Бързи здравословни въпроси и отговори – 48

• 26 667
  • 753
  •   1
Отговори
# 675
В такъв случай питаш директно в аптеката, защото все пак е лечебна козметика...

# 676
И аз имам едно наум за някои изписвани медикаменти, но как са сигурни, че пациентите ги купуват? За да наградят лекарите? На мен също са ми изписвали скъпи, нови като асортимент неща, не съм ги купувала.

# 677
Те като стимулират лекарите, нямат как и не търсят точни сметки кой колко пъти с точност. Пак успяват да се уговорят, не ги мисли. И по аптеките ходят с почерпки и подаръци също, за което пък е без рецепта да стимулират да се препоръчва тяхното вместо друга марка.
Повечето неща имат аналози откъм лекарства специално, съответно лекарят ако не едно, друго ще напише, та си се уговарят с по някоя фирма да наблягат на нейните и така. А други пък са само в един вариант, така че като трябва да се предписва нещо - тяхното е. Популярните инжекции за отслабване и за диабетици са всичките примерно на една и съща датска фирма, плюс и немалко от инсулините.
А за такива по-козметични неща пък съвсем... Случвало ми се е дерматоложка директно да пише рецепти на рекламни бланки на Биодерма, сещате се че и освен терапията, ми награца на същата марка и някакви техни кремове, които дори не бяха за моя тип кожа ама тогава й повярвах та си ги и купих.
С вериги аптеки пък са кампании и промоции както по хранителните вериги. Ти като клиент виждаш само че нещо е на промоция, но в обектите се спускат списъци с приоритетни за примерно месеца продукти, част от договорките си е, даже и таргети имат на места. Ако днес ти препоръчат еди какви си витамини че са много хубави или еди какъв си крем, другия месец питай пак и може и друго да ти препоръчат със същия довод Grinning

# 678
  • Бургас
Ами гледате каква е активната съставка и си купувате друго с нея.
Аз не разбирам израза "по-изчистено". Изчистено от какво?
Такова животно като лечебна козметика няма. Това е маркетингов подход. Или ще е козметика, или ще е лекарство.

# 679
Здравейте, ще задам въпроса си и тук, виждам, че тук се дават доста адекватни съвети.
Някой ползвал ли е капки Азитер?
Изписани са на детето ми за мораксела в носа, лекарката е изписала 2 кутии в рецептата , но няма да ми стигнат за 7 дневен курс. В листовката пише, че като се отвори дозата се капе и се изхвърля, да не се ползва повторно. При това положение ми трябват 4 кутии.
В едната аптека където питах ми казаха, че мога да ги ползвам повторно , да не хвърлям. В другата ми казаха да следвам указанията в листовката и да се обадя на лекарката да ми изпише още две кутии.
Аз обаче нямам връзка с нея, тя е частен педиатър в клиника и трябва да запиша час за преглед.
Някой да има познания или опит свързан с тези капки?
Страхувам се ако ползвам капките от дозата повторно да не се окаже, че се губи от действието им, защото това и е втори курс с антибиотични капки заради тази мораксела, не ми се иска да има трети ..

# 680
Еднократни дози са защото за очни капки изискванията са различни от тези за капки за нос или каквото и да е друго. Няма да си загубят действието, а и вие буквално след часове ще употребите останалото от дозата. Затова са ви казали че можете, защото няма в очите да ги капете. За очите вече може и да не са ОК щом не са току-що отворени но не заради лекарството в тях а заради нарушена стерилност. По принцип правилното е наистина лекарят да ви ги каже тия неща и явно ги е имала предвид като е предписала това количество, но като няма как да стане... Ако искате, консултирайте се и в още някоя аптека за да сте по-спокойни, все пак тук сме куп анонимни непознати и всеки може всичко да каже. Не би трябвало да ви откажат съвет. Поне аз така бих направила. Тези хора са достатъчно компетентни да знаят кое се компрометира и кое не.

# 681
Здравейте, ще задам въпроса си и тук, виждам, че тук се дават доста адекватни съвети.
Изписани са на детето ми за мораксела в носа, лекарката е изписала 2 кутии в рецептата , но няма да ми стигнат за 7 дневен курс. В листовката пише, че като се отвори дозата се капе и се изхвърля, да не се ползва повторно. При това положение ми трябват 4 кутии.
В едната аптека където питах ми казаха, че мога да ги ползвам повторно , да не хвърлям. В другата ми казаха да следвам указанията в листовката и да се обадя на лекарката да ми изпише още две кутии.
Аз обаче нямам връзка с нея, тя е частен педиатър в клиника и трябва да запиша час за преглед.
Страхувам се ако ползвам капките от дозата повторно да не се окаже, че се губи от действието им, защото това и е втори курс с антибиотични капки заради тази мораксела, не ми се иска да има трети ..
Нямате ли й номера да й звъннете или пишете, аз работя при педиатри и редовно майките търсят лекарките за такива неща и няма лошо. Аз бих питала утре, ама да ти кажа честно съм видяла, че всеки лекар има различно разбиране за повечето неща и по различен начин процедират. Ако ти се чака все пак, кажи и ще пиша утре на едната педиатърка.

# 682
Благодаря, ще съм благодарна ако попитате.
Нямам контакт с лекарката, то просто така е направено , че за всеки допир с лекаря си плащаш. Та, трябва да запиша час специално за това.
Подозирам, че наистина го е съобразила щом е изписала две кутии, ако не го беше съобразила щеше да изпише една. Ама знам ли, като става въпрос за детето и човек се страхува нещо да не сгреши.
Нямате ли й номера да й звъннете или пишете, аз работя при педиатри и редовно майките търсят лекарките за такива неща и няма лошо. Аз бих питала утре, ама да ти кажа честно съм видяла, че всеки лекар има различно разбиране за повечето неща и по различен начин процедират. Ако ти се чака все пак, кажи и ще пиша утре на едната педиатърка.

# 683
Ще видя дали ще ми вдигне днес, че тя е отпуск и е в планината 😀 но според мен не се хвърлят след ползване опаковките, все пак не е за очите. Там трябва да е стерилно, ама за носа, няма нужда.

# 684
  • Бургас
Аз за това като ми изпишат нещо на мен или на детето, поглеждам рецептата и питам за всяко едно какво е, как се прилага и колко време. Че даже за някои по специфични лекарства питам какви нежелани ефекти биха могли да възникнат, за какво да се наблюдавам. Да се научат тези лекари да общуват с пациентите си.

# 685
Тя главната разлика между капки за очи и за друго е точно в тази стерилност. Очните стават за навсякъде - масово слагат Тобрекс например по де що има дупки - нос, уши... Обратното не става - капки които не са изрично очни не се капят в очите.
Затова от тях опаковат някои неща на единични дози, на други пък слагат кратък срок след отваряне, а на капки за нос не им се стараят толкова, то и няма нужда

# 686
След преглед от ангиолог ми откриха каротидна стеноза 25-30 %. Някой запознат ли е доколко опасно е това? Мъжът ми ме успокоява, че на възраст от 50 години е нормално да имаме такова стеснение и че никой не го смята за проблем под 50 %. Но, ако не беше проблем, лекарката нямаше да ми изпише лекарства. Отделно, че едно от тях е Упсарин, а аз хич не искам да пия нещо, което съдържа аспирин. Нещо се шашнах. Друг сблъсквал ли се е с това?

# 687
Много хора, по всяка вероятност... И да, аспирините ги предписват често като по-тривиално, макар че точно Упсарин за пръв път чувам, обикновено по-ниските дози аспирин дават. Там 75 или 100мг дето са, но така е преценил лекарят при вас. Ако не понасяте аспирина, пак с лекаря го обсъждайте, вече в зависимост от причината ще търсите друг вариант.

# 688
След преглед от ангиолог ми откриха каротидна стеноза 25-30 %. Някой запознат ли е доколко опасно е това? Мъжът ми ме успокоява, че на възраст от 50 години е нормално да имаме такова стеснение и че никой не го смята за проблем под 50 %. Но, ако не беше проблем, лекарката нямаше да ми изпише лекарства. Отделно, че едно от тях е Упсарин, а аз хич не искам да пия нещо, което съдържа аспирин. Нещо се шашнах. Друг сблъсквал ли се е с това?

Да с възрастта е нормално да се срещат по-често, това са мастните отлагания (плаки) които стесняват кръвоносните съдове, а с годините всички знаем почва повишение на холестероли и други здравословни проблеми.  А стеснението на тези артерии увеличава риска от инсулт, защото те са тези които кръвоснабдяват мозъка и затова вероятно е изписан Аспирин за разреждане на кръвта, другите вероятно са за холестерол. Иначе принципно наистина май до 50% не им се обръща много внимание, но не намирам за лошо, че лекар е предписал лечение, защо трябва да се чака да стане сериозно.

# 689
Упсарин и на мен не ми се струва най-удачния избор. Но принципно антиагреганти да.

Общи условия

Активация на акаунт