си я зареждате в рамките на самия Biletmatik, може да се плаща и с карта, и кеш. Ако чуете от аудио инструкциите "сàадедже кяът" (sadece kâğıt - букв. "само хартия"), означава, че може да слагате само банкноти. Пластики Иста̀нбулкарт преди години се предлагаха и във всякакви павилиони за вестници, аз моята съм си я купил преди 15 г. от някакъв РЕП Grinning Сега не знам как е.

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 01:37 от diziler

# 473
И двете летища са международни. (Преди и летище "Ататюрк" беше международно, тоест стават 3). В големите градове на Турция летищата са все международни. Разликата е, че Ататюрк и Сабиха Гьокчен са в рамките на гр. Истанбул, а новото летище, е отдалечено от Истанбул (на 40 км от Та̀ксим) и е край Арнавуткьой.

Та има два начина да стигнете от летище Истанбул до Та̀ксим:
1. Директен автобус Havaİst https://hava.ist - 275 лири струва
2. Метро М11 до ГайретТепе, там сменяте с метро М2 до Та̀ксим (27+27 лири...не съм сигурен в цената)

Карта на метрото: https://www.metro.istanbul/yolcuhizmetleri/agharitalari

Ако изберете втория вариант, с метрото... ви трябва Иста̀нбулКарт. Ако нямате пластика, може да си вземете от повечето метростанции, предполагам, че има и на метростанцията пред летището, от Biletmatik, там си купувате пластиката и си я зареждате в рамките на самия Biletmatik, може да се плаща и с карта, и кеш. Ако чуете от аудио инструкциите "сàадедже кяът" (sadece kâğıt - букв. "само хартия"), означава, че може да слагате само банкноти. Пластики Иста̀нбулкарт преди години се предлагаха и във всякакви павилиони за вестници, аз моята съм си я купил преди 15 г. от някакъв РЕП Grinning Сега не знам как е.

Благодаря за полезната информация!

# 474
  • Варна
АВТОМАТИ ЗА ИСТАНБУЛКАРД ИМА ПО НЯКОЛКО НА всички възможни спирки в центъра и на всички в метрото - лесно се работи с тях.

# 475
Ами ето, модерна работа. Съобразили са. Преди години нямаше навсякъде. Като за възлова спирка (летище)  сигурно са наредени много един до друг, както при  гара Халкалъ например.

Само не мога да ви гарантирам, че при смяната на М11 с М2 при Гайреттепе сте със същия "билет", най-вероятно ще се таксувате отново.   Когато съм сменял линии.. примерно М2 с М6 на станция Левент или М1 с М2 при Йеникапъ, има ново таксуване за новата линия. Но въпреки това... като са толкова евтини пътуванията, няма проблем. Не е като в Норвегия, да те заболи сърцето направо Grinning

# 476
  • Благоевград
Миналата година и ние пътувахме с Търкиш до Истанбул. За 45 минути с метрото стигнахме до нашата спирка Фулия с няколко смени и прекачвания. Много е удобно. Машини за Истанбулкарт има във всички подлези на метрото. Когато си тръгнахме, беше 01.05. И доста спирки на метрото бяха блокирани, таксита не работеха, на се наложи да ползвам приложение,BiTaxi и стигнахме за около 30-40 минути, около 1200 лири, по спомен.

# 477
  • Стара Загора
Здравейте. Предстои ни пътуване до Истанбул, но този път няма да сме със собствен транспорт, а с автобус. Искам да попитам някой от темата пътувал ли е с Панорама Транс? Ако има такива бих била благодарна за някакви отзиви за автобусите им. В  мрежата няма почти никаква информация за тях. Hug

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 23:24 от shushumiga87

# 478
Обмисляме пътуване с почти две годишно дете за около  4-5 нощувки. Били сме в града само транзитно преди , ще се радвам ако споделите кои забележителности и места, биха били подходящи в нашия случай. Гледам в букинг разни хотели, но също ми е трудно да преценя в коя част би било най-удачно да запазим. Планираме да използваме градския транспорт, предвид натовареното движение. Всички предложения са добре дошли

# 479
Задължително си вземете количка, от тези дето се сгъват... някаква но вземете. Аз преди да започна да пътувам активно из наистина големи градове се чудех защо дете,което може да върви е в количка🤭😂😂☺️ Ооооох,младост,глупост и невежество после ми просветна защо са в количка😁

За хотел мисля ,че около Сиркеджи ще ви е удобно, фериботи,метро,трамвай,Султан Ахмет,.....абе всичко.
За детето сигурно ще е интересно да види рибките в аквариума. Музея на Рахми Коч мисля,че е малка за там...евентуално Леголенд ама мисля ,че и за там ще е малка. Но то навсякъде е толкова шарено че ще се шашне милото😄

Общи условия

Активация на акаунт