Пубертетът при момичетата до 14 години

• 20 131
  • 394
  •   1
Отговори
# 390
Не е нормално и никога не е било. Дъщеря ми имаше такава "приятелка" и в момента в които моята заяви, че няма да и ходи по свирката, всичко приключи. Тази нейна съученичка, намери друга жертва за сега се разбират, но по думите на дъщеря ми, другото момиче е унижавано и манипулирано с цел да е най-добра приятелка на въпросната.

# 391
Нещо подобно имаше на тази възраст. Детето беше в групичка с други момичета. Едно от децата се оказа доста точно токсично е думата: казваше им какво да правят, определяше къде ще ходят, кой какво ще носи и други неща. Когато някой се възпротивеше беше изключван от чата и другите бяха настройвани срещу него. Точно обвинения за егоизъм имаше срещу моето дете и понеже е едно беше му натяквано, че действа като само дете. При нас обаче детето си споделяше с нас и не се е карало и обиждало другите, а си го преживяваше. Отначало и аз бях скептична, че няма как само едната страна да е виновна. Разрових се и детето ми обясни. Тарторката на групата иска през големите междучасия да ходят в хранителния магазин наблизо и да си купуват чипсове и енергийни напитки, които да ядат общо. Моето дете отказва, защото не иска да яде и да пие такива неща и не иска да си харчи джобните пари за джънк. Освен това се държали безобразно в магазина - бягат, викат, вземат колички и ги изнасят извън района. И защото не иска да участва в това я обижда на егоистична и настройва другите срещу нея. След това друга майка ми сподели, че нейното дете има същия проблем - ако излиза с други приятелки от групата, а не само с въпросното бива обиждано, изключвано от чата и подобни.
Така вече разбрахме, какъв е истинския проблем. Моето искаше така или иначе да сменя училището, второто реши да смени и то и двете деца смениха училището и проблема престана. С времето разбраха, че много момичета са настроени срещу тях, а момичета от старата групичка са се махнал също и са разбрали, че е много токсична, манипулира ги, обижда ги, но им е отнело доста повече време. В момента момичето пуши, събира се с лоша компания за пиене само предполагам.
Моят съвет е да опиташ да поговориш и да разбереш. Караниците и сдърпавния между приятелки са нещо нормално, но чак пък екстремно викане и обиди не е нормално.

# 392
В моя случай,дъщеря ми(11) е както казвате-токсична. Десетки пъти съм и казвала,че така не се прави и,че така не се поддържа приятелство,но тя си знае нейното. Много деца се отказаха,да излизат с нея и тя никога не е виновна..И тя е била в позицията на "жертва",на такова отношение преди време и явно това я е научило на подобно поведение. Избира по-кротки деца и ако отсрещното дете не постави граница,тя започва да го командва и манипулира. Сега играе с едно момиче от известно време и няма такива работи,но ще видим по нататък.

# 393
И при нас имаше подобен случай, само че не с обаждания, а чрез вайбър комуникация. Бях забелязала промяна в детето си, криеше се в стаята си, стана разсеяна, дори беше започнала несъзнателно да се чопли по лицето и да си прави рани. Това ме провокира да проверя телефона и направо се отвратих. Другото дете дори й се сърдеше ако не й отговаря веднага, моето се опрадвава през цялото време и чак се извинявала, че е била при нас да вечеря. Говорих много с нея, включително, че трябва да си нареди приоритетите, а нейният тогава беше поддържане на висок успех и успешно кандидатстване и казах, че не давам да си говорят на вайбър, в училище може да общуват, но не и във вайбър по цяла вечер. Казах й, че нямам против детето Х, но имам против начинът, по който се държи. Тя казала в училище, че не разрешавам да си пишат, онази се разсърди и веднага си намери нови "приятелки", а у нас нещата още от първия ден видимо се промениха към добро, детето ми си стана каквото си беше преди. Дойде лятната ваканция и моето видя, че онази не се и сеща за нея. Сега след 4ти клас смени и училището и вече окончателно няма какво да ги свързва. Надявам се да си е взела урока и да се пази повече от фалшиви и токсични приятелства.

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 18:25 от Ven4e444

# 394
  • София
Аз много говоря и обяснявам, и двете ми дъщери  (12)са имали подобни приятелки, като едната е от тези кротките, които се подвеждат, а другата по принцип добре подбира, дори понякога ми изглежда като тя да е "токсична", въпреки че не съм присъствала на конкретни случки, но определно иска да е тартор, и все пак попадна на момиче, което беше на иди ми дойди ми, особено ако имаше и други приятелки около дъщеря ми. Та, обяснявам, говоря, гледам да е, когато е подходящ момента, често им напомням какво се е случило, ако пак тръгнат към тези деца, но в крайна сметка им казвам, че изборът си е техен. За съжаление няма как да ги предпази в живота от тези деца, и ако не е едното, ще е следващото.

Общи условия

Активация на акаунт