За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 403
  • 760
  •   1
Отговори
# 585
Честита ти нова печка и със здраве да я ползваш!
Ще се спогодите, няма страшно. В книжката трябва да има примерни менюта и упътване кое ястие на какъв режим е препоръчително да се приготвя.
Аз пък пека много на вентилатор - и пълнени чушки, и пържоли, и тестени, и сладкиши - рядко пека без. Докато нацелиш твоите ястия и фурна, ще понаглеждаш често, ако трябва, ще сменяш температура, нива и режим и ще се получи.  Макар и режимите да са именувани еднакво, не при всяка фурна работят еднакво, така че ще се опознаеш с твоята. 

# 586
  • Melmak
Благодаря ви. Видях упътването, просто е ужасно преведено. Има го на български, нидерландски и немски. Английски - не
. Ще го търся някъде из нета, просто с гугъл транслейт щеше да е по-добре написано.

А и писателите на тази книжка сигурно не са чували за моите бленувани чушки!!! 😁

# 587
За което се съмняваш дали ще му е добре с вентилатора - карай без, както си си свикнала. С времето ще си я опознаеш как и колко по-различно става с него и без него.
За чушките едва ли да пречи чак толкова, съобрази само да свалиш малко температурата спрямо без вентилатор. За печива става по-интересно вече и там бих играла на сигурно.

# 588
  • под тепетата
Имам една идея, но ми трябва малко помощ. Имам воденички и искам да ги сготвя вместо с ориз със спелта. Малко указания , моля!

# 589
  • София
За което се съмняваш дали ще му е добре с вентилатора - карай без, както си си свикнала. С времето ще си я опознаеш как и колко по-различно става с него и без него.
За чушките едва ли да пречи чак толкова, съобрази само да свалиш малко температурата спрямо без вентилатор. За печива става по-интересно вече и там бих играла на сигурно.
Само завий във фолио и на 200 с вентилатор. Всичко на 200 готвя.Но зависи и от печката.Пробвай първо със 180.

# 590
  • Sofia
Имам една идея, но ми трябва малко помощ. Имам воденички и искам да ги сготвя вместо с ориз със спелта. Малко указания , моля!
Не че съм го правила, но ако трябваше, си разсъждавам... та спелтата нали си е цялото зърно, ще се готви малко (или пък не толкова малко...) повече от кафавия ориз или груханата пшеница, добре е да се накисне от предната вечер например.... съотношение обаче не знам... може би 1:5-6 

При опознаване на нова фурна относно градусите, бих ползвала указаните в рецептата и наблюдение в началото.

# 591
  • In transit
Ще стане, спелтата я готвиш, като ориз, само, че ще ѝ е нужно малко повече време. Всъщност виж дали е грухана или не, ако е грухана се готви за около 20-30 минути, ако не е за около 40-50 минути.
За воденичките предполагам нямаш нужда от указания. Аз бих приготвила ястието, както се готви ризото: масло, лук, спелтата, вино, воденичките, бульон/вода и накрая магданоз. Нещо такова.

hechicera_, чушките си ги готви само с горен и долен реотан. Вентилатор може да добавиш накрая за запичане, ако не се е запекло достатъчно. За сладки неща пак следвай рецептите, които правиш, но като цяло докато я опознаеш само горен + долен реотан.

# 592
Идея как да изпека райски ябълки?

# 593
  • под тепетата
Благодаря ви, Morena  i Mikey! Ще се пробвам, пък ще се отчета надявам се с добър резултат!

# 594
  • Варна
Ze-ze, на 1 райска ябълка с отрязана горна част, където е дръжката, слагам 1 ч.л. мед, 50 мл вода, и пека под капак/фолио 40+ мин, докато омекне.После откривам и запичам . Поднасям със сметана, гъсто кис. мляко или сладолед.

# 595
  • София
Здравейте! Благодаря за всички рецепти, които споделяте.
...................
Имам тъп въпрос. Купихме си нова печка с различни функции. Предишната ми беше допотопна, само с градуси. Сега тук вентилатор, горещ въздух, не знам си какво.

Как се пече баница, пълнени чушки? Този горещ въздух не суши ли излишно храната?
Искам да си сготвя елементарни неща и не знам коя функция да ползвам.
С вентилатор съм и  всичко се пече с него, и готвено и сладкиши и крем карамел, и флан  и каквото се сетиш, всичко и без него не мога, може би е вече създаден навик, ама този навик е от години. На мен ми харесва. Но се пече на 165 - 170 градуса + вентилатора, което отговаря на 180 градуса. По -бързо е, и ми харесва. Ще се научиш, елементарно е

# 596
  • София
Някой правил ли е сарми с ечемик, че се чудя тази година на Бъдни вечер дали да не направя такива. Другата версия да проблав с елда, ама нещо тя много много не ми допада.

# 597
  • Melmak
Здравейте отново!

Благодаря за съветите. Изпекох чушки с ориз, на 180 градуса горен и долен реотан без въздух и мисля, че са добре.

Реших да пекна една баница с готови кори и да пусна 3д горещ въздух. Сложих я в по-долната част на фурната. На 160-170 градуса и отгоре доби загар, отдолу бяла…

Вътре не знам как е. Ще ме побърка това печене.

# 598
Здравейте отново!

Благодаря за съветите. Изпекох чушки с ориз, на 180 градуса горен и долен реотан без въздух и мисля, че са добре.

Реших да пекна една баница с готови кори и да пусна 3д горещ въздух. Сложих я в по-долната част на фурната. На 160-170 градуса и отгоре доби загар, отдолу бяла…

Вътре не знам как е. Ще ме побърка това печене.
Дай да видим модела на фурната. Аз пека баници точно на вентилатор, на второ или трето ниво, не на най-долно, винаги се изпичат добре. Единствено многолистно тесто пека по-често без вентилатор, на второ ниво, за да не се изпича бързо и от горната страна, че при него и температурата е по-висока, а трябва да се надигне.

# 599
  • Sofia
Някой правил ли е сарми с ечемик, че се чудя тази година на Бъдни вечер дали да не направя такива. Другата версия да проблав с елда, ама нещо тя много много не ми допада.
Мдаа, елдата не е лесна за харесване. Обаче като брашно я хресвам в хляба си. Simple Smile
С ечемик не съм, но бих направила сарми.

Общи условия

Активация на акаунт