Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 43 290
  • 737
  •   1
Отговори
# 360
Не знам какво да кажа... И моята колежка по БЕЛ е прегряла. Много пъти подадох ръка и накрая станах виновна. До късмет е да попаднеш в колектив, в който да се разбираш със всички.

# 361
Ами аз не мисля, че колежката се държи детински, просто са и достигнали прага на търпение, и е избухнала. Случва се с немалко колеги за съжаление. Отделно, сигурен съм, че в Бг има много добри психолози, но в учебно заведение не съм срещал такъв до момента. Училищните психолози, с които аз съм имал контакт, всичките до един се опитват да ни убедят колко много работа вършат, колко съществена е тяхната дейност, и ни занимават с разни дискусии и обучения, от които аз полза не съм видял (само загубено време). От тази гледна точка, напълно разбирам колежката, че не вижда смисъл от работата с училищния психолог.
Сега вече тук опира до честен разговор с директора, да се изясни има ли начин учебния процес да продължи по нормален начин, тези деца да се наказват ли, да се изключват ли, или нещо друго, но да си стигне до реално решение на ситуацията (не мисля, че ще се случи с психолога, явно и тя така го вижда). Сега, имам усещането, че може и да е воден някакъв разговор с директора, и той да не е защитил преподавателя си (което е стандартното), или просто му е влязло през едното ухо, излязло през другото и ги е оставил да си се оправят. Ако е такъв случаят, ситуацията наистина е доста неприятна.

# 362
И аз влизам в положение на госпожата.
Разбирам я с какъв контингент работи.
Както каза и колегата, има и много посредствени психолози, които компенсират с привързаност към "модерни' теории, тотално неадекватни към реалността, често повлияни от клишета, попити на НПО семинари.

# 363
И аз влизам в положение на госпожата.
Разбирам я с какъв контингент работи.
Както каза и колегата, има и много посредствени психолози, които компенсират с привързаност към "модерни' теории, тотално неадекватни към реалността, често повлияни от клишета, попити на НПО семинари.
Да, според мен е очаквала да срещне разбиране от директора, или най-малко от колегите. Обаче явно всеки си е направил оглушки, и съответно не намерила съдействие в работната си среда, си излива натрупаното тук. Не виждам нищо лошо, със сигурност е по-добре да си изкажеш гнева, пък било то и в онлайн форум. Ако трябва да дам мнение как аз бих постъпил - бих ги гонил всеки път от час, когато почнат да пречат. Да ходят при психолога, щом не могат да оставят другите да работят. Ако откажат да напуснат часа, отивам при директора или зам директора, и му заявявам, че часът няма как да бъде проведен - и ако иска, да влиза той да си го проведе, или да прати психолога да го проведе, в крайна сметка да намери някакво постоянно решение.

# 364
Благодаря ви за разбирането и подкрепата, колеги!
Въпросната психоложка определя моето поведение в кабинета - къде да седна, изисква да й говоря на "ти", а аз не съм готова и не искам да я приемам безгранично, изисква да си събличам якето и т.н. обобщено мога да кажа, че ми навлиза в личното пространство, което аз няма да допусна. Обърнала съм се за съдействие към педагогическия съветник, надявам се, че тя ще поеме случая. При нея никога не съм се чувствала неудобно, когато сме работили в екип. Тази психоложка не я възприемам, защото ми е много сладникава и е много далеч от мен като личност.

# 365
Вела, благодаря за този коментар - много важен и адекватен. Върху тези неща трябва да мислят не само учителите, но и всички. И моята препоръка е да не се пренасят личните отношения и обидата в работата, каквато и да е тя.

# 366
Здравейте колеги, за първа година съм учител в гимназия. Чух от колегите, че получават някакво ДМС за Коледа. Искам да попитам на мен полага ли ми се като новоназначен учител? Благодаря 🙂

# 367
  • Добрич
Ако дават на другите за 12 месеца, то Вие ще получите пропорционално намалено за времето на работа (предполагам 15.09-31.12)

# 368
“леличката” в ДГ по трудов договор каква длъжност е? Хигиенист?
Не е помощник възпитател, там са пак непедагогически персонал, но са минали курс. 🙄

# 369
Ако е минала курс, и ако в ДГ има място за помощник възпитател, тогава вероятно е такава. Но може да е хигиенист, детегледачка - ако са изпълнени квотите за помощник възпитател.

# 370
Ако е минала курс, и ако в ДГ има място за помощник възпитател, тогава вероятно е такава. Но може да е хигиенист, детегледачка - ако са изпълнени квотите за помощник възпитател.
Не е минала курс, значи хигиенист?

# 371
“леличката” в ДГ по трудов договор каква длъжност е? Хигиенист?
Не е помощник възпитател, там са пак непедагогически персонал, но са минали курс. 🙄
Не е задължително да е минала курс. По принцип се водят помощник възпитатели. Доколкото знам, ако са минали курс им е по+висока заплатата.

# 372
Здравейте, карали ли сте курсове по Безопасност на движението по пътищата в 5-7 клас и къде?

# 373
Здравейте! Имам запитване относно начина на изчисляване на трудовото възнаграждение на педагогическите специалисти! По точно ме интересува следното:
При минимална годишна преподавателска норма за учител по история от 684 часа, ако учител има часове над тази норма (напр. даден учител има общо към 810 часа годишно - условно казано), тези часове които са над нормата от 684 часа лекторски ли се водат? И също в този случай тези часове (лекторските) заплащат ли се допълнително? Благодаря предварително за отделеното внимание! Поздрави! 😊

Последна редакция: пн, 09 дек 2024, 16:13 от Otland

# 374
Да, лекторски се водят. Да, заплащат се като лекторски Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт