Какво прави един човек алкохолик? Какво ви тласна към алкохола?

• 8 640
  • 165
  •   1
Отговори
# 75
Аз пия кенче бира докато готвя вечер и водка 100/150 гр.когато излизам на заведение.Почти всеки ден,сама с телефона,телевизора,някой филм изгледам,както казах докато готвя.
Бившият ми съпруг е алкохолик,тежък....

# 76
Някои хора се алкохолизираха буквално пред очите ми, а за някои се разбра чак накрая ( предполагам години се е случвало? ). И при това тези мои познати ( съвсем различни са, нямат общо помежду си )изобщо не понасяха никакъв алкохол, някоя глътка концентрат или вино за цялата вечер, колкото за наздраве, или до половин бира макс. Вкл. повечето жени.

# 77
Унаследява се склонността към патологичния алкохолизъм.
Не съм съгласна.
Познавам деца израстнали сред алкохолизирано семейство, толкова отвратени от алкохола, че не са и пробвали дори капка алкохол като големи хора...

По темата. Пия в компания. Много  харесвам чилийско бяло вино. Но в подходяща компания мога да пия и ракия ако се наложи.
Иначе съм опитвала много алкохол по света. Пила съм кайпириня на Копакабана, пинаколади на Карибски острови, водка  в Ленинград, сангрия в Палма ди Майорка, текили в Мексико, червено вино в Буенос Айрес......Алкохола дава настроение и наостря сетивата, както и успокоява нервите. Не е  нещо лошо, напротив.

Отровата е в дозата.

# 78
Имам преки наблюдения от гастро отделението. Няма нищо по-жалко от пияница с цироза. Тънки крачета, голям корем, налудничав поглед. Брутална смърт, бавна и мъчителна, кръв изтича от всички дупки. Защо на цигарите има гадни снимки, а на алкохола няма? Аз съм за да има. Ще се стреснат някои хора.
Имах дядо алкохолик, тотален. Нищо друго освен бутилката не го интересуваше. Беше срам за семейството. Никого с нищо не завлече, но баба ми, милата, си отгледа трите деца сама. Пияницата си живееше живота.
Алкохолизмът като всички наркомании е слабохарактерност и бягство от реалността. Живот в един свят с притъпени усещания, в който няма страх, трудности, тревожност. Страхливци. Силните духом хора не стават наркомани. Така мисля аз.

# 79
Защо на цигарите има гадни снимки, а на алкохола няма? Аз съм за да има. Ще се стреснат някои хора.
Снимка на тъщата върху бидона ми с домашна ракия. Ужас... Scream

# 80
  • Somewhere far away
То пък щото грозните картинки много са отказали някой от пушенето.

# 81
Споделих назад в темата. Не пия от 9 години, защото съм пила над 20 без да спирам!Изпила съм си моето количество Wink Докато растях около мен нямаше злоупотреба с алкохол, но ето, че аз в тинейджърските си години преминах тази граница и не можах да спра до преди 9 години.
 Сега не пия!
Браво, това е много голям успех!Чувала съм, че от хора с всякакви зависимости, едва 20% успяват да се откажат.
Вие как подходихте, минахте някакво лечение или?
Цитат
Алкохолизмът като всички наркомании е слабохарактерност и бягство от реалността
Мисля, че някои организми са по-податливи към някоя от зависимостите.Никой не става умишлено зависим.
Не харесвам алкохол и не изпитвам никаква необходимост да пия.Правя го понякога покрай някакви събирания, разбирай по една чашка уиски, водка или коктейл.Само ако ми дойде ''вдъхновение'' или  за тост.Много ми е смешно, когато по някакъв празничен повод се пие. Joy Защо трябва да се пие?Не, не упреквам хората, но не разбирам каква е връзка между двете?

# 82
  • Somewhere far away
Никой не казва че трябва. както си го усещаш. за мен е традиция да се пие на празник , че дори и в края на седмицата или след като си горд от добре свършена работа няма значение дали физическа или психическа, постигнал си нещо, горд си със себе си и това  е поовод да се почерпиш и какво - това прави ли ме алкохолик?

# 83
Всеки усеща по различен начин. На мен не ми се пие алкохол. Не съм върл трезвеник, но когато съм сама изобщо не се сещам за алкохол. В компания мога да изпия някое уиски или джин. Когато искам да се почерпя връхлитам на нещо сладичко. Не е много по-полезно от алкохола, но натам ме влече.

# 84
И аз предпочитам да празнувам със сладичко. Един се възнаграждава за добре свършена работа с алкохол, друг със сладкишче.Всяка вечер горда от себе си се черпя с бонбони. Joy Сега се усетих, че много обичам шоколадови бонбони с алкохол, но съм го премълчала по-горе. Wink
Мисля, че по света много се пие алкохол и от двата пола.Голям порок и зависимост, но масово не се признава.Производителите няма да слагат страшни картинки и надписи върху бутилки и кенчета.Да не са луди управляващите да си затрият приходите?Пък и управниците яко пият и употребяват още някои неща. Wink

# 85
Silverstone, при мен нещата накрая ескалираха и станаха грозни, тогава почна осъзнаването, че сама не мога да спра. Но най-важния фактор от възстановяването беше, да призная за проблема и да потърся помощ!
Клиника, сбирки за зависими и така до ден днешен. Сега се награждавам със пастички, нямам жажда за алкохол Grinning
Най-хубавото е, че след лечението ми, знам как да разпознавам и да се справям със всяка зависимости, защото уви те са много, хората дори не осъзнават.
Алкохол, цигари, храна, успокоителни, емоционални зависимости, допаминов адреналин, интернет, социални мрежи, хазарт, материално трупане, шопинг при стрес, фиксация над килограми, обсесия към хора или места. Абе много зависимости има, но алкохолизма е разпознаваем.
...но това е друга тема Simple Smile

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 16:31 от Bug_Developer

# 86
И аз обичам сладко повече от всичко на света. Голяма зависимост е! Сутрин вземам една капсулка хром и помага в интерес на истината.
Обаче с моята зависимост не вредя на никого освен на себе си. А пиянството е съсипало толкова семейства, толкова деца са емоционално увредени, жени са пребивани... ужасно нещо.
Има разлика между зависимостите, исках да кажа.

# 87
  • Между гори и планини
Аз имам много силна воля и голямата си страст към всичко сладко съм я приключила от веднъж, рязко и категорично. Така съм спирала и цигарите и мониторните зависимости.
Въобще аз съм контролиращ тип и не искам нещо да контролира мен.

# 88
Silverstone, при мен нещата накрая ескалираха и станаха грозни, тогава почна осъзнаването, че сама не мога да спра. Но най-важния фактор от възстановяването беше, да призная за проблема и да потърся помощ!
Клиника, сбирки за зависими и така до ден днешен. Сега се награждавам със пастички, нямам жажда за алкохол Grinning
Най-хубавото е, че след лечението ми, знам как да разпознавам и да се справям със всяка зависимости, защото уви те са много, хората дори не осъзнават.
Алкохол, цигари, храна, успокоителни, емоционални зависимости, допаминов адреналин, интернет, хазарт, материално трупане, шопинг при стрес, фиксация над килограми, обсесия към хора или места. Абе много зависимости има, но алкохолизма е разпознаваем.
...но това е друга тема Simple Smile
Bug_Developer, толкова да си права.

Чела съм обаче, че всичките тези зависимости, макар и различни, имат доста сходен биохимичен механизъм и дори гените, които предразполагат май са едни и същи.

Имам един познат/приятел, който също се бори с алкохолизма, ходи на сбирки, психолози и сега не пие, но пуши като комин. Тоест, манията му по алкохола се прехвърли върху цигарите.

Също във фитнеса наблюдавам разни нацепени батки, които постоянно се оглеждат, снимат, внимават какво ядат, как тренират, за мен тяхното също е проява на маниакално поведение.

Обичам си сладкото, но изобщо не бих казала, че съм пристрастена, макар че ММ, който е изключил абсолютно всякакви сладки работи от своето меню и набляга над протеините, твърди, че не мога без сладко просто защото винаги си пия кафето с мляко и мед и понякога си позволявам сладолед или парче торта.

# 89
  • Варна
За мен алкохолик е човек, който системно/ежедневно употребява алкохол и не може да си представи времето му да мине без употребата му.

Имаме бутилка 700мл алкохол. Не се спира да се пие, докато цялото количество не се изпие. Не съществува желание "Ще изпия само 100мл." .
Търсят да изпият друг вид алкохол, защото не се чувстват достатъчно пияни
Пиене до докарване на несвяст
Остане ли недоизпит алкохол през следващите дни се налива със "само 200мл" са, защото не можело да остава алкохол недоизпит.

Аз имам две бутилки уиски зад леглото, неотворени вече 5 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт