Частни училища -информативно - дискусионна тема- 65

• 45 507
  • 780
  •   1
Отговори
# 555
  • софия
Със сигурност никой университет не се интересува какво си можел и знаел в предходни години, но това, което си научил преди университета, оформя това, което си в него. Всеки етап е стъпало. Качественото и трайно образование и знания са маратон, не са спринт.
Ако нямаше значение какво знаеш и можеш преди всеки следващ етап, всички деца щяха да са равни като знания и умения, а това не е така.

Последна редакция: чт, 05 дек 2024, 08:21 от zvаnchе

# 556
  • София
И точно защото училището те оформя като възгледи и познания за света, понякога е по-добре да не си задълбавал излишно в някои неща, а даже и въобще да не си ги учил в училище, където преподават всякакви хора - далеч не всички на ниво като умения и малко от тях с широк мироглед.

Със сигурност никой университет не се интересува какво си можел и знаел в предходни години, но това, което си научил преди университета оформя това, което си в него. Всеки етап е стъпало. Качественото и трайно образование и знания са маратон, не са спринт.
Ако нямаше значение какво знаеш и можеш преди всеки следващ етап, всички деца щяха да са равни като знания и умения, а това не е така.

# 557
Звънче е много права.
Излишно или вредно знание няма.

# 558
  • софия
И точно защото училището те оформя като възгледи и познания за света, понякога е по-добре да не си задълбавал излишно в някои неща, а даже и въобще да не си ги учил в училище, където преподават всякакви хора - далеч не всички на ниво като умения и малко от тях с широк мироглед.

Със сигурност никой университет не се интересува какво си можел и знаел в предходни години, но това, което си научил преди университета оформя това, което си в него. Всеки етап е стъпало. Качественото и трайно образование и знания са маратон, не са спринт.

Дори и тези, които не са на ниво, могат да научат детето. Зависи какво искаш да извлечеш от това. Някои обясняват, че еди-кой-си е еди-какъв-си и че няма полза от него, други се научават да се справят, без това да им влияе. Подобни ситуации формират друг тип умения, които винаги са полезни.

# 559
  • София
Абе то като трябва да се справяш или пък да оцеляваш в някакви обстоятелства, ще намериш начин. Умения всякакви - кои са важни за някого и кои не са, си е негов избор.
Тук дискусията тръгна от ранното изучаване на английски с много часове седмично. Ами аз имам много близък математик, като трябваше да замине да прави PhD по математика в американски университет, научи английски и на по-късна възраст, просто дотогава се учеше руски в нашата образователна система. Животът е много шарен.

# 560
  • София
Признават ги, ама само в основното училище😂

# 561
  • София
Смейте се вие, но филмите, книгите са си част от изучаването на един език. А сертификатите са си по темата, защото са външно оценяване на усилията и парите, които са вложени в изучаване на езика. Отделно после и университетите ги искат доста често.

# 562
Моето дете наистина от филмчета научи в детската градина, хем беше в немска градина и грам не го занимавахме с английски. Неистови усилия полагах да търся филмчета на немски в нета, защото то почти нямаше подходящи или аз не можех да намеря. Е не искаше да ги гледа. Гледа 2-3 минути и обърне на английски. И един ден го питам, нямаше и 4г. още - е за какво го гледаш това сега, като нищо не разбираш. Всичко разбирам, ми вика. Казвам - абсурд! Я ми кажи сега какво казаха и той ми каза. А сега какво казаха - пак ми каза. Бре! Взех да го питам думи на български - кажи ми, викам, как е на английски - всичко каза без грешка. Изумях! А немски не знаеше и на половината на това, затова и не искаше да гледа немски филмчета. В немска градина, после в Дойче шуле, учители немци, грам английски не учил, а от филмчетата го научи по-добре от немския. Факт. Не знам как става, аз не мога така.

# 563
На 13 г. братовчедка ми се премести от България в Германия и понеже искаше да отиде в някое по-засукано училище, ходи на разговор (да го кажем) със съответния директор и няколко учители в няколко училища. Навсякъде я бяха питали дали прави и нещо друго освен че ходи на училище и има отлични оценки. Същото знам, че са питали близки деца, които кандидатстваха в London school of Economics. Та може и никой да не се интересува какво знаят на 13-14 години, но основите за по-нататъшното развитие се поставят доста по-рано.

# 564
  • София
Тоест, аз не разбрах. Питали са детето какви са му заниманията и интересите извън училище ли?

На 13 г. братовчедка ми се премести от България в Германия и понеже искаше да отиде в някое по-засукано училище, ходи на разговор (да го кажем) със съответния директор и няколко учители в няколко училища. Навсякъде я бяха питали дали прави и нещо друго освен че ходи на училище и има отлични оценки. Същото знам, че са питали близки деца, които кандидатстваха в London school of Economics. Та може и никой да не се интересува какво знаят на 13-14 години, но основите за по-нататъшното развитие се поставят доста по-рано.

# 565
Тоест, аз не разбрах. Питали са детето какви са му заниманията и интересите извън училище ли?

Питали са го какво прави друго освен че ходи на училище и учи съвестно. Всякакви други дейности - спорт, езикови курсове, доброволчески дейности,… Каквото се сетиш.

# 566
  • София
И тука в частното го питаха детето - за интереси, занимания, да изпълни някакви творчески задания, за родителите имаше анкета с въпроси. Гледат дали това училище ще е подходящо за детето и дали то ще може да взаимодейства
в тяхната среда с останалите - ученици и учители. Ама не са го питали къде и колко е научило английски. Но пък в трите пробни дни учителите са го наблюдавали дали е горе-долу на нивото на останалите деца в класа, как комуникира, пречи ли на другите, ........ и чак след пробните дни ни дадоха отговор дали могат да го приемат.

# 567
И тука в частното го питаха детето - за интереси, занимания, да изпълни някакви творчески задания, за родителите имаше анкета с въпроси. Гледат дали това училище ще е подходящо за детето и дали то ще може да взаимодейства
с останалите в тяхната среда. Ама не са го питали къде и колко е научило английски. Но пък в трите пробни дни, учителите са го наблюдавали дали е горе-долу на нивото на останалите деца в класа, как комуникира, пречи ли на другите, ...... .. и чак след пробните дни ни дадоха отговор дали могат да го приемат.

Ти правиш ли разлика между дете на 4-5 години и на 13-14 години? Дали се очакват едни и същи отговори? И за езиците са я питали - колко и как.

# 568
  • София
Нединка, сега го питаха при приема в частното - на 12 години е. Не са го приемали никъде - нито на 4, нито на 5 години, та и до десетгодишен. В общинското просто го записваш в първи клас, а в частното от четвърти клас приемаха всеки, който изяви желание.

Последна редакция: чт, 05 дек 2024, 11:53 от Magenta2022

# 569
Нединка, сега го питаха при приема в частното - на 12 години е. Не са го приемали никъде - нито на 3, нито на 4, нито на 5 години, та и до десетгодишен. В общинското, просто го записващ в първи клас.

Ааа, пардон. Това, което описваш, ми върви повече за ПУК, а не за 12-годишно дете. Като цяло бях останала с впечатлението, че детето е около 2-3 клас максимум. Моя грешка, така че извинявай.

Общи условия

Активация на акаунт