Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 43 295
  • 737
  •   1
Отговори
# 495
  • Пловдив
Стига само да не правят норматив в трите степени на основното образование

# 496
  • Добрич
Стига само да не правят норматив в трите степени на основното образование

Да, затова съм написала учители в основните училища. Те са до 7. клас.

# 497
Всяка учебна година ли е нужно да имаме кредити от обучения?
Вие къде се записвате на безплатни такива?
Не е нужно всяка година. Кредитите трябват най-вече за ПКС.

Да споделя, че въпреки че записах две пкс-та в една календарна година, издаването на пкс 3 ми го бавят нарочно, за да не съвпада с годината на издаване на пкс 4.

И аз записах 4 и 3 едновременно, защото така или иначе 3-о се кара с една година специализация. В една календарна година не могат да издадат две. Аз записах март 3ППС, октомври защитих 4 ПКС и март следващата година като мина едногодишния срок защитих дипломната работа за 3 ПКС. Април ми издадоха документите за 3 ППС и ПКС.

# 498
Аз дипломната за ППС/ПКС 3 я защитих веднага, месец след изпита за ПКС 4. Всички колеги от защитата са си взели свидетелствата 2 месеца след защитата, а на мен ми казват, че не е излязла още заповед за следващата календарна година. Simple Smile
И аз записах ППС през март, но не съм отлагала защита за следваща календарна година.

# 499
Аз дипломната за ППС/ПКС 3 я защитих веднага, месец след изпита за ПКС 4. Всички колеги от защитата са си взели свидетелствата 2 месеца след защитата, а на мен ми казват, че не е излязла още заповед за следващата календарна година. Simple Smile
И аз записах ППС през март, но не съм отлагала защита за следваща календарна година.

То не би трябвало да е възможно по принцип. Нали ППС е една година, как си защитавала дипломна след 8-9 месеца? При нас също можеш в същата година примерно с 4 да я защитиш, но подаваш док за 3 ПКС в другата година вече, но трябва да са минали 12 м от записването за 3ППС. Но явно може, щом при теб така е станало Simple Smile

# 500
С последното изречение съм съгласна и аз. Simple Smile
Ключови думи от първата му среща с учители в страната: 125% заплати, намаление, дисциплина, санкции, професионално образование, физика, химия, природни науки, умения, инженери, по-малко писане... Като цяло ще го отнесат средните училища, за сметка на професионалните гимназии - е планът.
Чакам да мине из цяла България, за да споделим и сравним инфо. Simple Smile
Има ли някъде негово изказване или интервю  в което да се прочете всичко това?

# 501
"В дните, определени за изпити от националните външни оценявания в VII и X
клас по български език и литература и по математика, с учениците от тези класове не се
провеждат други учебни часове.
Директорите на училища, в които се провеждат изпити по БЕЛ и по математика
от НВО в края на VII и в края на X клас, създават организация за провеждане на учебни
занятия и дейности в дните на изпитите за учениците от класовете, които не полагат
изпити, като осигуряват възможности за работа по проекти, изнесени обучения,
обучение от разстояние в електронна среда и други подходящи форми. За създадената
организация директорът на съответното училище издава заповед и информира
родителите."

от Заповед РД09-2471/30.08.2024 г. за утвърждаване на график за провеждане на НВО през учебната 2024 – 2025 година (публ. 30.08.2024 г.)
https://www.mon.bg/nfs/2024/08/zap2471_nvo_30082024.pdf

# 502
В крайна сметка на НВО по БЕЛ в 4.клас диктовка ли ще има или ще е редактиране на текст? Никъде не намирам заповед, само някакво предложение.

# 503
В крайна сметка на НВО по БЕЛ в 4.клас диктовка ли ще има или ще е редактиране на текст? Никъде не намирам заповед, само някакво предложение.
Напиши модел НВО 4 клас и ще намериш

# 504
Копирано от фейсбук. Да погледнем с усмивка.🙂
Малко преди края на срока и наближаващия ОРЕС, да си припомним:

Попаднали в Ада полицай, кмет и учителка. Дяволът им казал:

- Имате право на едно телефонно обаждане, но трябва да си го платите.

Първи звъннал полицаят – обадил се вкъщи, пита как са нещата в семейството, в службата. Отговарят му, че всичко е наред; да не се тревожи за нищо.

Дяволът казал:

- Разговорът ще ти струва 10 хиляди лева.

Въздъхнал полицаят, платил. Звъннал на свой ред кметът, питал как е положението вкъщи, как върви работата в кметството, как са служителите, проектите вървят ли. Разбрал, че всичко върви безпроблемно и без него. Дяволът поискал от него 100 хиляди лева за разговора. Кметът, какво да прави, разплатил се. Звъннала в училището си учителката да пита за своя клас:

- Как мина класното по български език? Как така Мария и Наталия не са се справили добре? Има ли ученици с двойки са срока? Боже, а по математика?! Цветан се е сбил с осмокласник? Тц-тц-тц, пак ли беее....! Оценките оформени ли са? Е, как така не дадоха грипна ваканция, всички са болни? Ох! Ще се заринем с тия бумащини... Ох, нови искания за спешни отчети към министерството?

Затворила телефона и дяволът ѝ казал:

- На вас разговорът ще ви струва 4 лева и 60 стотинки.

Възмутили се тогава кметът и полицаят:

- Ама как, защо, откъде-накъде?!.. Ние говорихме по пет минути, а ни поиска толкова много пари, а тя един час говори и ѝ искате само четири лева?

Дяволът отвърнал:

- Тя звъня от Ада в ад. Таксуването ѝ е като за местна зона.

# 505

То не би трябвало да е възможно по принцип. Нали ППС е една година, как си защитавала дипломна след 8-9 месеца?
Точно там е трикът, че ППС е една година и можеш да го запишеш по всяко време на тази една година от октомври до март месец. То се води, че върви от октомври, но първата лекция започва реално през март, а последната е до края на септември. После имаш да пращаш дипломна през октомври и 20 дни след това ти е защитата. Свидетелствата за ПКС 3 са готови през януари, още преди да са станали готови свидетелствата за ППС-то, защото не искат да имаш на ръка свидетелството за ППС, а само посочваш дата на защита при подаването на документите за ПКС 3. А за ПКС 4 свидетелствата стават готови към края на декември. Демек, записвам ПКС 4 до края на юни, същевременно през март съм се записала за ППС, октомври се явявам на изпит за ПКС 4, през ноември защитавам ППС, през декември получавам ПКС 4, веднага щом си снимам ПКС 4 подавам документи за ПКС 3, и през февруари чакам да получа ПКС 3.

# 506
  • София
Здравейте, имам въпрос към практикуващите професията: Когато ви се наложи да отсъствате от работа за ден, два, пет.. без да сте болни, как може да се случи?

# 507
  • Бургас
С молба за отпуск , платен, неплатен - какъвто разреши директора, ако разреши...В учебно време не е препоръчително, нашата е отказвала, но е ако за нещо сериозно /не почивка примерно/ е одобрявала.

# 508
Само се чудя защо почивката се приема като нещо несериозно. Ако преподавателят е изпушил тотално, и една почивка от 3-4 дена би му заредила батериите за няколко месеца напред, това е несериозно в очите на един директор? Ясно, че така се появява риска всеки преподавател да си поиска подобна почивка, но тук вече ще си проличат качествата на директора - дали може да прецени кога такава почивка е крайно необходима.

# 509
  • Бургас
Така е, но тук не гледат на "бърнаута" сериозно, за съжаление. Мога да сравня с Швеция, където живее сестра ми, там не само отпуск ти дават веднага като споменеш, че си прегрял, но и безплатно те пращат на психолог. Тяхната здравна каса го покрива естествено /и високите им данъци/, а и страхът да не се самоубиеш е голям, предвид статистика им. Отпуската, заради "бърнаут" хич не е малка , може и месец да си вземеш, не се гледа осъдително на това. Отделно може да се отсъства от работа до три дни  и  само с обаждане, че не се чувстваш добре, без обяснения, търсене на болнични и пр.

Общи условия

Активация на акаунт