Пубертетът при момичетата до 14 години

• 24 104
  • 484
  •   1
Отговори
# 120
И аз да ти кажа...ходенето до Дисни беше подарък миналата година и нещо не го зачетоха много като подарък. Както казваш чакат си опаковките под елхата, било и нещо малко.
Неизбежно събираме боклучки...

# 121
  • Бургас
Под елхата слагам нещо дребно.
Миналата година нарочно бях разменила подаръците с имената върху опаковките, падна голям смях, когато кучето получи книга, а детето - кожен кокал Simple Smile

Иначе сега мрънка за нов спален комплект красив, че се изживява като интериорен дизайнер и си оправя леглото всеки ден, купи си нова лампа, декоративна възглавница...

# 122
Малките деца свързват Коледа с историята за джуджетата, дядо Коледа и в това всъщност е вълнението. Какво ще остави дядо Коледа, ще остави ли нещо.
Вече като по-големи е ясно откъде идва подаръка. Ще има нещо под елхата, да, ще е изненада, но няма да е нещо невероятно. Предполагам нещо от порядъка на бижу, аксесоар, дрешка. Тя си прави устата за таблет, но няма да го получи.
Сестра й е на 3 и за нея това ще е първата Коледа, в която ясно разбира историята за дядо Коледа и т.н, който ще й донесе играчка, но пак нещо разумно. Отдавна съм се отрекла от идеята за невероятен, неповторим , уникален подарък, защото в тези комерсиални времена, такъв вече не съществува.
За емоциите съм съгласна, честно казано не очаквам дете да може да разбере и приеме това за подарък, защото те всичко сега приемат за даденост. Обаче някога, след години, като разберат какво струват даденостите, може би ще осъзнаят подаръците, които са получавали. За РД вече и аз смятам да минем на някакви семейни пътувания до хубави места.

# 123
предаването , говорят за ваксините за ЧПВ, мисля че ще ви е интересно. Лекарят който говори каза, че може и хора водещи полов живот да се ваксинират, дори носители на вируса.

# 124
  • Варна
Здравейте, дъщеря ми е на 9г и половина. Физически изглежда по-голяма, висока е 142см и в класа е от най-високите. На акъл си е абсолютен дечко. От известно време забелязвам малки пъпчици на челото. Не съм я водила още на лекар, но се чудя възможно ли е да са пубертетски пъпки. На тази възраст възможно ли е ?

# 125
  • София
Да, възможно е. При моята горе-долу тогава започнаха пъпчиците. Ежедневно почистване с лавандулова вода дава добър резултат при някои девойки с начални пъпчици.

# 126
Здравейте, дъщеря ми е на 9г и половина. Физически изглежда по-голяма, висока е 142см и в класа е от най-високите. На акъл си е абсолютен дечко. От известно време забелязвам малки пъпчици на челото. Не съм я водила още на лекар, но се чудя възможно ли е да са пубертетски пъпки. На тази възраст възможно ли е ?

Привет и от мен.
В класа на дъщеря ми имаше момиченце на 9г и 2м ,русичко и много силно окосмяване под мишниците (тя много се хвалеше с това 😆, милата), сега са на по 10г и другите по-тъмни момиченца имат много окосмяване на всякъде( за щастие при нас не е прието децата да се обезкосмяват в тази възраст).. има някои с по-развити вече гърди, други с много малко, едва започващи. Една от тях е дъщеря ми която е 1.55висока, но едва започва да има косми и да и се завиват гърдите.

Искам да кажа, че в тази възраст 9-11г вече се случват много неща, на различно ниво и според детето, гени и прочее.
 Това което забелязвам е че височината не е фактор за пубертетното развитие.
Както казах моите дъщери са много високи и изглеждат много по-големи и техни приятелки с по 15см по малко на същата възраст вече са с цикъл.

# 127
  • София
niksi, и моята е почти на 9 и половина, висока е 147. Има черни точки по нослето и понякога ѝ се появяват ситни пъпчици по челото.

Не ми се искаше толкова отрано да почва с грижа за кожата, но не е ненормално. По-скоро нямаме късмет. Черните точки ѝ се появиха за пръв път още на 5, докато носеше маска по време на пандемията. 🙄

# 128
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Да се включа и аз в тази тема.
Девойчето е на 9г. 138 см.
От лятото започна спорадична поява на пъпчици - ситни и с връхчета, по нослето... Frowning1
Понеже като дете не получих адекватни съвети за грижа за кожата, а и нещо не е точно моето нещо, предложих поне тя да си изгради такава рутина.
Та от лятото, сутрин и вечер, след измиване на лицето само с вода, минава и с тампонче с розова вода. Търсих лавандулова, но не открих и действаме с розовата.
За момента се отразява добре. Пъпчиците не се чоплят и бързо минават. От бебе е с много чувствителна кожа, склонна към изсушаване. Доста емулиенти съм измазала по нея.

Проблеми с косми и цикъл още нямаме, но усещам в настроенията промени, въртене на очи, пуфтене и т.н. "приятни" признаци...
А ще имаме проблеми с космите... Има много и тъмни Weary но това е положението...

# 129
Моята дъщеря (почти 11г) има ужасния навик да си пипа постоянно лицето, разбира се като не е вкъщи ръцете са мръсни и от това се изрива по лицето. Карам я да се почиства с мицеларна вода, като видя каква мръсотия има по кожата, малко върза вяра за какво й говоря, но този навик…

# 130
Момичета, привет,
На малката ми дъщеря се белят пръстите постоянно... някой да е виждал такова нещо? Не мога да си обясня защо:

# 131
Гъбички
Липса на витамини
Контактен дерматит (препарат някакъв?)
Стрептококи (ако прекалява със сладкото може да се обостри)
Това ми идва на първо четене...

# 132
Тя е малко сложна с кожата...дано не е нещо сериозно. Ще я заведа да и го видят.. казаха ми че сега има много зарази със стрептококи най вече във фризьорските салони. Не че посещава такива, но все пак.

Благодаря 🤗

# 133
Да не би случайно да използва почистващата серия на biotrade- acne out. При моята дъщеря имаше този ефект и като потърсих в интернет излезе тази причина. Изобщо не очаквах, но беше факт.

# 134
Здравейте!
Моята дъщеря има същия проблем от 2 години. Посетиме различни дерматолози и хомеопати,  всякакви лекарства мазахме, пи различни неща, на нищо не помогна. Миналата година й се възпалиха и потните жлези на дланите..ужас.
Сега има лека подобрение с един крем на sosimple за атопичен дерматит.

Общи условия

Активация на акаунт