Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 43 129
  • 737
  •   1
Отговори
# 720
Благодаря! Съжалявам, ако някой се е почувствал засегнат от думите ми, не е било нарочно. Наистина! Успешен ден!

# 721
То в нашата сфера "никога не е нарочно". Имайте в предвид, че работата като библиотекар не е педагогически стаж.

# 722
Колеги, как бихте коментирали поведение на колега, който идва на работа по време на целия си болничен  и остава по час-два, за да си върши работата. Това по никакъв начин не би ме засягало, ако този колега не се опитваше да го въведе като норма. То е "одумване" пред колеги, та и пред директор, ако някой случайно си позволи да се разболее. Също се отнася и за оставане всеки ден след работа. Идва преди работно време, остава след това. Нарочно ни заставя пред директор и ни "моли за помощ", така че да не можем да откажем.

# 723
Jane122, сигурно се натиска да му се "предаде" поста, ако директора е пред пенсия.
Относно библиотеката- едва ли са много училищата, имащи цял щат за тази дейност. Обикновено се вменява на колега срещу символично заплащане.

# 724
Как си, Злодеида? Взе ли си болничен?

# 725
Jane122, сигурно се натиска да му се "предаде" поста, ако директора е пред пенсия.
Относно библиотеката- едва ли са много училищата, имащи цял щат за тази дейност. Обикновено се вменява на колега срещу символично заплащане.
Това интересното, директора ни е млад, току що назначен. А тя е с голям стаж, не й е застрашено мястото. Та нито директор ще стане, нито някой ще й вземе мястото.

# 726
Има навсякъде такива самопровъзгласили се заместник-шефове...
Напомнете тактично че е незаконно да се идва на работа по време на болничен, както е правил въпросният колега.

# 727
  • Майничка
Човек, който няма какво да прави вкъщи или избягва някаква ситуация там.

# 728
Момичета , предстои ли атестиране, което ще е повсеместно и всеки учител ще бъде атестиран? Не съм срещала подобна информация, а се коментираше тия дни на работа. Плюс да попитам направено ли ви е портфолиото в школо?

# 729
  • Майничка
При нас предстои наесен. Нямаме портфолио в школо.

# 730
  • Варна
Момичета , предстои ли атестиране, което ще е повсеместно и всеки учител ще бъде атестиран? Не съм срещала подобна информация, а се коментираше тия дни на работа. Плюс да попитам направено ли ви е портфолиото в школо?
На нас ни предстои, преди месец ни беше срокът да си предадем портфолиата. Кога ще бъде като дата нямаме още информация.

# 731
Jane122, явно се вживява като наставник на директора Joy
Има такива колеги, които са с много стаж и се изявяват като вся и всьо. Е, когато дойде време за реално свършване на нещо се оказват много ангажирани, защото едно е да даваш акъл, а друго е да свършиш работа.
Хубаво е, че има колеги с голям опит! Имам такива и често се допитвам до тях. Но има и такива, който се изживяват като собственици. Или се съгласяваш или се почват тънките намеци и интриги.

# 732
Ако е достатъчно здрав че да ходи на работа, това попада в графа фалшив болничен и е за санкция. Ако пък е болен - да си стои у тях. Няма средно положение и са в нарушение и той, и директора че го допускат това, най-много и лекарят му да го отнесе ако се повдигне въпросът за издаден болничен без нужда. Някой да го светне за тия неща щом се прави че не ги знае, вместо да му позволяват да създава такива ситуации и за тях.

# 733
  • Добрич
Ние минахме атестиране преди две години. На мен портфолиото в Школо не ми допада и си направих в Word. Особено ако преподавате по няколко предмета, въобще не е удобно направено.

Ако е достатъчно здрав че да ходи на работа, това попада в графа фалшив болничен и е за санкция. Ако пък е болен - да си стои у тях. Няма средно положение и са в нарушение и той, и директора че го допускат това, най-много и лекарят му да го отнесе ако се повдигне въпросът за издаден болничен без нужда. Някой да го светне за тия неща щом се прави че не ги знае, вместо да му позволяват да създава такива ситуации и за тях.

gargamela, помислих си същата причина.

Относно болничните, след сериозна хирургична интервенция имах дълъг болничен. През това време няколко пъти се наложи да отида до училище, за да помогна на заместника без стаж. Доста пъти помагах и от вкъщи. И през цялото време поддържах групата на училището във Фейсбук. Полагаха ми се 6 месеца болничен, но ползвах 4 и отказах другите. Лекарската комисия написа, че "болничният е прекъснат по желание на пациента".

Това, че съм отишла да помогна за час-два, въобще не означава че мога да изкарам един работен ден.

Лично аз не бих си позволила да говоря/пиша "по принцип" за работата по време на болничен и за действителната необходимост от такъв.

Счетоводителката ни вече няколко пъти работи от вкъщи по време на болничен. Иначе заплати навреме няма да вземем.

Директорът също. И той прекъсна болничен и се върна на работа без да ползва шестте месеца, които му се полагаха.

Когато не става въпрос за заразно заболяване,  не би трябвало да пречи на колегите.

Ясно ми е, че по-често се среща болничен с "измислена болест", за да може да се отсъства от работа.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 12:57 от Вела

# 734
Аз лично не бих си играла с здравето. Няма незаменими хора и това са ми го показвали не веднъж. В крайна сметка всеки сам си преценява какво да прави, но нека не бъде налагано като норма. Това е проблема.

Общи условия

Активация на акаунт