Бързи здравословни въпроси и отговори – 48

• 26 728
  • 753
  •   1
Отговори
# 495
  • Бургас
Аз от 15 години се боря с такова кистозно акне. На окало 25г ми се появи. Какви ли не изследвания си направих и нищо. Единствено крем с бензоил пероксид ми помага да минат по-бързо.

# 496
Може ли да ме посъветвате какви изследвания да си пусна след тежко преболедуван Ковид?

# 497
Аз от 15 години се боря с такова кистозно акне. На окало 25г ми се появи. Какви ли не изследвания си направих и нищо. Единствено крем с бензоил пероксид ми помага да минат по-бързо.
Записах час за дерматолог, днес след работа ще ида и ще пиша.
В интерес на истината преди имах едни ситни пъпки по челото, не можеха да се стискат и не минаваха, пак ми излизаха по някоя подкожна пъпка. Започнах да пия противозачатъчни и ги пих няколко години, една от причините да не се откажа лесно от тях беше състоянието на кожата ми - чиста, ситните пъпки се изчистиха, подкожните не ми излизаха така. Но реших пролетта окончателно да ги спра и проблемът е налице - подкожни пъпки всеки месец поне 1-2, понякога и повече, огромни и болезнени. Дано лекарят вникне в проблема. На 26 съм.

# 498
Може ли да ме посъветвате какви изследвания да си пусна след тежко преболедуван Ковид?

Зависи какви оплаквания имате. В общия случай, ковид поразява белите дробове, горните дихателни пътища, сърцето и кръвоносните съдове. Ако имате много продължителна кашлица, болки в гърдите или затруднено дишане, нека Ви направят рентгенова снимка на белите дробове. Ако просто имате продължителен ринит и болки в гърлото, посетете УНГ. Като кръвно изследване, можете да си пуснете изследване на нивата на д-димер и да се консултирате после с личен лекар или ангиолог.

# 499
ПКК с ДКК, железен панел, чернодробните ензими, Д димер.

# 500
Имах ужасна кожа, по-зле отколкото в пубертета... оправи се като минах на режим да оправям ИР. Преди това беше страшно, точно кистозно акне и то не само по лицето. Белези имам чак, на моята кожа стават много лесно. Нищо не помагаше приложено външно, а какво ли не съм измазала през годините.
Сега пак ми е сравнително мазна кожата (по-скоро смесена към мазна и зависи и от сезона), но това чудо само белезите ми напомнят за него, а стари снимки старателно избягвам да гледам че се оказва че е било дори още по-зле отколкото помня. То това няма прикриване с грим или каквото и да е. Сега може и да видя една пъпка около цикъл... а може и да не видя.
Не ми е това единствената полза, разбира се, дори само откъм възпаления не е само това което отшумя. Но и не е най-популярната причина да се търси или да се решава по такъв начин.

# 501
Здравейте!
Имам едно странно оплакване от 2 дни и то е изтръпване на лицето вдясно, започва от края на окото надолу по скулата и бузата и чак до брадичката… много е неприятно това изтръпване … особено като се докоснеш с ръце.
Бях вчера на невролог и само с потупване по лицето по определени точки заключи, че било увреждане на троичния нерв и ми изписа Милгама и триптозин и това беше.
Днес до преди обяд беше понамаляло… а сега следобяд пак започна да изтръпва.
Някой има ли идея какво е това  и опасно ли е?
Така или иначе ще посетя и друг невролог евентуално.

# 502
Аз се чудех защо тялото ми и лицето ми се появиха гнойни пъпки и черни пъпки. От 1 седмица започнах да пия кафе 3 в 1.

# 503
Здравейте!
Имам едно странно оплакване от 2 дни и то е изтръпване на лицето вдясно, започва от края на окото надолу по скулата и бузата и чак до брадичката… много е неприятно това изтръпване … особено като се докоснеш с ръце.
Бях вчера на невролог и само с потупване по лицето по определени точки заключи, че било увреждане на троичния нерв и ми изписа Милгама и триптозин и това беше.
Днес до преди обяд беше понамаляло… а сега следобяд пак започна да изтръпва.
Някой има ли идея какво е това  и опасно ли е?
Така или иначе ще посетя и друг невролог евентуално.
Болка има ли? Щом не си писала, вероятно няма и си мисля, че е добре да посетиш и друг невролог. По-скоро по възможност.

# 504
  • Бургас
Имах ужасна кожа, по-зле отколкото в пубертета... оправи се като минах на режим да оправям ИР. Преди това беше страшно, точно кистозно акне и то не само по лицето. Белези имам чак, на моята кожа стават много лесно. Нищо не помагаше приложено външно, а какво ли не съм измазала през годините.
Сега пак ми е сравнително мазна кожата (по-скоро смесена към мазна и зависи и от сезона), но това чудо само белезите ми напомнят за него, а стари снимки старателно избягвам да гледам че се оказва че е било дори още по-зле отколкото помня. То това няма прикриване с грим или каквото и да е. Сега може и да видя една пъпка около цикъл... а може и да не видя.
Не ми е това единствената полза, разбира се, дори само откъм възпаления не е само това което отшумя. Но и не е най-популярната причина да се търси или да се решава по такъв начин.

Здравей, natka. Да, от темата за ИР получих ценни съвети от теб. През последните месеци значително ми е намаляло акнето. Не зная дали поради мерките, които прилагам за ИР или влизам вече в критическата GrinningGrinningGrinning Е, има още какво да се желае, но на фона на това, което беше е значително подобрението. За съжалетие белезите ща си останат. Cry

# 505
Много ви благодаря за инфото за акнето. Моята дъщеря има такъв проблем и подозирам ИР. Ще я накарам да се изследва.

# 506
Болка има ли? Щом не си писала, вероятно няма и си мисля, че е добре да посетиш и друг невролог. По-скоро по възможност.
Искате да кажете, че е нещо сериозно и опасно ли?
И аз като четох не видях нищо успокоително… но ако е инсулт примерно, няма ли да има и други оплаквания?

# 507
Някой правил ли си е скенер с контрастно вещество. Предстои ми такова изследване и се притеснявам как преминава, колко е като продължителност и неприятно ли е като усещане?

# 508
Някой правил ли си е скенер с контрастно вещество. Предстои ми такова изследване и се притеснявам как преминава, колко е като продължителност и неприятно ли е като усещане?
Правих преди две год на бъбреци. Зависи какъв е контраста, аз правих с венозен. Слагат ти абокат, събличаш се и лягаш на скенера, пускат ти го през абоката и аз усещах метален вкус в устата и леко затопляне в слабините ( може и да усещаш всеедно ти се пишка). Един ринг започва да се движи нагоре надолу като рентгенолога ти казва кога да си поемеш въздух и да го задържиш, кога да го изпуснеш и така. Нищо кой знае какво. За такъв контраст, който се пие не мога да изкажа мнение.

А за проблема ми с пъпките - дерматолога ми изписа антибиотик, който да пия първите 5 дни всеки ден, после по едно на седмица. Да се мажа със скинорен вечер ( това си го правя) и фусидин на обед и сутрин. Препоръча ми и серията биодерма, ще я пробвам.
Иначе ми спомена пак да почвам противозачатъчните че даже и роакутан ама не мисля, че акнето ми е толкова лошо за роакутан. А и се отказа заради детеродната ми възраст и подчертах дебело, че скоро искам да забременявам. Иначе да ако си пия противозачатъчните ще ми е супер, ама искам да ми се изчисти вече организма от тях.

# 509
Искате да кажете, че е нещо сериозно и опасно ли?
И аз като четох не видях нищо успокоително… но ако е инсулт примерно, няма ли да има и други оплаквания?
Не мисли за инсулт! Но не е безобидно все пак.

Слагаха ми венозно контраст през март, нищо не усетих от него.

Общи условия

Активация на акаунт