Баща на 50

• 25 105
  • 690
  •   1
Отговори
# 555
Абе, хора, кое е укоримото при двустранно съгласие родителите да помагат с внуците, срамно ли е, забранено ли е, защо непременно трябва да се цели пълна автономност на отглеждането спрямо баби и дядовци, ако не се налага?
Преведено - от къф зор трябва да имаш собствен бизнес, за да си позволиш дете на 25?
Потребителската по горе явно много се гордее със себе си, че е успяла да хване последния влак да създаде семейство и роди деца, за това така усилено промотира личния си житейски и семеен модел като най правилен.
Само че забравя, че хората са различни, не всички имат желание, а и възможност да учат, да обикалят света, да живеят в чужда държава, да правят кариера и да сменят мъже. Нито пък да раждат след 40. След децата животът не свършва. Нито пък е нужно да си завършил висше, за да имаш малък бизнес, от който да се издържаш. Нито пък е задължително, ако си срещнал правилния човек за теб на 25, да чакаш до 40, за да създадеш деца, щото не си се наживял. Животът е шарен, някои намират своята половинка и на 18, други не могат и на 48.
Важното е мъжът и жената в едно семейство да се обичат, уважават и подкрепят, и да си отглеждат децата с любов. Не всички жени са обсебващи, контролиращи и изцяло отдадени на децата си.

# 556
Прекрасная Василиса, всеки промотира своя модел, все пак него сме си избрали, той ни е паснал. Би било тъжно човек да не е създал семейство, когато не е в синхрон с вътрешното му усещане и житейските му цели.
Естествено, че се радвам, че съм хванала последния влак, би ми било тъжно ако го изпусна Simple Smile. Няма как да не прокламирам нещо, което за мен е наистина добро, а и за хората около мен. Именно по-възрастните родители около нас са с професии, с добри и хармонични семейства. А "младите" родители отдавна са в раздяла или са в търсене на новото.
Магдена, аз пак питам, ако бабите и дядовците така и така гледат внуци, защо не може възрастни родители да отгледат деца? С какво са по-лоши от бабите и дядовците? Нали все пак от там тръгна дебатът-- таткото на 47 е мн стар за семейство и колко е зле стари родители, какъв срам са за крехката психика на децата. Как така е хубаво бабата и дядото да гледат децата, а все пак по-младите "стари" родители са такова клеймо? Сто пъти по-добре е по-стари родители, които си гледат децата, от млади, неприсъстващи родители и дефакто отглеждане от баба и дядо. И не, не става дума за гордост, че съм се справила сама, а, че това е било предпочитано от мен -- аз искам децата  да си ги отглеждаме ние. Бабите -- за гости, за общуване, за любов- да. За друго -- не, мерси.
Иначе семейството какво е точно -- за мен  е мъж, жена, деца. А не баба, дядо, деца и от време на време мама и татко за красота, всеки хванал пътя нанякъде.

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 13:38 от MariyaHris

# 557
  • Пловдив
МарияХрис, аз никъде, ама никъде не съм твърдяла за никого от темата, че е твърде стар, млад или някакъв си за да има деца, така че тоя въпрос е неуместен към мен.
Ти обаче предпостави частния бизнес и изнасянето от къщи, за да се счете за приемливо имането на деца.
Аз лично не налагам "моя" модел, нямам такъв модел и смятам за невярно твърдението, че всеки си бил имал модел и разбиране, кога, ръйш ли, е правилно да имаш деца, а кога - не.
За мен е напълно безумна самата идея да се определя правенето на деца от психически нормални хора, имащи желание за деца, като неправилно, егоистично, вредно за децата и не знам си какво.

# 558
МарияХрис, аз никъде, ама никъде не съм твърдяла за никого от темата, че е твърде стар, млад или някакъв си за да има деца, така че тоя въпрос е неуместен към мен.
Ти обаче предпостави частния бизнес и изнасянето от къщи, за да се счете за приемливо имането на деца.
Аз лично не налагам "моя" модел, нямам такъв модел и смятам за невярно твърдението, че всеки си бил имал модел и разбиране, кога, ръйш ли, е правилно да имаш деца, а кога - не.
За мен е напълно безумна самата идея да се определя правенето на деца от психически нормални хора, имащи желание за деца, като неправилно, егоистично, вредно за децата и не знам си какво.

Магдена,  не мисля, че съм казвала, че е грешно и егоистично да се правят деца от млади двойки? В мнението за частния бизнес коментирах  мнение на Василиса Прекрасная, че ако имало двойка 23 годишна с 28 годишен с частен бизнес, които не искали да учат, те можело да имат деца.
И аз просто писах, че такива не познавам, и че повечето българи и българки на тази възраст още живеят с майка си и баща си. Това е. Тоест, изцяло коментар по мнението на друг потребител, другото са твои интерпретации и превратно тълкуване. Сега ясно ми е, че и в такива условия деца се раждат и гледат, сигурно си има своите плюсове. Но аз, чисто егоистично, си искам свой дом, чисто егоистично искам аз да си гледам децата, чисто егоистично съм искала аз да си поживея преди това. А от чист егоизъм, родителите ми са ме издържали да се изуча, за да си хвана хляба в ръце и да не им висна на тях на гърба. Същото ще искам и за моите деца -- професия преди семейство. Пак от чист егоизъм, защото обичам лесното, а не трудното.

# 559
Потребителската по горе явно много се гордее със себе си, че е успяла да хване последния влак да създаде семейство и роди деца, за това така усилено промотира личния си житейски и семеен модел като най правилен.
Много грубо изказване.

# 560
MariyaHris, ако не се лъжа ти визираше 30-годишните като по-възрастни, нали? Дори и да е 35, пак е доста далеч от възрастта на мъжа на авторката и в този контекс е дори млада възраст...

# 561
Прекрасни житейски стратегии прочетох тук-програмирани като в добре познатия на някои социализъм. Но почти всички от тях не случват така като сме очаквали - има твърде много променливи в тях. Децата се гледат с разум и любов, ако се получат. Защото репродуктивните проблеми и влошено здравословно състояние се срещат вече при доста млади хора в златна възраст 25-35, която някои сочат за предел на създаването на деца. Така,че аз бих родила на 45 без да ми пука от всичките критики и бих имала дете,защото искам да имам. И ако някой си позволи да се подиграва на детето ми,че родителите му са някакви-епитети колкото искаш, бих му обяснила от какво тесногръдие и откровена злоба,провокирана от тъпотата му идват тези думи.
Хубав ден!
P.S. Родих сина си на 21, студентка, работех каквото намеря.
Отчитам грешките си в отглеждането на детето и сега мога да си позволя да отделя от времето си, не гоня кариера и ми се изясниха нещата,на които искам да го науча ,доказали се във времето като полезни. Освен това не е задължително да се напаснем с него и може да се изправя пред нови предизвикателства.

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 17:47 от belma

# 562
  • Paris, France
Магдена, аз пак питам, ако бабите и дядовците така и така гледат внуци, защо не може възрастни родители да отгледат деца? С какво са по-лоши от бабите и дядовците?

С това, че в живота на децата има основно детство и старост. Гледаните от баба и дядо прекарват време и ваканции и с родителите си, при родителите си, освен с баби и дядовци. Гледаните от стари родители имат старите си родители и евентуално някой още по-стар, може и вече болен дядо или баба.

На баба ми полусестра и стана баба на 38-39г. Работеха с мъжа и. Внучката и я гледаше нейната майка, която беше отгледала и дъщеря и. И мене е бавела отвреме навреме. Викахме и стара бабо, прабабо и ни се виждаше като изкопаемо, динозавър. Била е около 65 годишна тогава  🤩.

Помня каква радост беше като дойдеха родителите и или майка. Те ни водеха по кръчми, по пикници и места, където бабите и дядовците ни не можеха или не искаха да идат. Ходили сме на море барабар с всичките баби за месеци, но родителите ни идваха за само 15 или 20 дена. Еми различно беше. Бабите гледаха да не изгорим, да не настинем, да не се удавим, да не се изгубим, да не си нарежем краката по камънаците. С родителите можехме да ходим голи и боси, да се разходим по целия плаж, да идем пеша до Несебър, да се веселим на водно колело, лодка, да си говорим с непознати, да гоним диви прасета в гората, да седим прави под дъжда. Те можеха цял ден да не забележат там ли сме или ни няма. Същото с дядовците, но те не искаха да ни гледат сами.

Баба ми като ме водеше на гости, беше обикновено при друга баба с внуче, на опера, балет или театър с друга баба или друга баба с внуче.

Не, че е лошо, но в детството липсва поглед над хора в активна, млада възраст.

Всеки си избира сам, разбира се.

Дадоха се за пример фризьорки и маникюристки. Във Франция фризьорките печелят много добре, но не се затичват да раждат на 23 и 25г. Там, където ходех на маникюр, четирите фризьорки са 35-45г и никоя няма дете. Всичките имат купено жилище и три даже изплатено. Хубави и поддържани жени са, а не дебели дропли, но деца нямат. Казвали са ми, че работят до късно и няма да има кой да гледа детето.

# 563
  • София
За едни ранното раждане е правилният избор, за други късното. И двете си имат плюсове и минуси. Пък обстоятелства и съответно възможностите на всеки са много различни.

# 564
Имам такава близка, ходят със свекъра и свекървата навсякъде, и по-много далечните и скъпи дестинации. Ама свекъра плаща всичко и няма шанс да даде пари на младото семейство да отидат сами, абсурд. Иначе по снимки във Фейсбук и Инстаграм старателно се внимава дъртите да не влязат в кадър, все едно ги няма😆

# 565
  • Paris, France
Може и дъртите да не искат да бъдат развявани из Facebook. Нашите свекърви и майка ми непрекъснато ни предлагаха да ни плащат екскурзии сами, но все избираха места, които те харесват и или мъжът ми, или аз отказахме и накрая никъде не отивахме.

Ако имат дете може да предпочитат да ходят със свекърите за да им го бавят. Ние така правехме.

# 566
И ранното и късното раждане, всъщност са в сравнително малък диапазон от време, особено ако става дума за повече от 2 деца.За три деца често ти трябва едно десетилетие докато ги избуташ до детскоградинска възраст и да се намалят твоите ангажименти. Единственият безпроблемен вариант е този, в който родителите са в добро физическо и психическо здраве и имат осигурена добра материална база, подкрепа на рода и близки. Тогава могат и млади и стари да раждат и да имат многодетно семейство, отглеждано в оптимални условия. Всички други трябва да правим някакъв компромис - в каква посока, всеки си решава с оглед на ценности, темперамент, амбиции и тн.

Невена Виролан, абе хем си права, хем не си. Да, най-страшното е да не останат децата без семейство и рода, които да се грижат за тях при смърт на родители. Това е единствен аргумент, който приемам като наистина сериозен. От това не са застраховани и млади родители - мигранти в друга държава, а млади родители, чиито родители нямат добра семейна среда. Но дори и тук пак аргументът е "ЗА" второ дете. Лелите и чичовците също биха могли да се включт в отглеждането. Мен само ме е яд, че не се натиснах себе си по-рано за трето дете. Сега имам прекалено много страхове вече.

Все пак при децата е важна ежедневната грижа, а не с кого ходят по ваканции. Моите деца, нищо, че са на дърта майка, пак могат да ходят при баба в Германия, при друга баба в Италия, обикалят с дъртите си майка и татко света.

Последна редакция: сб, 12 окт 2024, 11:52 от MariyaHris

# 567
Лелите и чичовците. Joy Във Въпроси за СО нищим казус как родителите и брата на майката искат да напусне жилището им и да се оправя сама с 3-годишно. Никой няма да ви помага. Разчитайте на себе си. Нито на мъж, нито на никого. Ако се случи да има помощ, хубаво, ама не разчитайте.

# 568
MariyaHris, защото бабите им са били млади, когато са създавали майка им и баща им. Т.е. ти имаш повече възможности, защото са ти ги дали родителите ти.

# 569
Може и дъртите да не искат да бъдат развявани из Facebook. Нашите свекърви и майка ми непрекъснато ни предлагаха да ни плащат екскурзии сами, но все избираха места, които те харесват и или мъжът ми, или аз отказахме и накрая никъде не отивахме.

Ако имат дете може да предпочитат да ходят със свекърите за да им го бавят. Ние така правехме.
Не предпочитат нищо, нямат думата, никой не ги пита и нямат избор. Така сигурно е ясно. Или далечни искъпи дестинации и круизи, или дрямане в дълбоката провинция в един уникално оправен двор и къща със свекъра и свекървата, врати не се заключват, всичко е общо. Всички са образовани и добре платени, само свекъра е мастит земеделц , той определя правилата. Ако искаш, искаш, иначе не си от “семейството”. Снахата подписа предбрачен договор, няма нищо ако не слуша, даже и детето. Никой от дъртите не гледа деца, за тази цел или другата баба, или гледачки. Добре изразен провинциален аристократизъм, еми който иска , иска. Явно снимките в Инстаграм са важни, може и там да има правила, знам ли.

Общи условия

Активация на акаунт