Кутия за обяд - какво приготвяте за училище и офиса? Тема № 16

  • 36 275
  • 795
  •   1
Отговори
# 750
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Благодаря, Биби и alllllimei!

Ето за моето слънце днес, после ще липсвам 10ина дни.

Закуска - пържени филийки; сиренце Кири; шоколад; кашкавал; черита; плодово (ябълка и касис) руло и Актимел ягода. И плодова салата с медено-джинджифилов дресинг.
Обяд - любимото ни азиатско - пиле с кашу;  кафяв и див ориз; салата мачкана краставица и Клементина.



Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 17:06 от Morena

# 751
  • Мнения: 982
Обядът днес:
"Пържено-печена" цаца и картофки - и двете от еър фраера
Краставици
Грозде

Скрит текст:
Времето днес хич не беше като за краставици, ама това имах под ръка... Expressionless

# 752
  • Мнения: 4 326
Благодаря, Биби и alllllimei!

Ето за моето слънце днес, после ще липсвам 10ина дни.

Закуска - пържени филийки; сиренце Кири; шоколад; кашкавал; черита; плодово (ябълка и касис) руло и Актимел ягода. И плодова салата с медено-джинджифилов дресинг.
Обяд - любимото ни азиатско - пиле с кашу;  кафяв и див ориз; салата мачкана краставица и Клементина.[/color





Какво е мачкана краставица?

# 753
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Благодаря, Биби и alllllimei!

Ето за моето слънце днес, после ще липсвам 10ина дни.

Закуска - пържени филийки; сиренце Кири; шоколад; кашкавал; черита; плодово (ябълка и касис) руло и Актимел ягода. И плодова салата с медено-джинджифилов дресинг.
Обяд - любимото ни азиатско - пиле с кашу;  кафяв и див ориз; салата мачкана краставица и Клементина.

Скрит текст:



[/spoiler]

Какво е мачкана краставица?
Слагаш краставицата на плота, върху нея дъска и удряш да се раздроби... така се мачка краставицата. Simple Smile   И добре поема дресинга.

# 754
  • Мнения: 4 054
alllllimei, дай подробности за приготвянето цацата, изглежда мн апетитно

# 755
  • Berlin
  • Мнения: 12 928
Морена, попрегледах блога, но не видях рецепти или не гледам, където трябва.

# 756
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
abs, казвай кое те интересува. Simple Smile

# 757
  • Berlin
  • Мнения: 12 928
Например онова суфле палачинка и другите вариации, тази мачкана краставица - предполагам е с някакъв по-така дресинг.

# 758
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Заповядай суфлето - https://morrennaa.blogspot.com/2022/09/blog-post.html

Класическите (френски) палачинки:
Скрит текст:
Аз "на око" действам... Разбивам 3 яйца, след това започвам да редувам пр. мляко и брашно, подправям със сол и захар, 2-3сл. олио и пак мляко и брашно, по някое време сменям млякото с вода и така до желаната от мен консистенция на сместа. Не прекалявам, за да не се изгубят яйцата - около 1.5- 2л смес. Оставям за 15мин. да се хидратира брашното, след това ако е нужно коригирам гъстотата и ползвам. Ето и примерна рецепта, като си нагласете гъстотата по вкус.
3 яйца,
300мл пр. мляко и 100мл.вода,
1/4ч.л. сол, 1/2ч.л. захар,
3с.л. олио,
250г брашно с нисък протеин (9-10г).

Мини палачинките са си пак френски (същата рецепта), само малко по гъсто тесто.

Американските
Скрит текст:
... приготвям смес като за френските палачинки, но по гъста. За тази бройки на снимката разбих едно яйце, подправих с 2щ. сол и 1/2ч.л. захар и редувам брашно (ползвам нископротеиново - 9-10г протеин, за да не са жилави) и пр. мляко (не прекалявам с количествата им, да не се "изгуби" яйцето 🙂 ), по някое време добавям 1-2с.л. олио - до гъста смес, да не се разлива много в тигана. Оставям да се опусне глутена за 15 мин. Сипвам със сладоледена лъжица, но не е задължителна разбира се. 🙂 Пържа ги с много малко мазнина, на умерен огън, при балончета обръщам и ги покривам с капак.

Нахутената
Скрит текст:
Палачинката е само от нахутено брашно, сол, вода и малко олио. Готвя само от едната страна.

Чурос
Скрит текст:
Чурос палачинки - за около 10-12броя - 3/4ч.ч. брашно (с нисък протеин -9-10г/100г ползвам за палачинки, гофрети и дребни сладки, сладкиши/кексове/ мъфини), 1/4ч.ч. захар, по 1/2ч.л. сол, сода и бакпулвер и по 1/4ч.л. канела и инд. орехче. Мокрите съставки - 1 яйце, 3/4ч.ч. мътеница, 2 с.л. стопено масло, 1ч.л. ванилов екстракт. Смесват се схухите и мокрите и сместа почива 10-15мин.

Банановият омлет
Скрит текст:
Добре намачкан банан и 2 яйца. Пека като палачинка, в палачинковия тиган и обръщам с помощта на чиния.

Салатата  с намачкана краставица е азиатска
Скрит текст:
1 ч.л. захар
2 скилидки чесън пресовани
 1 супена лъжица лек соев сос или обикновен соев сос
1 ч.л. сусамово масло
1 ч.л. сусамови семена
1/2-1 с.л. черен оцет или оцет Чинкианг или оризов + тъмен балсамов
 Чили  сос или чили олио -  загравям олио и пускам чили люспи - ползвам по вкус.

# 759
  • Berlin
  • Мнения: 12 928
Много благодаря!

# 760
  • Мнения: 759

 За утре кренвиршки, соленки, бонбон,круша, бисквитки и възглавнички с ванилия

# 761
  • shumen
  • Мнения: 20 566
За утре e от 7,30 до 16 часа на училище и му сложих малко повечко храна.
За сутринта-банан,кроасан с масло,вафла,а за обяд-тост с кюфте,грозде и суха паста.

# 762
  • Велико Търново
  • Мнения: 8 253
Честита нова седмица! Започна се с кутийко-подреждането Simple Smile

Кутията изглежда така  - плодове, малко орехчета и сандвич. Който обаче снимах и преди да го загъна, за да дам идея с какви хлебчета можете да разнообразите скичните филойки и тортилки

# 763
  • Варна
  • Мнения: 1 529
При нас днес има обяд на стола, това е закуска и  допълнение към обяда:

# 764
  • Мнения: 982
alllllimei, дай подробности за приготвянето цацата, изглежда мн апетитно
За първи път правя цаца в еър фраера, но наистина много вкусна и хрупкава стана, само дето я пекох сто часа... Sweat Smile

Приготвих я така:
Скрит текст:
Купих замразена, изпекох половината пакет наведнъж с периодично разбъркване/разтръсквне. Преди това не съм я размразявала, само я изплакнах със студена вода, подсуших и овалях в брашно със сол и поръсих с мъничко олио. Пекох на хартия.

Може би не трябваше да я мия, знам ли... или пък не съм я подсушила добре, но мислех че ако е суха няма да се полепят добре брашното и солта...
Сега другата половина от пакета си стои във фризера и хич не ми се прави, докато не оптимизирам процеса. Би трябвало по-бързо да може да се изпече, някой ако има идеи да споделя.

Общи условия

Активация на акаунт