Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 43 126
  • 737
  •   1
Отговори
# 690
  • Някъде по Дунава
Здравейте, може ли някой начален учител да ми пише, или аз да му пиша ? Имам няколко въпроса.
Пишете.

# 691
  • Бургас
Nizi123, пишете ми, ако искате.

# 692
Момичета, гледам календара и 24 май се пада в събота. Могат ли да ни карат да манифестираме в почивен ден?

# 693
  • Майничка
Да, ако в града има шествие. Зорът е как ще "мотивираме" децата.😁

# 694
Както ни карат всеки друг 24 май - официален празник,  без заповед, без компенсации. Директорите разчитат на страха ни и на съвестта ни. Ако някой се осмели да не отиде, после му излиза през носа. Намират си начин...

# 695
26 в официалния календар виждам е почивен. С това ще излязат...
Мое близко дете има бал. Хич не ми е до манифестации

# 696
За участие в шествието на 24 май получаваме ден допълнителен отпуск.

# 697
  • Майничка
При нас, който ходи, обикновено не пуска отпуск на 25.05. Тази година ще видим. На 24. вечерта е балът на зрелостниците, повечето учители са поканени, но пак си идват на шествието. Даже и младежи от 12 клас се включват понякога (не и девойки, обяснимо).

# 698
В почивен ден аз лично предпочитам да не ходя. Не че някой ще ме пита. Много ме дразни факта, че се очаква да забравя  своя личен живот и семейство. Не е само по повод шествието. По принцип се очаква това. Прави ми впечатление, че и по интервютата се предпочитат хора с големи вече деца или без изобщо такива и се толерират кандидатурите им.

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 22:55 от Полина@

# 699
Отпускът на 25.05. винаги е бил от полагаемия ни се платен годишен отпуск, а не някаква компенсация. А  26.05. е неработен за цяла България по КТ, а не само за  учителите. Така са свикнали да се отнасят с нас- като с безгласно стадо...

# 700
Винаги на 24 май ни карат да ходим на шествието, поради тази причина, който е бил, на 25 не пуска отпуск, а се води, че е на работа. Тази година и на 3март ще работя - нашето училище ще подготвя общоградското тържество, по заръка на зам.-кмета по образованието, а аз съм в комисията по организацията му. Та..нито ще ми платят, че работя на 3март, нито мога да отида някъде със семейството, както бяхме планували.

# 701
В почивен ден аз лично предпочитам да не ходя. Не че някой ще ме пита. Много ме дразни факта, че се очаква да забравя че имам свой личен живот и семейство. Не е само по повод шествието. По принцип се очаква това. Прави ми впечатление, че и по интервютата се предпочитат хора с големи вече деца или без изобщо такива и се толерират кандидатурите им.
Това последното изобщо не е само при учители, почти всеки работодател се мръщи на кандидати с малки деца, независимо дали го показва и че не е редно изобщо да пита имаш ли такива.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 09:24 от natka

# 702
Едно лято бях в комисията по прием на документи за свободно място. Имаше едно мотивационно писмо, което няма да забравя цял живот. Жената беше написала, че "няма семейство, което да и е приоритет и смята да се отдаде изцяло на каузата да повишава имиджа на училището". Директорът беше във възторг и дори не се опита да го прикрие. Аз разбирам отдадеността на която и да е професия, но точно по-горния пример ми звучи като не съвсем адекватно мислене.

И сега като дават компенсация и не сме пускали отпуск на 25 какво? Сега си се пада почивен ден. 26 е официален такъв. Ще но компенсират на 27 ли? Аз лично не желая. Искам съботата да ни е събота и мисля за първи път да си заявя желанието. Не съм роб

# 703
  • Майничка
При нас е задължително за класните на 8 клас, другите са по желание. Колегите, които пътуват, обикновено не се разкарват за 2-3 часа, то няма и смисъл. На мен ми харесва, аз съм градска сврака и покрай шествието срещам толкова познати, колкото и за година не ми се събират. И малката щерка съм водила, умираше да вика с каките и батковците, а и се събираха бая дребосъци. Зависи от нагласата и отношението.

# 704
  • Пловдив
Разбирам всичките ви аргументи, но аз чувствам 24 май като нашия празник. Празник на учителите, на учениците, на любопитството за знания, на желанието за учене и развитие.
Да, висим по над час на един пек, докато ни дойде реда, слушаме мрънкането на учениците, които сме "мотивирали" с материални награди (6тици, ден отсъствие по желание и т.н.).
Но има един дух, едно настроение, което усещам дълбоко в сърцето. Мисля си как нашите деди са давали мило и драго да изучат децата си и се моля образованието отново да стане ценност.

Та, идеята ми е - зареждаме се положително и не мислим, че е почивен ден Kissing Heart

Общи условия

Активация на акаунт