Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 43 845
  • 737
  •   1
Отговори
# 345
Честно казано звучи нелогично родителите да се намесват при решения, дошли от ръководството. Вие нямате реална причина да не искате новата учителка, та вие дори не сте я виждали, доколкото разбирам. Във Варна в момента има подобен казус, всъщност не много подобен, но уволняват млада учителка и назначават пенсионерка на нейно място. Родители и деца са против, писали са жалби, среща с директора, но към момента нямат никакъв успех. Преди няколко години имаше и сходен случай в друго варненско училища, имаше и медиен отзвук, но никой нищо не постигна.

# 346
И с какво правно основание вие ( родителите) се месите в трудово-правни отношения между работодателя и учителя? То е все едно аз да дойда и да нареждам на вашия работодател в неговата фирма кой какво да прави. Учителя е подписал трудов договор, че ще работи в конкретната детска градина, а не в точно определена група. Директорът може да го слага , в която група си реши. Освен това вие не знаете какви са мотивите за това разместване. Явно си има сериозни причини, за да го прави.
Отидете при директора и говорете най-добронамерено с него. Изтъкнете всички положителни качества на учителката . Помолете го да си я остави във вашата група. Друго не виждам какво можете да направите. Ако тръгнете със заплахи и жалби до РУО, нищо няма да постигнете. РУО не се меси в трудово-правни отношения.

# 347
Входирайте писмена МОЛБА до директора, не жалба, от името на представител на родителите, с прикрепена извадка с имената, телефоните и подписите на всички родители. Ако директора е читав, ще ви удовлетвори молбата.
Входирайте, за да имате все пак писмен отговор.

# 348
Жената си попита съвсем човешки и напълно я разбирам.
Де юре нямат никакво право да се месят.
Просто ми е чудно защо новата учителка не я пратят направо в другата група, а сега ще има сътресения в две от групите.
Но може директорката да има ще предвид
Може и да се обадили от общината "Петрова, нали се освободи едно място при вас? Имаме тука една жена... много свястно момиче... учинайка на балдъзата на Танчев от отдел "Инвестиции" - нали го знаеш... Как така имаш вече някого предвид! Е, що не питаш предварително! Нашата е по-подходяща. Не е хубаво да ни отказваш. Ок. разбрахме се.
В коя група ще я сложиш? Първа? Ааа, не. Тя не иска при толкова малки.... Голямо чудо, нищо им няма на децата. аз едно време колко стрес съм изял, ехееее...
Айде и да не забравиш да ги стегнеш твоите за изборите, че на последните нещо изпуснахте фронта.
Другия вторник всички да са в читалището на среща - нали знаеш кой идва. После ще ревете за пари за ремонти и премии..."

# 349
Честно казано звучи нелогично родителите да се намесват при решения, дошли от ръководството. Вие нямате реална причина да не искате новата учителка, та вие дори не сте я виждали, доколкото разбирам. Във Варна в момента има подобен казус, всъщност не много подобен, но уволняват млада учителка и назначават пенсионерка на нейно място. Родители и деца са против, писали са жалби, среща с директора, но към момента нямат никакъв успех. Преди няколко години имаше и сходен случай в друго варненско училища, имаше и медиен отзвук, но никой нищо не постигна.
Ако казуса с разместването на учители е неприятен, това вече е шокиращо. Имало ли е причина да уволнят младата учителка? И защо на нейно място не са взели друг млад човек, толкова хора чакат своя ред.

# 350
  • Варна/Благоевград
.

Последна редакция: пт, 29 ное 2024, 11:18 от sisonka_

# 351
Споделям, като правя уговорката, че не съм пряк свидетел.
Става въпрос за добро училище, учителката е по немски език, завършила в СУ и изкарала обучение в Австрия. Била преподавала по странни методи, които колегите не одобрявали, правели ѝ проверки, проверявали ѝ контролните и т.н. Децата много я харесват и жената твърди, че има резултат от обучението по езика, но от ръководството я освобождават и на нейно място назначават жена на около 73 години. Това е, което знам и съм много възмутена и разочарована, защото дори и да приемем хипотетично,че младата дама не се справя (съмнявам се, че е така, но е хипотеза), защо не назначат някоя млада колежка, има много такива, аз лично познавам няколко, но явно не желаят да дават път на младите хора.

# 352
 Ами я си представете, че до сега вашата учителка е работила на временен трудов договор (например по заместване на друга в майчинство или такава с продължителен болничен) и сега се открива с свободно място на постоянен договор и ръководството я мести там. Вие ще и направите мечешка услуга.

# 353
  • Добрич
sisonka_, в някои градини се стараят да не слагат две нови учителки на една група ( даже ако се налага разделяне на вече сформиран екип от две учителки). За да има приемственост поне едната учителка е с опит в градината, а другата нова.
Ако Вашият случай е такъв (на първа група да станат две нови учителки) , напълно рсзбирам мотивите на директорката.

Вие не знаете причината.

А самата учителка има ли предпочитания?

# 354
Здравейте,
Появявам се с въпрос - може ли учител да откаже среща с ученици при психолога, която среща я искат проблемните ученици?
Случаят е следният - едно момче и едно момиче с лоша дисциплина в 7. клас, непрекъснато говорят, отговарят, закъсняват, не пишат, занимават се с всичко друго, но не и с учебна дейност, пречат на урочната работа.
Родителите им са разведени и с нисък социален статус. Не са роднини, но са приятелски семейства от ромски произход. Наказани по точка 2, попади неуважение към учителя в комбинация и с други противообществени прояви. Държат се провокативно с учителя, търсейки неговото специално внимание. От скоро работят. Училищния психолог и са решили, че трябва да говорят с учителя в присъствието на психолога. Не стига, че учителят им търпи лошото поведение в час, а трябвало и при психолога да ги търпи, да им се усмихва и да им бъде приятел! Е, аз отказах! Не издържам вече! Границите бяха преминати! И аз съм човек, а мен кой ще изслушва, отвсякъде само претенции и всички са специални и на всеки трябва да влезеш в положение, а на ме кой ще ми влезе в положението?! После защо няма учители?!

# 355
Ако е единична среща защо да не отидеш? Ако е за терапия и подкрепа - ти не си психолог, за какво им е да си там?

# 356
any_nja, благодаря за отговора!
Едва ли ще е единична среща, така като я гледам тази психоложка, за която е важно психичното здраве на учениците, а това на учителя няма значение. Вчера мях при нея под предтекст уж да си прави психологически профил за учениците и да ми обясни колко много ме приема и как трябвало когато не се чувствам комфортно до звъня на заместник директорката да влиза в часа, а аз да ходя в нейния кабинет и да си слушам релаксираща музика. Представям си как това се случва два пъти и шефките ми съобщават, че не се справям и ми посочват вратата, защото аз още не зная за такъв случай, в който учителят да си напуска часовете, защото му е дискомфортно с учениците. Няма такава практика и при нас! Много ми е чудно, явно това си е в нейните фантазии. Аз отказвам да участвам! Вчера започна с изнудването към вен и аз се държах добронамерено, но още днес ви звъни за понеделник да правя среща с въпросните двама, в интерес на истината колегата ми е противна, не искам да комуникирам с тея по никакъв повод и бих я избягвала за напред. Има още една психоложка + педагогическа. Досега съм работила само с педагогическата. Нейните методи ми допадат, но тази - не! Не искам да участвам в нейното представление! Отказвам и ще й отказвам до последно! Ако трябва и молбата ще си хвърля за напускане и ще се спася! Преподавам в 7. клас по БЕЛ и е нещо страшно. Всеки иска нещо от мен! Родителите искат високи оценки без покритие, заплашват и аз вече прегрявам! Учениците не учат и не искат са учат! Мъка и пак мъка! Всичко рикошира в вен! Това с тази психоложка няма да си го причиня и да се дам та двама нехранимайковци да си играят с мен!!! Просто отказвам! Достатъчни са ми в часовете! Не съм кукла на конци!

# 357
Колега, според мен се държите като обидено дете. Вие сте по-големият, зрял човек. Когато има конфликт, ролята на психолога е да изслуша и двете страни. Може пък в извънкласна обстановка да чуете и нещо положително. Не може да отказвате покана за среща за изясняване на ситуацията, защото това е прекъсване на комуникацията с другата страна. Представете си, че вие ще влизате в този клас до края на годината. Не се чувствайте като кукла на конци, просто за всяка ситуация има съответната процедура, по която се действа. Има закон, има правилници и наредби. Психоложката не си ги измисля тези срещи.

# 358
Отказвам да работя с този специалист! Не е моят! Ще го направя, но с педагогическата. Взех си решение! Тази жена не ми е приятна и аз имам право да я отхвърля. Имам право на избор.

# 359
  • Добрич
smilinglady, поведението Ви е незряло!

И учениците могат да кажат, че не желаят да работят с Вас, защото не им харесвате и предпочитат друг учител....

В училище преди всичко сме професионалисти. В личния живот си избираме обкръжението.

Никой не очаква от Вас да любезничите ненужно и да се сприятелявате с колежката. Очаква се да съдействате за подобряване на ситуацията. С отказ да участвате в срещата Вие се конфронтирате допълнително. Вече не само с учениците, а и с колега. Това може да наведе другите хора до мисълта, че имате лични предубеждения към учениците,  нарочили сте ги и не желаете да работите по въпроса за подобряване на ситуацията.

Конфликтът, независимо в коя сфера и между кого се преодолява с взаимен диалог и компромиси от двете страни.
Това във Вашия случай няма как да се получи,  т.е. Вие работите в противоположна посока  - за задълбопючаване на конфликта.

Явно сте много афектирана в момента, защото пишете, че сте учител по БЕЛ, а текстът Ви има доста грешки. В яда си ставате мишена за хора, които само това чакат - да коментират и доказват колко са неграмотни и злобни учителите...

Всъщност и на мен не ми е ясно защо си го причинявате.

Щом държите да работите с друг колега, говорете с ръководството, обяснете си мотивите (подкрепени с аргументи) и помолете са прехвърлят към него този  проблем.

В противен случай поведението Ви изглежда абсолютно непрофесионално.

Няма нужда да ми обяснявате какви са учениците от малцинствата,  от 30 години работя с такива...

В момента не мислите да подобрите ситуацията, не мислите и за себе си. Водени сте от желанието да направите напук. Това е Ваше право!

Това са Вашите ученици, Вашите колеги и най-вече Вашият живот.  Както си го подредите, така ще го живеете.

Казвате, че питате,  но всъщност търсите одобрение, защото не сте убедена, че сте права. И когато не Ви харесва отговора, спорите.

Със сигурност с инат и от двете страни ситуацията няма да се подобри.

Където и да отидете ( в друго училище) навсякъде работата в екип е от съществено значение.

Помислете си какво всъщност желаете,  "да сте права",  "да научите учениците",  "да ги накажете" или нещо друго...

Скрит текст:
any_nja, благодаря за отговора!
Едва ли ще е единична среща, така като я гледам тази психоложка, за която е важно психичното здраве на учениците, а това на учителя няма значение. Вчера мях при нея под предтекст уж да си прави психологически профил за учениците и да ми обясни колко много ме приема и как трябвало когато не се чувствам комфортно до звъня на заместник директорката да влиза в часа, а аз да ходя в нейния кабинет и да си слушам релаксираща музика. Представям си как това се случва два пъти и шефките ми съобщават, че не се справям и ми посочват вратата, защото аз още не зная за такъв случай, в който учителят да си напуска часовете, защото му е дискомфортно с учениците. Няма такава практика и при нас! Много ми е чудно, явно това си е в нейните фантазии. Аз отказвам да участвам! Вчера започна с изнудването към вен и аз се държах добронамерено, но още днес ви звъни за понеделник да правя среща с въпросните двама, в интерес на истината колегата ми е противна, не искам да комуникирам с тея по никакъв повод и бих я избягвала за напред. Има още една психоложка + педагогическа. Досега съм работила само с педагогическата. Нейните методи ми допадат, но тази - не! Не искам да участвам в нейното представление! Отказвам и ще й отказвам до последно! Ако трябва и молбата ще си хвърля за напускане и ще се спася! Преподавам в 7. клас по БЕЛ и е нещо страшно. Всеки иска нещо от мен! Родителите искат високи оценки без покритие, заплашват и аз вече прегрявам! Учениците не учат и не искат са учат! Мъка и пак мъка! Всичко рикошира в вен! Това с тази психоложка няма да си го причиня и да се дам та двама нехранимайковци да си играят с мен!!! Просто отказвам! Достатъчни са ми в часовете! Не съм кукла на конци!

Цитатът го сложих, заради грешките. Доста са. Явно афектът е сериозен...

Последна редакция: сб, 30 ное 2024, 18:26 от Вела

Общи условия

Активация на акаунт