Бързи здравословни въпроси и отговори – 48

• 26 692
  • 753
  •   1
Отговори
# 615
И при моя мъж и при мен понякога се появява,
 но не постоянно закашляне и дразнене в гърлото като от пушаческа кашлица. То ние сме бивши пушачи още, не сме се изчистили от цигарите, предполагам, но може и да има някакво друго обяснение. Когато не си пия хапчетата за холестерола ми става така. Я идете и си пуснете едни хубави изследвания на пълна кръвна картина и ако не излезе нещо започвате
 по веригата нагоре да се изследвате и така.
5 санта киста и се предполага да не я усещаш че е там ли?
Един път попаднах на една серия от "странни диагнози" мисля, че се казваше по телевизията.  Там имаше едно момиче което беше изпаднало в безсъзнание и при всевъзможни изследвания не можаха да открият какво й има. Накрая някой изследва яйчниците й и открива в единия яйчник да расте косъм?!?! Много отдавна съм го гледала, но ясно го запомних. Направо се опулих и аз на екрана и около косъма естествено се натрупва гной, та от това беше изпадането в безсъзнание . Оттогава не ми се струват безобидни проблемите с тези органи.

# 616
До колко дни след първичен преглед имаме право на вторичен с 1 направление за специалист?

# 617
И при моя мъж и при мен понякога се появява,
 но не постоянно закашляне и дразнене в гърлото като от пушаческа кашлица. То ние сме бивши пушачи още, не сме се изчистили от цигарите, предполагам, но може и да има някакво друго обяснение. Когато не си пия хапчетата за холестерола ми става така. Я идете и си пуснете едни хубави изследвания на пълна кръвна картина и ако не излезе нещо започвате
 по веригата нагоре да се изследвате и така.
Аз ПКК си имам съвсем прясна от миналата седмица, но не знам какво да гледам от тях, което да е причина за оплакванията ми.
Имам нисък хемоглобин, желязо, фолиева и феритин… съответно малко мръднали надолу еритроцити, но ми казаха, че е свързано с горе изброените.
Друго, което прави впечатление е леко завишени еозинофили … затова съм в търсене както на хематолог онлайн, така и евентуално на алерголог.
Някой, ако може да помага с имена… ще се радвам!

# 618
До колко дни след първичен преглед имаме право на вторичен с 1 направление за специалист?
30 календарни дни

# 619
И то се брои и денят на издаване, така че този ден + още 29 след него, да сме по-презицни. Не е каледнарен месец от дата до същата дата, не е 30 дни след издаването. На който "гони" последните дни, може да му се окаже важно.

# 620
Благодаря, а лекарката - специалист ми каза до 14 дни, много странно...

# 621
За странна кашлица - изследване за рефлукс. Това е един от симптомите.
Чела съм, че внезапна, непровокирана от заболяване кашлица, може да  е симптом за сърдечен проблем. Там има и други симптоми обаче.
Ако сте карали последния ковид се кашля поне няколко седмици след излекуване.

# 622
  • Пловдив
..

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 21:37 от mystic woman

# 623
Привет, мили хора🤗
Знаете ли на какво може да се дължи почти постоянно дразнене в гърлото, което те кара да кашляш…. Сякаш имаш храчка, но нямаш и това се появява и изчезва … не е нон стоп, но най-често следобяд се появява и вечерта?
Може да е рефлукс, алергия, а също така перикардит.... Такава кашлица често се появява на сърдечна основа. Аз бях така преди 3 години, имах кашлица някъде половин година, и попаднах при кардиолога по друг повод. Той на кардиографа и рентгенова снимка е видял перикардит и ми изписа антибиотик. От там нататък кашлицата изчезна. А иначе е била като някакво дразнене в гърло, придружено с кашлица.

# 624
Ако приемате медикаменти, каквито и да е, проучете дали нещо от тях няма и такъв възможен страничен ефект. За съжаление някой път няма очевидна връзка, но се случва.
Имаше примерно 1-2 сърдечносъдови, от които доста хора започваха да кашлят, тотално неочаквано и не всеки забелязва връзката. Та, прегледайте всичко за такива възможни ефекти, да не се окаже и нещо такова.

# 625
Аз получих такава кашлица след първата и след втората дози ваксина Phizer, щях да пукна от кашлица. Като след първата... още не можех да се осъзная како става и защо, но след втората вече бях сигурна. Пулмологът ми каза, че тази кашлица не е с белодробен произход и по снимките на бял дроб, не си личи, че съм боледувала от ковид. Бяха минали може би 7 месеца. Вероятно ставаше въпрос точно за перикардит, защото всичко говореше за това, но до моята кардиоложка когато успях да се добера, вече беше преминало. Ехокардиограмата не показа отклонения вече.

# 626
Днес си заклещих глезена между земята и метална/стоманена (не знам) порта с вертикални пръти в края ѝ. Много рязка и гадна болка беше, но първите минути нямаше нищо освен ожулено. Потече гъста кръв и кракът ми се наду. Трябваше ли да се бие тетанус при това положение, след колко време минава глезен и какво да слагам на раната? Промих с кислородна вода, сега съм с превръзка с реванол. Куцам и не дава да го движа.Disappointed

# 627
Трябва тетанус, да. Лед слагай, ама не е лошо и снимка да направиш. Може да сложиш риванола в хладилника и компресите да са студени. Седмица, за да ходиш що годе нормално, ама ще те боли още след това при натоварване.

# 628
А ако утре купя инжекцията добре ли е?

# 629
Ми срок имаше някакъв, може би 24 часа, прочети, трябва да го пише, не ми се търси сега.

Общи условия

Активация на акаунт