Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 43 151
  • 737
  •   1
Отговори
# 705
На мен също ми е празнично настроението. Не съм пропускала нито една година и то без да се налага да ме изнудват. Коментирах го по повод почивния ден.

# 706
Тази година и на 3март ще работя - нашето училище ще подготвя общоградското тържество, по заръка на зам.-кмета по образованието, а аз съм в комисията по организацията му. Та..нито ще ми платят, че работя на 3март, нито мога да отида някъде със семейството, както бяхме планували.
В КТ е разписано, че на официален празник се заплаща двойно (100% увеличение).

# 707
Задължително ли е плащането на транспортни разходи на хора, които живеят извън града? Очертава им се една премия от 2000 лв на човек годишно, а почти всички от тях имат добре развит бизнес на село и училището им е втора работа. Някои от тях имат и имоти в града, но просто са решили да живеят на село, за да си гледат някакви зеленчуци и плодове. И аз искам да ми плащат бензин Grinning Laughing . Живея на края на града - това са 7 км + 7км = общо 14 км в двете посоки.Та въпросът ми е задължително ли е или е пожелателно това изплащане на транспортни разходи за хората извън града? Това са доста пари. Иначе все за бонуси няма, за Коледа също беше смехотворен бонус.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 02:17 от Regalia43

# 708
Парите за пътни разходи на пътуващите учители не са от бюджета на училището.

# 709
А от къде са? И задължително ли се изплащат? И задължително ли са само за пътуващи хора от други населени места?
Имам също друго питане. Има ли хора, които работят в училищната библиотека? Може ли да споделят малко опит? На цял щат ли са? Какво е заплащането, задълженията и изискванията? Може и на лично съобщение.

# 710
Колежке, звучите ми малко като едни мои колеги, които търсят под вола теле. Първо пътни, после бизнеси и градини, сега и библиотеката.... Ееее ами тази песен сме я чували. Един съвет - гледайте си своята паница и по възможност часовете.

# 711
Тази година и на 3март ще работя - нашето училище ще подготвя общоградското тържество, по заръка на зам.-кмета по образованието, а аз съм в комисията по организацията му. Та..нито ще ми платят, че работя на 3март, нито мога да отида някъде със семейството, както бяхме планували.
В КТ е разписано, че на официален празник се заплаща двойно (100% увеличение).

По принцип- да, но дефакто ...
Дано поне има едно "Браво за старанието!", че предния път едва не ни се накара за подготвеното тържество, че не било по вкуса му, въпреки че присъства на генералните репетиции и не каза нищо. Simple Smile

# 712
И аз харвесвам 24ти май. Този ден носи положителна енергия и съм щастлива да виждам колко много деца са излязли, празнично облечени и щастливи. Може би децата са щастливи, защото са непредубедени.

# 713
  • Майничка
Е, в началото не са толкова щастливи и непредубедени, но ходенето в група увлича. Впрочем, винаги използвам ЧК след 24 май за урок по поведение в тълпа. Говорим за стадионите, за "Индиго", за митингите ...

# 714
Колежке, звучите ми малко като едни мои колеги, които търсят под вола теле. Първо пътни, после бизнеси и градини, сега и библиотеката.... Ееее ами тази песен сме я чували. Един съвет - гледайте си своята паница и по възможност часовете.
Какво лошо има в това да искаш да имаш допълнителна честна работа в библиотеката, която и без това трябва да я дадат на някой? Когато правим представления, открити уроци, иновации, работа по Еразъм, включително в почивните дни и посрещане на гости по националните празници като Георгьовден, подготовка за матури и сме класни без глътка въздух, тогава не се вижда. Не сме направили малко неща за училището, а училището какво е направило за нас?

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 02:00 от Regalia43

# 715
Ами обърнете се към ръководството си. Там дръжте сметка за пътни и заплати. Аз не мога да си представя, че ще пътувам 100км. на ден до училище и няма да ми се платят разходите за пътя. Не стига, че ми плащат по талон, а една 30 годишна кола отдавна не гори толкова, а и сметка ще ми търсят колеги за пътните. Автомобила има и други разходи освен гориво. Ако и горивото не се покрива защо да пътуват тези учители? За слава ли?

# 716
Ами обърнете се към ръководството си. Там дръжте сметка за пътни и заплати. Аз не мога да си представя, че ще пътувам 100км. на ден до училище и няма да ми се платят разходите за пътя. Не стига, че ми плащат по талон, а една 30 годишна кола отдавна не гори толкова, а и сметка ще ми търсят колеги за пътните. Автомобила има и други разходи освен гориво. Ако и горивото не се покрива защо да пътуват тези учители? За слава ли?
Напълно съм съгласна. Аз съм начинаеща и не съм наясно с тези механизми на бюджета, но ми се струва напълно нормално, заплатите и без това не са високи (колкото и да се твърди по новините от хора извън професията че били много големи и подобни), разходите за пътни независимо от транспорта са големи и неприятно перо, тъй като често ми се налага да пътувам из страната. А пък и това колкото и да си отдаден е просто професия, не може да се очаква хората да си оставят дома, семейството и да, даже бизнес, нищо неморално няма в това да си помагаш и по друг начин, иначе да са наказани с по-големи разходи. Много работи си имат пък други бенефити (тази хубава българска дума), ваучерите за храна например ги има масово вече.

# 717
Попитах дали някой знае какъв е законът с транспортните разходи.
Попитах също как стоят нещата с библиотеката, защото си търся допълнителна работа, очевидно  защото имам причина, която го налага в момента. Ако някой може да ми отговори, ще съм много благодарна.

# 718
  • Варна
Попитах дали някой знае какъв е законът с транспортните разходи.
Попитах също как стоят нещата с библиотеката, защото си търся допълнителна работа, очевидно  защото имам причина, която го налага в момента. Ако някой може да ми отговори, ще съм много благодарна.
https://www.mon.bg/regulation/naredba-%e2%84%96-1-ot-16-01-2017- … ata-na-preduchil/
Ето я наредбата, 4 страници е, прочетете си я. Ясно пише,че не се покриват разходи за вътрешноградски превоз, т.е. никой не ви задължава да ходите на работа с личната си кола, можете да си хванете градски транспорт. Преди съм била пътуващ учител на 40км. , няма нищо за завиждане. Пътни са ми плащали колкото е цената на рейса, а разходът на колата ми е повече, да не говорим, че през 2 месеца сменях масло и за амортизацията на колата.

# 719
Можете да говорите с ръководството - граждански договор, или на половин щат като библиотекар, но не съм проверявала дали има изисквания за образование за тази позиция.

Общи условия

Активация на акаунт