Пубертетът при момичетата до 14 години

• 24 074
  • 484
  •   1
Отговори
# 30
И аз чух как само Айфон е телефон и всичко друго е боклук. Казах й, че такава скъпа вещ не се купува просто така, особено на дете на 10г и че тя едва ли ще му използва потенциала, имайки предвид, че гледа само някакви клипчета и цъка игрички, нещо, за което е идеален сегашния й телефон. “Ами тогава защо на Х, У и Z техните са им взели iPhone 15?”. Казах, защото вероятно си мислят, че това е от някакво голямо значение. Винаги ще има някой с повече неща от теб или по-скъпи, това не значи нищо.
И моята не пази, отделно расте и нямам намерение да влагам пари в парцали, които след 3м са малки. 🤷♀

# 31
Здравейте!
Извинявайте, че нахлувам в темата ви, но се зачетох и реших да пиша, за да ви успокоя поне малко. На 32г. съм и имам дъщеря на 3г., но с нетърпение чакам да стане тийн, първо защото ще престане почти постоянно да ме търси и да нямам 2мин спокойствие (да са живи и здрави бабите ѝ) и защото си мисля, че на 10,13г. вече ще можем да си говорим като големи хора. Омръзнало ми е от тодлърски чалъми и драми!
Та по темата първо с космите. Аз съм с черна коса (какъв "благодат" Grinning) и оттам нататък ви е ясно. За капак на всичко веждите ми в тийн годините бяха по-плътни и сключени, което наложи да започна да си ги скубя САМА още в основното училище, просто защото самата аз не се харесвах с почти една вежда, изглеждаше ми грозно. Не помня да са ми се подигравали заради това. Бях свито и срамежливо дете тогава. В гимназията (8,9 клас) пък започнах да си епилирам ръцете, пак поради причината, че не ми харесваха окосмени, а и бях видяла от една по-голяма приятелка. Най-интересното е, че малко след като го направих, 2 съученички също последваха примера ми Grinning

За марките - и преди 15г. беше така. Ако искаш да се впишеш, гледаш да си като останалите- популярните. Предполагам и като имаме внуци все още ще е така. Имах съученичка, която ходеше все с Пуми, Адидаси от към дрехи и аксесоари. Аз не се впечатлявах, понеже за мен марките не са важни и държах да съм на контра. Като видя, че са хит белите маратонки Адидас с 3 черни ленти, аз пък си купувах реплика с 4 ленти Grinning Иначе ако ви се струват скъпи марковите облекла, спокойно може да се договорите с тиийна да му потърсите втора употреба - има вече доста запазени модели в ОЛХ на половин цена от реалната, или пък да му купите нещо ново по време на разпродажба. Аз за малката също се случва да ѝ купя 1 два чифта обувки Пума, Найк или Скечърс за по 15, 20лв. Абсурд да дам 150лв. за обувки за детето!

Относно пъпките - начин да се подобрят освен редовното почистване и измиване е да се наблегне на качествената храна - без джънк, рафинирана захар, теста, пържено.. или поне не всекидневно. Както се казваше в рекламата на Активия "Здравето отвън, започва отвътре" Simple Smile

За непукизма, разхвърляната стая и немиенето на чинии. Аз също бях така! По цял ден висях в стаята си и ми стигаше само да имам, храна, баня и интернет. От време на време излизах с някоя приятелка, но не съм пушила, странях от неприятности и лоши компании, абе харесвах си скучния живот (който все още е такъв) и в стаята ми имаше 2 см прах, и майка ми постоянно ми мелеше как никой нямало да ме хареса такава мърла! Grinning Не само че ме хареса някой, но както написах и дете имам - то и мъжът ми не е чистофайник от най-висока класа, но и не подритваме празни опаковки вкъщи! Като станах студентка и като се наложи да се изнеса на квартира искам, не искам си чистех, минавах моп, миех чинии, бършех прах. Беше ме срам малко или много хазяите да гледат мизерия.
Така че не ги насилвайте тийновете си, оставете ги, не им мърморете всеки ден, само бъдете до тях и ги обичайте (въпреки, че ще ви казват, че ви мразят). За всичко си има време!

# 32
  • Бургас
“Ами тогава защо на Х, У и Z техните са им взели iPhone 15?”. Казах, защото вероятно си мислят, че това е от някакво голямо значение.

В такива случаи ги пращам да стават деца на родителите на Х, У и Z. При голямата пък беше друго: "Родителите на Х, У и Z им дават по 50 лв. на ден джобни". Та с втората вече ми е по-лесно - обяснявам й, как съм ги слушала тези неща вече, не във всички случаи са верни, а и да са, в нашето семейство процедираме по друг начин.
_Dee_Dee_ с 3-годишните също можеш да си говориш. Не по-зле от 10-годишните Simple Smile И пак са залепени за теб, поне моята е.

Скрит текст:
Нашата драма с балета приключи. Засега успешно. Оказа се моментно настроение. Проведохме един разговор, изправих я пред огледалото, питах я дали се харесва, дали знае защо фигурата е такава и дали иска да я запази занапред - ако не с балет, то задължително с друг спорт. Казах, че не настоявам да ходи на балет, ако не иска, но дали да не даде още един шанс? Каза, че съм я била убедила. Щяла да ходи. И си ходи с желание, не мрънка и не е повдигала повече въпроса. Пиша го това, защото е важно в тази възраст да различаваме моментните настроения от сериозните желания и нежелания, да търсим причината, да вярваме на усета си...

# 33
Майката на 3 годишното да му се радва и да го прегръща всеки миг.
Аз имам кака на 10 и близначки на почти 5, ми добре си е на 5!

# 34
Изобщо не искай да пораства. И не, не можеш да говориш на 13 с нея като с голям човек. Тя няма да те мисли за такъв 🤣🤣
Моята е на 12 и аз за нея нищо не разбирам ... Различна вселена 😁

# 35
Моите са на 3г и на 10г, честно, напоследък с 3 годишното разговорите ни са в пъти по-продуктивни и приятни. Каката все не е на кеф, все е нацупена за нещо, все й е скучно или има драма и не може да й се угоди. С ученето пък…там да не започвам.

# 36
Здравейте!
Напоследък разговорите с моите дъщери ( 12 и 10, хубаво, че едногодишната все още не говори) много ме напрягат, защото имам някакви надежди, че ще прозрат през гримовете, марките и айфоните, ще видят кои са важните неща..ама не се получава.
Аз нямам против нито едно от изброените, но имам против плитките изрази и мисли, а с началото на учебната година и домашните, именно това излиза на преден план.
Кажете, моля, стойностно и логично ли се изразяват, пишат и мислят вашите девойки, когато се отнася до задачите в училище - български език, литература, разказвателни предмети.
Аз се отчайвам..децата ми са възпитани, с добра обща култура, четат, но напоследък са толкова вглъбени в глупости, че едно свястно изречение не успяват да напишат. Домашните ги пишат по 3 пъти, защото ме хваща срам, когато ги проверявам, но за всичко останало могат да говорят убедително и с часове..

# 37
Със сигурност от гледане на кратки, безсмислени клипчета в нета, оглупяват. То и концентрация им липсва, и забравят, и речникът им беднее на днешните тийнове.

# 38
  • Бургас
Много се боря с клиповете. Абсолютно е вярно, че оглупяват. Мозъкът не може да поеме такова огромно натоварване от информация. И тази битка с телефона ме изтощава, ама много.
Повече от 2 часа на ден телефон не давам, а и гледам да е достатъчно ангажирана с други дейности.
В училище не мога да се оплача, винаги е била една от най-добрите, но ще видим занапред.
Четенето е с неохота. Лятото трябваше да натяквам всеки ден, което не е най-добрият подход, за да не се отврати, но пък бяс ме хващаше - от телевизора на телефона.

# 39
  • Северозапада
И вкъщи клипчетата са голям проблем. Цяло лято гледа, а като сме на работа, е трудно да контролираме всичко. Все пак се гледа и на телефоните на приятелки навън и т.н.

# 40
Сложете родителски контрол на телефона.

# 41
Аз нямам проблем с контролирането на екранното време. Под " айфони" имах предвид, че и двете много искат да имат и говорят за това 24/7. Вкъщи почти не се ползват устройства, не им позволяваме да стоят при тях.
Проблемът ми е, че не влагат достатъчно старание и мисъл в нещата, които им поставят за домашна работа. Искат да отбият номера, а аз ги проверявам и връщам всеки ден. Колкото и да обяснявам, че си заслужава да се постараят от първия път, явно ги кефи да пишат всичко по три пъти..

# 42
Телефона е с родителски контрол, но това не и пречи да си пуска тъпите влогъри на телевизора. Баща и забрани Бая от тях, ама тя пак намира какви глупости да гледа. Има такива паразитни изрази в речта, че се правят забележки постоянно. В смисъл, ми е любимото!
На моменти имам чувството, че говоря на стената и всичко минава през нея. Тя просто не слуша какво и казвам. Да чува го, повтаря го, но не вниква в смисъла.
Аз отивам към критическа, тя влиза в пубертет, а дребните ще правят 5. Не знам как ще оцелее единствения мъж в къщи 😁

# 43
Телефона е с родителски контрол, но това не и пречи да си пуска тъпите влогъри на телевизора. Баща и забрани Бая от тях, ама тя пак намира какви глупости да гледа. Има такива паразитни изрази в речта, че се правят забележки постоянно. В смисъл, ми е любимото!
На моменти имам чувството, че говоря на стената и всичко минава през нея. Тя просто не слуша какво и казвам. Да чува го, повтаря го, но не вниква в смисъла.
Аз отивам към критическа, тя влиза в пубертет, а дребните ще правят 5. Не знам как ще оцелее единствения мъж в къщи 😁
Моят съпруг каза, че когато и четирите сме неразположени и има кръв и коса навсякъде ( извинявам се, ако звуча грубо)се изнася да живее в някоя хижа в планината 😅. Представям си какво му е в главата.
Относно глупостите..аз бях най- шокирана, когато колегите ми изпратиха попълнената анкетна карта на голямата ми дъщеря с обратна връзка в края на учебната година. Имаше проблеми с изолиране от 1ви до 4ти клас и идеята им беше да ми покажат, че голяма част от момичетата в класа са я споменали като приятел. Чета аз нейния отговор на въпроса " Кое беше най- забавното нещо през тази учебна година?" Отг: " Пяхме "ЛУКСИ ПАРИ" в класната стая." На мен ми прикова вниманието неграмотното изписване, но се зачудих wtf е " Лукс и пари"....проверих и ми се обърна стомахът,  честно...ако някой има желание да го види,че няма как да се преразкаже просто...
Та ето - ограничен достъп до устройства и канали, ама пак е намерила как да слуша тая зверска тъпотия. Говорих с нея и отговорът беше " Разбирам, че не е музика, ама всичките ми приятелки го слушат и просто се забавляваме."

# 44
И аз така..
Децата ми се върнаха от лагер парти пеейки някаква песен.. като се заслушах в текста ми прилоша. На родният им език е ( не БГ):

Пиене, пушене, ч*кане,
Бонбонки и вода за сухо гърло
Всички на хапчета в дискотеката
Всички наперени в дискотеката

Обадих се в ущето да попитам какво по дяволите е това и защо малката ми дъщеря на 6г се върна от уще с тази информация...

Отговорът беше видео за това как да говориме с децата си за наркотици...

Е вдигнах малко повече шум и като цяло махнаха тази песен от репертуара, но песента е известна и се чува на повече места.

Пълно безсилие... само много говорене вкъщи ми е решението.

И то да беше само тази. 🙄

Общи условия

Активация на акаунт