За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 421
  • 760
  •   1
Отговори
# 600
# 601
  • под тепетата
Похвалвам се с вкусна спелта с воденички! Благодаря, момичета!

Скрит текст:

Дядо хаджия, със спелта няма ли да станат сармите?

# 602
Здравейте!
Мога ли да замразя във фризер вече опечена скара, визирам кюфтета и кебапчета
Дали ще стават за консумация след седмица, примерно?

# 603
Стават. Аз ги затоплям после завити във фолио на фурна, но ти, ако ползваш МВ, може и в нея открити. 

# 604
Като прясно изпечени ми стават когато ги притопля на водна баня. В краен случай слагам в плик за печене и във фурната.

# 605
  • In transit
Някой правил ли е сарми с ечемик, че се чудя тази година на Бъдни вечер дали да не направя такива. Другата версия да проблав с елда, ама нещо тя много много не ми допада.
Аз правя сарми и пълнени сушени чушки с ечемик. Много вкусни стават. Ако нещо те интересува, кажи.

Биляна, ползвам редовно спелта и ечемик в готвенето си. Ечемикът ми е по-вкусен на мен, въпреки, че разликата е малка във вкуса. Ечемикът има и други ползи. Има много нисък ГИ, освен, че е богат на минерали и витамини.

# 606
  • под тепетата
Благодаря, Mikkey! Днес и в супата сложих спелта. Ще се снабдя и с ечемик!

# 607
За пръв път правя желе от дюли (първо сварих семенниците от 1, 5 кг дюли и 1 цяла дюля, получи се 900 мл сок, добавих 600 гр захар) и ми се струва, че това, което съм виждала на картинка, е червеникаво на цвят, а моето е бледо жълто. Не е още готово, сега се вари, но какъв трябва да е цветът му и от какво зависи? 

# 608
  • In transit
Кубратова, сложи малко пресен лимонов сок или лимонтозу. Веднага ще се промени цвета.

# 609
Кубратова, сложи малко пресен лимонов сок или лимонтозу. Веднага ще се промени цвета.
Това накрая, нали? Както слагам на всичките си сладка и конфитюри?

# 610
  • In transit
Това накрая, нали? Както слагам на всичките си сладка и конфитюри?
Да, и накрая става. Последно сладко от дюли, което правих, сложих лимоновия сок в началото. Така беше по рецептата и стана много червено. Grinning

# 611
Благодаря, Мики! Моето е сякаш към средата на варенето, така че може и сега да го сложа, да поври с него.
И още един въпрос имам - сгъстява се, но като разбъркам с лъжицата и я вдигна, се точи. Така ли трябва да е?
Иначе направих проба с капка в чиния - не се разлива, но ще го варя още малко, сложих лимонтозуто.

Последна редакция: нд, 17 ное 2024, 13:58 от Кубратова

# 612
  • In transit
Сигурно вече си го изкключила, като гледам кога си писала, но моите наблюдения са, че дори да ми изглежда малко по-течно, после се желира.

# 613
Щом е било добре с капката, значи е станало. Желе е - знаеш че което е желирано желира при охлаждане, топло няма как да не стои доста по-течно.
Майка ми така преди години при първия опит все решаваше че е рядко... Накрая стана както в оная книга на Тери Пратчет - "Извади таз лъжица от тоз буркан - 5 цента на опит" Joy

# 614
Благодаря! Вече го сипах и сега го изнесох от кухнята да се охлажда. То едно количество...колкото да се въртя и покрай него, но ми се искаше отдавна да направя и най-после сколасах.
Стана по-тъмно оранжево сякаш, но не почервеня. Не знам дали зависи и от самите дюли и сорта им. При следващото ще сложа по-рано лимонтозу. 
Нат, ако видя зор с изваждането на лъжицата, ще викам форумните феи на помощ Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт