Какво прави хората атеисти? Празнуват ли атеистите Коледа и Великден?

• 28 524
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 90
  • По света и у нас
Нещо, което от малка много ме е учудвало, е как може уж религиозни хора да бъдат толкова зли и завистливи. Все едно с маската на религиозността прикриват низките си страсти. На теория трябва вярващите да са добри и кротки, а съвсем не е така. Което напълно обезсмисля религията.

Точно. Имах едно гадже католик, беше го срам, че правим секс и като свършеше се след 1 минита се обаждаше на майка, да я чуе как е, все едно че не е “грешил до сега” ами си е седял мирно вкъщи, добър е за пред небето, а си мисли за изневери как да прецака някой, в неделя отиваше на църква да се изповяда, като се върне е чист и започваме новата седмица! Пак можехме да мърсуваме 😂 Ако майка му гостуваше не беше прието да спя в неговата къща с него под един покрив. Мъж на 38 години… здрав прав и хубав инженер. На приятелката ми мъжа и се е пазил до 30+ , защото му били казали че “твоята половинка” сама ще те намери. Накрая загърбил религиозността защото просто не работела за него, намерил приятелката ми и се оженил за нея на 44. Подобни примери много! Малко на лудница бие положението.

# 91

Е, като при нас - от църквата и после при Ванга да им предсказва..
[/quote]

Добре казано!

# 92
Аз определям себе си като вярваща, но не религиозна. Ходя на църква един-два пъти в годината и смятам, че вярата се носи в сърцето и не са ѝ нужни мазни и лицемерни попове и палене на свещи в църква. Синът ми е атеист, преди няколко години ме обвини, че като съм го кръстила като малък, без да го питам, съм му отнела правото на избор. Да, кръстила съм и двете си деца в църква, но смятам, че когато порасне, човек може да се самоопредели.

# 93
Не съм атеист, по-скоро агностик.
Тъй като никой не дава дефиниция какво точно е "Бог" е трудно да се каже, че Бог не съществува... Все нещо съществува, дори да е Природата или вселената или нещо от тоя род.
Но ако си говорим за Библията и дали всичко в нея е буквално вярно, не, не вярвам. Тоест приемам историята за Рождество като някаква традиция, мит, алегория, символ и тн. Не ми пречи да празнувам, всеки има нужда от празници, празнично настроение...

# 94
Не мога да разбера едно нещо. Христос не е живял толкова отдавна, че да не се знае нищо за онова време. С подробности се знае за живота на римските императори, Пилат Понтийски е реална личност, но Исус Христос е измислен и е легенда. За мен няма съмнение, че той не е измислена личност и не е плод на легенда.

# 95
Ами всичко писано за него е в евангелията, които ... са само едната гледна точка и е ясно как са налагани едно време. Пък и да е съществувал това не означава, че е бил син божи и възкръснал. Но както и да е, не ми се спори по въпроса.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 19:14 от neuromancer

# 96
  • София
Прави разлика между управител на римска провинция, който се вписва задължително в римската администрация, за да знае Рим от кого и колко да иска като данък и некадърната му политика предизвикала бунт в продължение на 30 години и един пророк, който е бил известен сред бедното и неграмотно население. Дори да приемем, че Иисус е Бог, реално живял сред нас по тези територии тогава, то съм сигурнa, че и Пилат не е знаел за него, просто го осъжда, защото евреите му казват и да отърве бунта, ама.. . А, той е осъдил стотици, да не кажа и хиляди в тази провинция.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 21:15 от Lunna_sonata

# 97
Да, с това съм съгласна

# 98
.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 19:30 от Asia1

# 99
Е, то християните в Римската империя създават тайни общности и отказват да изпълняват законите, та явно поводи за преследване е имало - кой владетел ще остави хора, които не зачитат волята/ законите му или правят нещо скришно?
А насилствено налагане на християнството нима няма в Америките? И ограбване на местните също? О, да, те доброволно са се отказали от боговете си и богатствата си и са станали колонии на Испания и Португалия. А Африка? А гоненията на богомилите в християнска Европа? А Вартоломеевата нощ? Помаците в България всички ли свободно са приели исляма или са били принудени от обстоятелствата?
Да не започвам да ти разказвам за църквата и за Америките! Всъщност, утре е точно деня, в който отдаваме почит на починалите дечица, жертви именно на църквата. Идеята била да  ги приобщят към западната цивилизация, като ги приберат от семействата им и ги обучават в тъй наречените “residential schools”. Забранено е било глворенето на местните езици.
Аз съм точно като една от пишещите по-горе - атеист, православна християнка. Ако вляза в църква паля свещичка, защото така отдавам почит на майка си. Веднъж се опитах да обясня как съм хем християнка, хем атеист, но ми е трудно.
За мен празнуването на Коледа и Великден = запазване на българската традиция в семейството ми, което е трудно, защото мъжът ми не е българин, плю това живеем в чужбина. Иначе и мъжът ми и детето са кръстени в България и сме семейство православни християни. Даже имаме църковен брак! Заради традицията.

# 100
Това, че днес ще вземат някого за луд, за мен не значи, че най-разпространената религия се крепи две хилядолетия на украсена легенда за един луд.

# 101
Крепи се на мощта на Римската империя, която по едно време е приела християнството за държавна религия.
Както почти всичко в съвременния свят има основи в Римската империя.

# 102
Абаджиева, и в Австралия го има това отнемане на деца от местното население и отглеждането им в интернати.
Иначе езическите жреци поне са честни "Бог Еди кой си е жесток и иска жертва, за да бъде умилостивен", докато при християнството бог уж е добър, опрощаващ, ама в негово име се извършват убийства.

# 103
Аз не отричам, че Христос е истинска личност, но дали е Бог.. той и пророка Мохамед е бил истински, пък религията му е оле-мале... Grinning

# 104
  • София
Да, за съществуването на човека Исус Христос има доказателства. Останалото, обаче, е абсурдно.

Общи условия

Активация на акаунт