Пубертетът при момичетата до 14 години

• 19 625
  • 388
  •   1
Отговори
# 345
Как сте? Как са мрънкащите тийнове? Идвам да се оплача, да поискам съвет, да видя, че не съм сама. Бяхме на почивка. Голямото дете, на 11, ме побърка. Тя не спря да мрънка. Не престана да се сърди за каквото се сети, да бучи, крещи, бие сестрите си и т.н.  Направо нервите ми изкъса, искаше ми се да избягам от тая почивка. И като се прибрахме всичко продължи.
Догодина ще гледам да сме с някое семейство с дете на същата възраст, че да има с кой да си говори. Ама ни предстои море и от сега ме е страх какво да очаквам.
Оплаках се!

# 346
Когато започне да мрънка така, я пращам в стаята и. Да ми говори с нормален тон, отказвам да я слушам и една секунда.
Понякога ми става виновно че така я отрязвам, но просто няма да стане да ми говори с тоя тон.
Много е натоварващо.

Предстои ни тепърва да ходим на почивка. От сега зная че ще е предизвикателство: ходенето- толкова я мързи че е кошмарно, храната- война от както беше на 4г и електронните устойства, таблета който беше най голямата ми грешка въпреки че е с парола, която зная само аз и ограничено време.

# 347
моята е голяма актриса, а още няма 10. особено ако трябва да върши нещо, което не иска. постоянно мрънкане, тръшкане. косата ми побелява какво ме чака  като стане 12-17 годишна. за училище я заболява корем, гади и се.
Казвам и , че ще дойде момент, когато ще я боли нещо и няма да и вярвам.

# 348
Идвам с въпрос относно времето,прекарано в Интернет и едновременно бушуващите вече хормони.
Дъщеря ми е на 11г.и 4мес.,но с твърде развиващи се пубертетски симптоми през последните месеци, чак на моменти се плаша,че ще й изпуснем края. Не сме консервативни родители, но държим на възпитанието й, не я ограничаваме твърде, говорим открито за всичко,което я интересува. Има ограничено време на телефона, на някои приложения за соц.общуване- лимитирано. Миналата седмица много трескаво моли да й позволим Инстаграм профил, за да си "reply"-вала с приятели. Позволихме, с лимитирано време. Следя телефона й, виждам, че пише и с някакви момчета,  казва на кого са приятели, дружи с по-големи момичета обикновено,които са ни близки и ги познаваме. Но това риплайване ме притеснява, изпращат си само снимки, които не мога да видя и се изтриват уж след отварянето. Говоря й, че има хора в пространството,които могат да й предложат да им изпраща какво ли не,давам й примери с откраднати лица от снимки...но тя става нервна и избухлива само,когато заговоря за чатовете й. Говорим й много и с баща й,но толкова много се променя за дни, мисли се за много голяма, опонира ни..ако я ограничим дори малко, започва още по-голям бунт.
Та на въпроса, какви мерки сте взели за живота им в пространството на тази възраст? Как успявате да говорите с тях спокойно за времето им в мрежата и опасността там?

# 349
Инстаграм ( и прочее) на 11г не ми се струва добра идея, честно казано.
При нас много се говори по въпроса също, но Инстаграм, най- вероятно няма да има поне докато не нстане на 15г.
Вие нямате никакъв контрол над това което се случва там, само на времето за ползване.

# 350
На 13 е моята има ИС но през моя профил, не лочен неин. Тоест мога да виждам всеки който иска да и пише. Да ти кажа нищо тревожно не съм забелязала лапешки неща. Това с риплейвамето е много модерно сега… Дразни ме че живеят в тоя ИС, но няма какво да напарвя, в такива времена живеем… има 2 часа на ден ограничение, като минат всичко се заключва. Тя ползва само ИС.
Сериали и други на лаптопа гледа пак гледам да не е дълго. И да излиза навън и да е сред хора не пред устройства.

# 351
  • София
Синът ми, който е на 14, ме светна за този модерен начин на общуване. Пращат си снимки, на които има част от лицето плюс останалата част от обстановката. Никакъв текст. Постоянно се разменяли такива автоматично триещи се снимки. За него това е абсолютно малоумно и отказва да е част от това и да го прави, но е масово. Вика те един емотикон даже не си разменят. Само снимки, снимки, и то такива никакви снимки. Ако момче и момиче си разменят, означавало, че се "занимават". В един момент можело да станат гаджета и излизали някакви сърца. Дете на 11 категорично не бих допуснала да е част от такава тъпотия, със сигурност се общува и с момчета, всякакви могат да са.

# 352
Да, мн е тъпо… пращат си пейка… стол, малоумна работа. Да имаш “занимавка” е пред гаджета… денек само си пишете. А “гаджетата” даже не са се виждали някои… само си пишат, фоториплейват или си прикачват сторитата…. Моята не си реплейва засега, за да не си внуши някой че го харесва😅 Аз следя да съм в час за какво иде реч…

# 353
Снимките от "Reply" могат да се видят и втори път, но отсрещният човек ще разбере.
Другото, което е, ако се направи скрийншот - също се разбира.
Дъщеря ми има инстаграм профил, в който и аз съм логната от моя телефон.

# 354
Като чета за какво става въпрос и се чувствам изостанала. Аз нямам Инстаграм и не го харесвам. Само в него не съм си губила времето. Дъщеря ни има с ограничение колко да го използва, а аз май ще трябва да разуча тези нови моди 🥴

# 355
Младите не ползват ФБ, криндж било🫣🫣😅 Само в ИС са. За мен малките до 15-16 тряба с контрол да го ползват, има всякакви идиоти.
Възрастни мъже пишат на малки деца, с очите съм виждала… гнусна работа. Говорим постоянно колко е опасно в нета,  за каква информация се дава, какви снимки се качват.
Има пълна забрана да се тагва и да качва сторита, докато е на мястото на което е. Вчера беше на концерт, сторита качи днес. Обяснила съм защо и колко е опасно да знаят къде е в този момент.

# 356
Като чета за какво става въпрос и се чувствам изостанала. Аз нямам Инстаграм и не го харесвам. Само в него не съм си губила времето. Дъщеря ни има с ограничение колко да го използва, а аз май ще трябва да разуча тези нови моди 🥴

И аз съм без ИГ, но явно ще трябва да се навра и там и да започна да го разучавам.
Моята почти 11г. дъщеря мрънка за канал в YouTube т.к. приятелките ѝ имат, но за мен е рано.

# 357
Да, аз гледам - имат едни профил Божидара, и втори  Na Boji privat примерно. Във вторият се качват неща, които ги няма в официалният профил. Башка имат групи на клоус френдс, които също не се виждат.
Очите ми са на 64! Личен живот след 16! Сега всичко минава през мен. За съжаление си гледаме децата в ужасно време, в нета пълен с откачалки.

# 358
Абсолютно, аз съм по същия начин.
Имам профили във вс СМ, за да съм в час с модата при децата.
Следя всичките й профили и съм й обяснила защо.

# 359
Моята няма драма с това, че е през моят профил нейният, то не е имало опция да има иначе. Знае че виждам всичко, тя сама ми показва и обяснява доста неща. Чатовете с децата, които познавам и са и приятели не ги чета, не ме интересуват. Има много покани в ИС, не ги приема, ако не са от познати хора. Има страх, нейна приятелка си писа 1 г с “момче” оказа се момиче на 25, която я беше лъгала за всичко….не знам какво да кажа.
Не мога пък и вечно да и забранявам да има ИС изобщо, защото те там общуват и не искам да се чувства като аутсайдер. Целта на моето дебене сега е да я науча на хигиена на общуване в нета, да се научи да не вярва на никой, не знае зад снимката кой се крие, да не се доверява на непознати. Ей сега пиша и настръхвам , като си помисля какви ги има..
С голямата минах метър когато тя беше малка нямаше още такива неща …тъкмо влизаха.

Общи условия

Активация на акаунт