Пубертетът при момичетата до 14 години

• 24 066
  • 484
  •   1
Отговори
# 15
В училище е забранен лака, вероятно и гримовете, но не прочетох правилника тази година в училище и не помня вече 🤣
Лакирам с моите лакове , като имам настроение, има бледи цветове и нюанси които не личат и не са били проблем в училище.
10 годишната има интерес за гримиране , приятелки носят разни неща и се е прибрала намацана, с тонове брокат в косата.... преди се случваше на училище, сега като се съберат по повод някакъв .
Може би ще и купя нещо по-нататък да тренира.

8-годишната е с някакви алергии и отказва всичко, защото се е обривала от рисунки по лицето.

# 16
  • София
Моето момиче грим не слага, само гланц много рядко и то на игра. Има 2 подарени лака на водна основа и се присеща да се лакира 2 пъти в годината. Обикновено 15 минути след това го измива Simple Smile На 10 е.

# 17
6 клас, на 12. Вчера бях на родителска - в потрес съм от намазни момичета 6-7 клас ... моята слага червило и спирала на участия (народни танци играе). По други поводи абсурд.

# 18
  • София
Моята е на 11 г, 5 клас. Нищо не слага, дори гланц/балсам. Нейна приятелка от класа още миналата година слагаше спирала, цветен гланц и имаше лек маникюр. Харесвам момиченцето, но не и нагримирано и с маникюр. Рано е на тази възраст според мен и се радвам, че щерката не проявява интерес, поне засега.

# 19
Имам впечатлението, че някои майки просто нямат търпение децата им да порастнат.
Не е само до грима.. въобще как ги обличат, как им говорят...
И не знам защо в БГ е повече от другите държави. В класа и приятелките на дъщеря ми ( 10г и 8м) никой не ходи с грим, не е епилиран/а ( имат косми), не се облича предизвикателно...

# 20
Да, много съм съгласна с последното мнение. Голямо състезание е тук, коя ще е по-готина, ще е по-голяма мацка... Думи нямам.
Моята е на 10г и 8 месеца също и единственото което слага е зимата безцветен гланц, защото и се напукват устните.

# 21
Само с обезкосмяването не съм съгласна. Моето дете е с тъмна коса, от малка е окосмена, подиграваха й се даже. Още на 10 г я заведох на козметик и вече почти 4 години редовно ползва кола маска. Предпочитам да се чувства комфортно, вместо да се срамува.

# 22
  • Северозапада
И дъщеря ми (11) ме побърка това лято с това, че има косми по краката и ръцете. Купихме комплекта за топла кола маска.
А още от миналото лято купува гримове и подобни. Влиянието и е от съседското дете, което е само една година по-голяма, но и разрешават явно да купува и ползва. Тя маже и фон-дьо-тен и някакви хайлайтери, околоочни кремове. Направо ме изумява. А майката изобщо не съм я виждала гримирана в ежедневието 🙄 Големи спорове имаме по тези въпроси. А пък пъпките явно не я притесняват толкова и постоянно я подсещам да почиства лицето.

# 23
  • София
И моята е отнасяла доста подигравки за космите. По тази причина обсъдих с нея различни опции за обезкосмяване на краката през лятото, но тя засега отказва, макар сама да се дразни на космите си. На 11 г е. Когато реши сама, ще съдействам.

С пъпките - същата работа. Ако аз не се сетя да ѝ почистя лицето, сама рядко се сеща. Не я притесняват. Имаше период, в който се сещаше редовно. Сега не знам какво ѝ става.

Ще потърся друг вариант,защото я отблъсква миризмата на лавандуловата вода. Може с друго да е по-активна, ако мирише приятно за нея. Но лавандуловата вода добре ѝ се отразява и ме е яд малко , че я отказва

# 24
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Pandachina
Моето гардже е на няма и 9, но скоро ѝ се появиха от тези ситните пъпчици по нослето и в Т зоната, най-общо казано. Търсих лавандулова вода, но намерих розова в Лили и с нея минава девойката сутрин и вечер. Не се сеща обаче първо с вода да измие, но има напредък.
За мен има ефект. Предстои да купим втора опаковка розова вода. Blush

# 25
Моята все още няма пъпки и нищо не правим, но сме говорили да не се пипа и да я заведа на козметик когато стане нужно. Наскоро ме разпитва за начините за обезкосмяване, но и за това е много рано. Единствено взехме лосион за тяло да маже като превенция срещи стрии. Тя още е дребна на ръст, но порасна с 4 см през лятната ваканция и се подготвяме. Не знам дали ми се струва, но и гърдичките сякаш са се увеличили малко. Маже усърдно засега, от врат до пети. Снощи я загледах, скрила се и явно се е опитала са се гримира и после да трие. Гледам я, около очите като панда, питах я какво е слагала, уверих я, че няма да се карам, отрича. После си намерих туша за вежди изваден от несесера и ми стана ясно, само не ми е ясно съвсем какво е правила с него под очите 🤷‍♀️ Забелязвам, че все по-често се затваря в нейната стая, гледа и се упражнява в танците на Бляк Пинк. Няма лошо, ама докато доскоро ми досаждаше с неспирно бъбрене, сега очите не мога да й видя 😒

# 26
  • София
И на мен ми липсва времето , когато с нетърпение ме чакаше да се прибера, за да правим нещо заедно. Вече си стои повече в стаята, занимава се с нейни си неща. Аз разбирам, че е само период и е нормален етап от порастването, но дядо ѝ, с когото живеем е много притеснен. Постоянно се опитва да ми обясни, че това е лошо и тя има психичен проблем. Очаква от нея абсурдни неща. Държи се сякаш тя е робот, който няма право на собствени желания и решения . По тази причина между дядо и внучка има търкания и аз се явявам балансьор във взаимоотношенията им. Трудно ми е на моменти, защото хем не искам да му противореча пред детето, хем не съм съгласна с него и ако се съглася, за да миряса, ще има съответната реакция от щерката. Гледам да говоря с нея насаме, за да разбере тя, че той има вече старчески отклонения и не може да вижда нещата като нас. Постигам някакъв баланс, но често се нарушава от нови ситуации.

# 27
Като цяло вече децата имат много малко време да са такива. Под напора на соц. мрежи и околна среда, много бързо детското избледнява. Едно време хич не съм се и замисляла как ходя облечена, слагам нещо и хайде да играя, нито пък сме си се подигравали на косми, пъпки и т.н Но сега е времето на идеалното, на излъсканите снимчици монтажи, които децата приемат за чиста монета и наказват всичко, което не е идеално. Разбира се подобни модели се проповядват от родителите. Имахме сериозни проблеми с моето дете, когато беше близка с една госпожица, чиято майка проподядва кифленски манталитет. То как е облечен човек, какви притежания има, детето да се обсипва постоянно с вещи и аксесоари. Пълно консуматорче, грубо и ужасно към всички деца, които смята за “обикновени”. Но това държание е толерирано от родител. Постоянно изтъкване какво е купено и колко струва. Това вече са масовката деца, поне по мои наблюдения, дано греша. И става много трудно за другите, чиито родители имат някакъв разум и трезва преценка.

# 28
  • София
За съжаление не само родителите влияят на децата, но и обкръжението им в ежедневието!
В нашето семейство никога не се е говорило за марки, но дъщеря ми от известно време само гледа коя блуза/панталон на коя фирма са! Скоро ме застреля с коментар, че искала "джордан-ки", което аз дори не знаех какво е! Трябваше да гледам в нет-а, и като видях колко струват, да и обясня, че такива пари за маратонки на този етап няма как да дам!
 И то не за друго- тя изобщо не пази- всичките И обувки на втората седмица вече са обелени, отделно краката И растат със скоростта на светлината. Миналата година ботушите и умаляха преди края на зимата!
Имаше цупни, коментари другите деца какви обувки/дрехи имат...
За половин година се промени и стана абсолютна кокона, само се преоблича, гледа се в огледалото! Все още давам отпор на мераците за лак на ноктите ( това ми е някаква моя фиксация останала от соца-как само ци*анетата ходеха с лакирани нокти и те, разбира се в ярко розово/червено и олюпени) , та цветен лак няма да види още доста години.
 Опитвам се да И обясня, че марката и етикета нямат значение. Че е важно обувките да са удобни, човек да положи усилие и да са му почистени, дрехите спретнати, чисти, да не са смачкани; косата да е измита, сресана! ....засега влиза от едното ухо, излиза от другото! Вадя от раницата екипът за спорт на топка, всичко съблечено заедно, обувките всяка вечер като ги видя и се чудя къде е успяла толкова кал и мърсотия да събере...
Та, различно е! Някои се раждат спретнати и чистички, други са мърлички, някои се влияят лесно, други не им е важно и не им пука!

# 29
Да проблемат почти винаги е обкражението..

И за космите, за които говорех преди малко. Около дъщеря ми още на никой не му пука, защото никой не се подиграва. 

За скъпите марки постоянно говоря и реално тя не ги иска още, но когато стане въпрос съм обяснила колко време някой трябва да работи за тези глезотии и когато може да си го позволи ще ги има.
Сигурно за някой празник нещо ще и купим някой път, но няма да е правило.

И аз исках DrMartens като малка Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт