За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 25 210
  • 760
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна
  • Мнения: 2 161
А, НЕ!!!Отворени сурови миди не!
 За варивата- аз почнах да се зареждам с консерви 0,400 , когато са за левче. Достатъчно е за 2 гарнитури или 2 порции супа/яхния.

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 18:20 от Пеева

# 136
  • In transit
  • Мнения: 14 221
Трябва ми по малко количество от различни варива всеки ден за добавка към менюто. По 1-2  с.л на порция, а сме двама. Не си заслужава да варят толкова малко количество.  Има ли начин да приготвя по 1 ч.ч например и да го съхраня в хладилника без да се развали за седмица- две например. Моля за съвет.
Не казваш за какви варива става дума. Вкъщи, като сваря боб или леща, например, ги затварям докато са горещи в малки бурканчета х 200мл с малко от водата, в която са се варили и сол, разбира се. След това ги ползвам за салати. Едно такова бурканче ще ви е идеално за 2 порции, точно по 1-2 с.л. някъде. По същия начин може да свариш ечемик, спелта и да ги съхраниш за седмица-две в бурканче и в хладилник. Виж, ако става дума за ориз не препоръчвам да се затваря по гореописания начин, защото си пуска вода и става един сух, като се запечата. Поне вкъщи не се харесва по този начин.

# 137
  • Berlin
  • Мнения: 12 931
Те започнаха да се затварят след като ги измих (мидите). Сега всичко ли да хвърля?

# 138
  • In transit
  • Мнения: 14 221
Те започнаха да се затварят след като ги измих (мидите). Сега всичко ли да хвърля?
Не, само счупените и тези, които останат затворени, след като ги свариш.

# 139
  • Варна
  • Мнения: 2 161
 E, така кажи, измила си ги, живи са, затварят се. Вариш ги, умират и се отварят-запомни!

# 140
  • Berlin
  • Мнения: 12 931
Писах, че са пресни и сега ще ги готвя, но има отворени. За след това знам. За първи път ми е, досега съм ги виждала само сготвени.😀

# 141
  • Мнения: 5 598
Здравейте,знам че тук ще намеря,каквото търся.
Трябва ми рецепта за тесто за пица,но като на Емануел Еюджи,с 80% вода. Знам,че опитните кулинари тук,имат какво да ми предложат🌻

# 142
  • Sofia
  • Мнения: 22 574
Здравейте,знам че тук ще намеря,каквото търся.
Трябва ми рецепта за тесто за пица,но като на Емануел Еюджи,с 80% вода. Знам,че опитните кулинари тук,имат какво да ми предложат🌻
Нямам идея кой/коя е това, но ако не ползваш съвсем същото брашно, няма как да е и същата хидратация.
Различните брашна, различно поемат водата.
Например в момента имам на три марки твърда пшеница - трите толкова различно поемат вода.

# 143
  • под тепетата
  • Мнения: 11 180
abs, като чукнеш по мидата, ако е жива, се затваря.

# 144
  • Мнения: 5 598
Морена, ето този https://etropolezahorata.bg/diamantat-v-otbora-na-zlatnite-pravi-pitsi-s-80-voda/
Дори и да не е съвсем същото,но да е с висок процвнт хидратация.
Някоя дама,която разбира,би ли погледнала тази рецепта Ако всичко и е наред,бих я пробвала.Пак е с дълга ферментация.
https://www.mycookingcreations.com/2020/02/blog-post_22.html?m=1

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 19:05 от red soul

# 145
  • Sofia
  • Мнения: 22 574
Морена, ето този https://etropolezahorata.bg/diamantat-v-otbora-na-zlatnite-pravi-pitsi-s-80-voda/
Дори и да не е съвсем същото,но да е с висок процвнт хидратация.
Именно, всяко брашно си има негова "висока" или ниска хидратация.  Просто ползвай мая според количеството брашно, което ще ползваш, а водата според това колкото брашното ти може да поеме.  След първото замесване, може след 30мин. да добавиш още малко вода и да измесиш с нея. 
Ако нямаш опит с висока хидратация, може да бъде предизвикателно оформянето после.

# 146
# 147
  • Мнения: 5 598

Много ти благодаря! Съвсем като за мен обяснено А 6 гр. мая от кубче,на колко гр суха се равнява?

# 148
  • Sofia
  • Мнения: 22 574

Много ти благодаря! Съвсем като за мен обяснено А 6 гр. мая от кубче,на колко гр суха се равнява?
Суха: жива -  1:3

# 149
  • Русе
  • Мнения: 6 169
Скрит текст:

Много ти благодаря! Съвсем като за мен обяснено А 6 гр. мая от кубче,на колко гр суха се равнява?

2 г на д-р Йоткер.

Общи условия

Активация на акаунт