Отговори
# 825
Надявам се да е временно това при децата и да го израстнат. Имала съм и мои връстници, които са имали обсебваща мания по интернет, още по времето на интернет клубовете. Единият се зариби като отиде студент по игрите в интернет клубовете и по тази причина завършен висше след 12 години, учене без работа през това време. Другият след като се разведе се заради по някакви онлайн връзки, но само онлайн, без да става нищо в реала. Той поне работеше, другото само в свободното време, но в цялото си свободно време. После го преодоляха, сега даже почти не ползват интернет, освен по работа. Много се надявам дъщеря ми да не стига до такава зависимост.

# 826
Изпуснала съм как темата е стигнала дотук, но... Много възрастни са не по-малко обсебени от устройствата си от малките, както и постоянно ги бутат в ръцете на децата си, за да им ангажират вниманието и да спрат да буйстват.

[Най-любими са ми тези родители, които пускат поредната игра/анимация/епизод на Прасето Пепа на децата си на висок звук, така че всички да чуем. 🙃]

# 827
Скуката идва отвътре. Когато човек е празен, няма център, смисъл, интереси, ценности, всичко му е скучно. Всичко това се създава и натрупва в един човек от дете – с възпитанието, личния пример и задаване на смислени и стойностни модели на живот.
Не смятам, че всички днешни съвременници – и деца, и възрастни са скучаещи. Винаги масата е в полезрението и видима. По-малка и не толкова популярна част от хората си имат смислени занимания и няма да се оплачат никога от скука.
Примерно, при мен – никога не ми е скучно. Независимо дали съм сама или с хора. Досадно – да, често. Но скучно да ми е в този необятен на усещания, знания, информация и случки свят, никога.

# 828
Ама как да не сме мрънкали като деца, че ни е скучно. Аз лично съм. И майка ми ме пращаше да измия чиниите, щом скучая. На по-големи години се научих да не скучая.
И да, има ужасно скучни и досадни хора, пред които категорично предпочитам телефона и интернета. Хич не ме интересува историята на лелята на някоя позната например. Или някоя история разказвана за хиляден път. Не винаги успявам възпитано да кимам и да си мисля нещо друго. Та, ако някой си гледа телефона в присъствието на друг, най-малкото е добре да се смени темата за разговор. Децата като правят нещо интересно за тях също не си гледат телефоните. Ама интересно за тях, а не такова според майките им, нали.
Наскоро ми се случи да пътувам зад една дама, която 50 минути не спря да говори на горката си спътница. Жената се чудеше, на къде да гледа и как да се отърве. А аз съжалих 1000 пъти, че не си бях взела слушалките.

# 829
Това е раздразнение, досада, но не и скука.
Скука е, каквото и да се случва и да правиш, да изпитваш празнота и безсмислие.

# 830
Това е раздразнение, досада, но не и скука.
Скука е, каквото и да се случва и да правиш, да изпитваш празнота и безсмислие.
Дефинирала си депресията,а не скуката. Скуката е моментно усещане сякаш времето е спряло. И го изпитват всички здрави хора.

# 831
Няма такова нещо. Скуката може да доведе до депресия, както и включва описаното от мен, както и апатия. Депресията е доста по-дълбоко и широкообхватно състояние.
Времето може да ти се струва спряло и докато чакаш на опашка пред личния лекар. Или да свърши работния ти ден. Това е досада, нетърпение. Няма общо с депресия.

# 832
  • По света и у нас
Скуката е безсилие да си намериш да се занимаваш с нещо интересно. Не е емоционално, а по скоро се дължи на външни фактори.
Да имаш хубав слънчев ден някъде в планината - да няма какво да се прави, нямаш транспорт, нито книга под ръка, нито ТВ, нито пособия да измайсториш нещо, нито фантазия да се сетиш какво да направиш. Да имаш глуповата приятелка с която нито можеш да идеш някъде нито можеш да направиш готин разговор - скука.
Празнота и раздразнението бият на депресия когато си безсилна да ги промениш за продължителен период от време. Те са вътрешен проблем.

# 833
Недейте така говори за депресия от скука, че то не е за приказка... Достатъчно хора неглижират депресията, че и такива изказвания да има.
Скуката е липса на нещо интересно, но ако има такова проблемът отпада. При депресия по-скоро има липса на интерес, независимо има ли интересни неща или няма, сериозно състояние си е ако и сума народ да не го взема насериозно.

Има нещо вярно че сега доста от младите хора сега са свикнали друг да се погрижи за скуката им. Прекалено лесно и много са стимулите и доста от тях никога не се е налагало те да си "правят" или намерят интересното - нали все има нещо, по-лесно е по инерция и по течението, те пак рядко ще останат без стимули. А не е като повечето да нямат потенциала и интелекта или каквото щете там кажете че се иска за целта.
С всичко написано от Как' Сийка съм съгласна, само не и с това че са само децата. Има си вече и такова поколение дето уж вече не са деца, ама точно в това отношение са. Не ги знам помежду си как успяват да си предизвикат интерес и да са интересни едни на други, като те повечето на себе си не са...

# 834
  • София
Снощи бях на среща и наговорих сума глупости. Защо го направих - и аз не знам просто. Може би той ме издразни нещо, може би аз реших да го отблъсна...
Ами... каквото е писано...

# 835
Роки, може да ти е бил скучен събеседника и да си дрънкала глупости от скука.. 😂

# 836
  • София
Не, нещо ме издразни с някакви заяждания и реших да се направя на интересна. Да, това е било.

# 837
  • France
Рокс, много на сериозно приемаш всичко. Важното е да се забавляваш. Не толкова дали ще замъкнеш някой дивеч вкъщи. Най приятелски ти го казвам

# 838
  • София
Хич не съм имала такова намерение. А беше забавно, даже много.
Просто малко ме е яд, че тука проповядвам какво не трябва да се говори, а за два часа "разлях чая", както казват англичаните.

Последна редакция: сб, 19 окт 2024, 21:28 от Rockstar

# 839
А, няма проблем. Като не харесва "глупостите" ти, прав му път Wink

Общи условия

Активация на акаунт