За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 422
  • 760
  •   1
Отговори
# 570
  • Sofia
Ми те Петита са си тип обикновени.  А чаените са друга бира Wink  и подходящи за блат на чийзкейк.

# 571
А, добре, благодаря,  аз се притеснявах, че са по-тънички.
Амии, свеки го прави с чаени. На Мики са обикновени.

# 572
И аз го правя с чаени този сладкиш, както писах преди. Така знам рецептата от едно време и не съм заменяла бисквитите, но следващия път ще направя с обикновени, не пречи да се експериментира в кухнята с нещо ново за конкретно домакинство, даже е много добре.
И аз имам питане: Набрала съм пресен розмарин на стръкчета, който сега е в хладилника (направо ми идваше целия храст да грабна, ама нямам място за толкова Simple Smile ), но можете ли да предложите ваш начин за дългосрочно съхранение без замразяване или направо да го замразявам и да не го мисля?

# 573
  • Варна
Сушен не е ли по-добре?    А, виж тук
https://gotvach.bg/n-130439-%D0%9A%D0%B0%D0%BA_%D0%B4%D0%B0_%D1% … D1%80%D0%B8%D0%BD

# 574
Кубратова,
А ти слагаш ли сода или бакпулвер?
При Мики няма, при свеки - да. Останалото съвпада.

Оо, и тава 20 х 30 с колко диаметър кръгла мога да заменя?

# 575
Розмаринът си е супер за готвене и изсушен, пак е страшно ароматен. Слагай го да съхне и не го мисли.

# 576
  • Sofia
Кубратова, един стрък поне сложи в чаша с вода, да пусне коренчета и си го засади после. Аз си гледам, много е лесен и обожавам аромата му. Simple Smile

# 577
  • In transit
Кубратова,

В моята няма бакпулвер, защото тестото е пандишпан, става много леко и пухкаво. Няма нужда от набухвател.
Кръгла тава 28-30см диаметър.

Кубратова, може да го изсушиш, но става доста по-наситен вкуса и трябва да слагаш малко. Замразен не става много добре, пробвала съм. Сложи го във вода и му допълвай през няколко дни, ще си пусне коренчета и ще го сложиш в саксия. Той си е целогодишен и издържа на студ.

# 578
Благодаря, отзивчиви дами!
Чак ми стана мило за вас и ме хвана срам за мен, като ви прочетох съветите да си го отгледам в саксия (този е от двора на селската къща) - такава съм цветарка, че всичко моря за дни, що опити несполучливи имам, а как се старая... Simple Smile
Синът си гледа подправки в саксия, справя се много добре, та отсрамва и майка си.
Ще си натопя във вода и ще пробвам обаче. Сушен имам, но ми се искаше да запазя и пресен незамразен.
Като се преселя на село (дано имам този късмет, ако е рекъл дядо Боже), ще се науча да отглеждам всичко на корен, на двора сякаш е друго.
Рошличка, в моята първоначална рецепта няма бакпулвер и не смятам, че е нужен, действително тестото е пандишпан, но в някои рецепти съм срещала и понякога съм слагала непълна ч.л. - не намирам особена разлика, карай си спокойно и без него, но добре трябва да се разбият яйцата със захарта на висока степен на миксера и после да добавяш брашното на части, като разбъркваш отдолу нагоре със силиконова шпатула - както се прави сместа за френски макарони долу горе (по отношение на разбъркването с шпатулата само).
Този сладкиш ми е толкова любим, че веднъж сложих тавата на масата уж да режа и сервирам в чинии и както бях права, само си подпрях единия крак на стола и изядох половин тава...Ама като се бавят домашните по двора, пък ги викам за кафе и десерт, така е, кой да трае. Така ме и завариха - с коляно на стола, права и гушнала тавата Simple Smile

# 579
Не съм пробвала да замразя но ето казват че става. Въпросът е дали има някакво предимство пред сухия, поне аз избягвам сухи подправки при тези при които има съществена разлика и загуба на аромат. А сух розмарин единствено внимаваш на не прекалиш че наистина е силен, но ти щом ползваш си го знаеш това.
Лесен е за гледане наистина, нищо не губиш да пробваш да вкорениш 1-2 стръкчета и да си имаш на прозореца. Казвам го като човек който през годините с лека ръка осмърти неща от сорта на алое, меч, че и бръшлян дето си беше див от гората Joy Декоративни растения не гледам понеже ми е жал за растенията, виж подправки съм отгледала и изяла доста. И при първа възможност пак ще си завъдя, в момента хич не позволява мястото ми.

# 580
  • Русе
Скрит текст:
Кубратова,

Мога да предложа един малко по различен вариант с грис. Също става много вкусен.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/11/blog-post_14.html

# 581
Благодаря много за съветите и търпението  Hug
Кексът е изпечен и се яде вече.
(Друг път ще съм точна с маслото, че сега надвиших. И също няма да ползвам какаови бисквити Петит, а нещо по-дебело и не какаово). Моите ябълки са настъргани, и така е ок.

Запазвам идеята на Пейч за другия път.

# 582
  • In transit
Рошличка, чудесен е станал. Майстор си! Heart Eyes

# 583
  • Melmak
Здравейте! Благодаря за всички рецепти, които споделяте.

Преди няколко страници писахте за флан с кокос и мисля да го пробвам скоро, защото ядох много вкусен флан на едно място и ми се яде пак.

Имам тъп въпрос. Купихме си нова печка с различни функции. Предишната ми беше допотопна, само с градуси. Сега тук вентилатор, горещ въздух, не знам си какво.

Как се пече баница, пълнени чушки? Този горещ въздух не суши ли излишно храната?
Искам да си сготвя елементарни неща и не знам коя функция да ползвам.

# 584
  • Sofia
...  Купихме си нова печка с различни функции. Предишната ми беше допотопна, само с градуси. Сега тук вентилатор, горещ въздух, не знам си какво.

Как се пече баница, пълнени чушки? Този горещ въздух не суши ли излишно храната?
Искам да си сготвя елементарни неща и не знам коя функция да ползвам.
Ще трябва да си опознаеш фурната.  Има си феновете на вентилатора, както и неползващите го разбира се.
Аз съм от вторите. На вентилатор пека пица... и май само това. Основно ползвам класиката -  "горен и долен реотан" и понякога за кратко на финала вентилатор.

Общи условия

Активация на акаунт