Частни училища -информативно - дискусионна тема- 65

• 45 531
  • 780
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Така е. С високите нива е по-различно. FCE с ниво С1 е далеч от CAE. САЕ с ниво С2 пак е различно от CPE, но човек, взел CAE с резултат С2, твърде вероятно може да вземе и CPE. Не е сигурно, разбира се.

Темата, освен информативна, е и дискусионна. А освен това, обсъждането на ниво на английски, преподавано в ЧУ и ниво, достигнато от децата в такова, както и къде продължават децата от основно ЧУ, изобщо не са отдалечени от основната тема за ЧУ, напротив - баш по темата са си. Все пак същата не е само за хора с деца в ПУК и 1-ви клас.

Последна редакция: вт, 03 дек 2024, 19:06 от sanaka

# 541
Отделно и със сертификатите е станало нещо. Преди С2 или еквивалента му се взимаше, общо взето, само от филолози. Сега по английски виждам вече няколко случая на гимназисти, вярно учили, но отиват за С1 на изпит и излизат с С2. Помня аз като учех испански по старата рамка до Е, за 6 месеца от нулата взех Д2 и курсовете за Е1 и Е2 бяха по 6 месеца всеки. Посъветваха ме да се запиша в университет за един семестър в моята специалност, защото другото и като документ важеше само 2 години, и реално целия набор думи, които не са в ежедневна употреба също отива.

Нищо им няма и не е до едно време. По мое време сертификати нямаше и никой не е търсил. Появиха се по-късно и общо взето както са дефинирани изискванията, така са си останали. Но доколкото си спомням винаги  е имало разлика например между английски и немски. По немски С2 е изключително висока топка, докато за английски е съвсем постижимо. За следване в Германия май стигаше и В2. Може и по френски да е така.

За сертификатите си го пише съвсем ясно в условията на Кеймбридж. И не бива да се бърка ниво със сертификат.
САЕ с оценка А дава ниво С2, но разбира се, че сертификатът е за САЕ. Не знам кой си е мислил друго.  И  в линка от по-горе пише точно това. Eто един произволен сертификат от нета, който си е за САЕ (никакви претенции за СРЕ),но дава ниво С2.

Последна редакция: вт, 03 дек 2024, 19:22 от Черна станция

# 542
  • София
О, изглежда нищо не разбирам от тези сертификати. Нали има единна рамка, за разлика от преди 20 години, а излиза, че С2 има два вида. Трябва да прочета по-подробно, защото явно онова С2, което се взима около мен не е профишънси и нещата са си като преди. С2 има и за CAE,, и за CPE, това ме е объркало. Не е С2 по общоевропейската рамка.
Извинявам се ако съм разводнила, но не ми се е налагало да съм запозната със сертификатите и явно нищо не знам по темата. Т.е. с ваша помощ започна да ми се прояснява картината.

# 543
Сертификатите са едно, нивата са друго. Това те обърква. Нивото не е една черта, а е зона. И тази зона се застъпва отдолу от САЕ и нагоре продължава със СРЕ. Оценка А на САЕ несъмнено показва по-ниско ниво от оценка А или даже В на СРЕ, но всички покриват нивото. Погледни размерите на дрехите от картинката по-долу. Ръст 154 е значително по-нисък от ръст 166, но цялата гама от 154 до 166 влиза в размер S. И с езиковите сертификати е така, просто ниво С1 обхваща доста обширен диапазон от знания.

# 544
  • в страната на чудесата
Чс
Мисля че подценяваш аудиторията с тези картинки
😡

# 545
Редактирам се, защото Санака с основание ме поправи.

Последна редакция: ср, 04 дек 2024, 11:58 от Татко Мецан

# 546
  • София
Благодаря за  обясненията, намерих подробностите в сайта на Британския съвет. Просто сертификата за профишънси С2 няма нищо общо с поднивата на други сертификати, на които пише С2, но не е С2 по европейската рамка. То е като моя сертификат по испански, който е Д2, но нивата бяха до Е и покрива вероятно В2, защото определено не съм учила за профишънси, както казах по-рано. И децата, които се явяват на САЕ за С1 като покажат повече знания излизат с С2, но адванст, не профишънси, т.е. не по общия стандарт и реално имат В2.

# 547
  • София
Децата със CAE имат реално С1, не В2 по общата езикова рамка.

Мецане, снимката на ЧС е на самия сертификат, не на удостоверението.

# 548
  • София

Добре де, но С2 от САЕ не покрива С1 от СPE, все пак. Мисля, че разбрах почти всичко. Благодаря!

И последно, нашите матури по чужд език за B2, истинско В2 ли са, или наше си?

# 549
Извинете, че ще разваля тук темата от последните страници, която имам чувството, че чета за 10-ти път последните 2 години откакто следя темата, но ще помоля хората, чиито деца са били на ранните изпити на Св. София да ми пишат при добра воля как е било, с какви срокове са се случили нещата, каква обратна връзка са получили… въобще всякаква информация ми е ценна от първа ръка и то актуална (не от преди години).
Виждам, че темата тук се изражда редовно, стават спорове със страници и ми е ясно, че едва ли всички четящи реално пишат, или имат желание да споделят, та после да бъдат нападани. На новите хора тук им е трудно да се ориентират от страници и страници спорове, които са отдалечени от генералната информация за училищата или пък по-старите членове ги пращат да четат старите теми (50 например)… та, ако някой има време и желание да ми пише на лично и да си обсъждаме, тук явно няма да стане. Благодаря Simple Smile

Аз нямам против да чета всяка година в определени периоди обсъждане какво се е паднало на изпитите за СС и Архимед/Питагор, или какво се изисква на изпитите, или какви са резултатите, или въпроси по 5 на страница дали има приети вече и т.н. Въпреки, че ми е мега досадно. Влизам в положението на новите родители.

Новите хора освен това, ако искат да се ориентират разбира се, е редно да положат малко собствен труд изразяващ се в четене. При моето първо влизане в темата прочетох всичко назад. Сега са много повече темите, ное напълно достатъчно да минат по диагонал 3-4 на брой за ориентация. И ако това се свърши, със сигурност и голяма част от въпросите ще получат своя отговор. Wink И така в темата няма да има повторения.

Малко разбиране и от двете страни, и ще получите отговори на всичко. И има и фейсбук група. Разбира се пълна със служители на ЧУ и тяхна реклама.

Бояна, ето ти точкуването за Кеймбридж сертификатите. Мисля, че тук е най-добре обяснено. C1 може да бъде взето с високи точки на FCA и ниски точки на Аdvanced

Последна редакция: ср, 04 дек 2024, 11:03 от Аncy

# 550
Добре де, но С2 от САЕ не покрива С1 от СPE, все пак. Мисля, че разбрах почти всичко. Благодаря!

Ами нали и аз точно това казах?  САЕ с оценка А надвишава долната граница за ниво С2, но не е същото като оценка А на СРЕ. По-скоро тази оценка А на САЕ е равностойна на оценка С на СРЕ. Но и двете са в рамката.
Когато се явиш на изпит за шофьорска книжка (или друг сертификат) този с 0 грешки явно е по-добре представил се от този с 5 грешки, но и двамата минават изпита и вземат книжка (сертификат).
И го знам и от удостоверения, и от сертификати и всичко налично, защото моето дете има два сертификата - САЕ с оценка А и ниво С2 и СРЕ с оценка А и пак ниво С2, защото по-високо няма. Даже и професор от Кеймбридж не може да получи по-висок сертификат Simple Smile

П.П. Виждам, че Анси е дала графиката, която аз вчера не намерих без усилия, и от нея ако нещата не стават ясни не виждам откъде.

Последна редакция: ср, 04 дек 2024, 11:09 от Черна станция

# 551
  • София

Добре де, но С2 от САЕ не покрива С1 от СPE, все пак.
Напротив, С2 на САЕ покрива дори ниските нива на С2 от СРЕ. Виж таблицата на Анси. Това е официална таблица на Кеймбридж. С1 на САЕ дори в ниските нива си е С1. Това все пак е официалният сертификат именно за С1. Затова казах, че хората, взели САЕ с С2, най-вероятно ще вземат и СРЕ.

Нашата матура В2 напълно си отговаря на нивото.

Последна редакция: ср, 04 дек 2024, 11:56 от sanaka

# 552

Вярно бе, какво съм гледал и аз😂 на удостоверението пише Statement of results.

Права си, вземам си думите назад😂 сертификат сигурно може да се намери в нета.

# 553
Мерим се пак колко сме добри по търсене и четене с разбиране на английски ли😀
ПП Без Мецан.

# 554
То и в прогимназията никой не се интересува какво си знаел и можел в ПУК, и дали си можел да правиш звуков анализ и да четеш още първия срок на ПУК или със зор към края на първи клас. Обаче като правило децата, които са били в ПУК в СС, КО, Питагор, ПБ ако щеш, се справят някак си по-леко в прогимназията и като правило са отличници, със сигурност над 90% от тях са отличници, а процентът отличници в ДУ например, нямам статистика, но ще се съгласите, че варира около 10-15% примерно. От емпирични наблюдения се знае това, нали. Ами за мен има връзка. Не мога да я докажа научно, защото не съм се занимавал и не съм специалист по детско развитие, но чисто емпирично, от опит, връзката е видима според мен.

Общи условия

Активация на акаунт