Частни училища -информативно - дискусионна тема- 65

• 45 506
  • 780
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Ами като не уточнявам някои детайли и после хората се чудят какво точно съм имала предвид, то и😊 аз понякога.

# 571
Ами като не уточнявам някои детайли и после хората се чудят какво точно съм имала предвид, то и😊 аз понякога.

Няма страшно. Разбрахме се. Да е живо и здраво дете.

# 572
Вижте на какво попаднах... остави другото, но ме шокира това, че само 50% от децата завършвали средно образование. Как така? Направо не мога да повярвам на това.
Хайде другото, че 50% от тях пък били функционално неграмотни според PISA, това отдавна го знаем с всичките ми резерви към тези проучвания. Ама половината да нямат средно?! Аз имах впечатление, че почти всички вече са висшисти, защото в български ВУЗ и вол да вържеш, и волът ще влезе и ще завърши (с изключение на медицина и математика).
https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Rabotodatelite-kategori … egramotni-2365012

Т.е. в ЧУ си е много добре с 10 часа седмично математика 😂 само в СМГ и НПМГ има такъв хорариум от ДУ.
Икономисти и юристи не се търсели толкова...учете математика и медицина, това се търси, пишат хората 😂 и инженерство, но отскоро разбрах, че инженерство може да влезеш и с БЕЛ и това вече наистина ме шокира. Без математика какъв инженер ще станеш братче...
А иначе, били единодушни да се въведе задължително ДЗИ по математика. Много хубаво, ама които не са профил математика, какво ще правят...или тази матура ще бъде само върху материала до 10 клас...

Последна редакция: пт, 06 дек 2024, 08:17 от Татко Мецан

# 573
  • София
Математика се учи до 12 клас, а не до 10. Разликата е, че ако не си профил математика, хорариумът е само 2 часа, в общия случай при 4 профилиращи предмета се добавят още 5 часа седмично.

# 574
  • София
И като въведат задължително ДЗИ по математика, още ще намалят процента на завършващите средно образование. Joy
Нещо не ми изглеждат достоверни тези статистически днни.

# 575
  • София
10-11% не завършват средно образование, така е и в ЕС. Това с 50% не знам къде го четете. Имайте предвид, че завършили средно образование са и всички завършили само 10-ти клас, последните 2 класа са за онези, които ще учат в университет. Етническия профил на учениците, от които 20-тина процента са турци или роми, плюс етнически българи живеещи в бедност и от необразовани семейства, и лесно става ясно защо и завършващите училище процентно не блестят. Ставаме като на запад, класово разделение, вече видимо.

# 576
Дал съм линк къде го чета. Цяло събитие "кръглата маса "Връзката между образованието и пазара на труда.

Събитието привлече вниманието на над 150 представители на държавни институции, браншови и бизнес организации, учебни заведения, професионални гимназии, частни училища, регионалните управления по образование, бизнес организации и синдикати към тревожните данни: близо 50% от учениците отпадат от системата преди да завършат средно образование, а повече от 40% от висшистите работят на позиции, които не изискват висше образование."

# 577
  • София
Дал съм линк къде го чета. Цяло събитие "кръглата маса "Връзката между образованието и пазара на труда.

Събитието привлече вниманието на над 150 представители на държавни институции, браншови и бизнес организации, учебни заведения, професионални гимназии, частни училища, регионалните управления по образование, бизнес организации и синдикати към тревожните данни: близо 50% от учениците отпадат от системата преди да завършат средно образование, а повече от 40% от висшистите работят на позиции, които не изискват висше образование."
Не знам откъде взимат такива данни, но статистиката сочи каквото съм написала. 10-ти клас дава средно образование, от училище отпадат преди това 10%. Но да не разводняваме темата.
Хората масово са неграмотни, независимо какво са завършили.

# 578
Тази статистика без данни за етноси и населени места наистина е много хвърковата.
Но уви Бояна е много права - и завършили пак са неграмотни.

# 579
  • София
Е, браво .... Такъв процент да не завършват средно, а в същото време едни 1000-2000 деца в София да се сгърчват всяка година "да създават рутина" за тъпото НВО че да имат възможност да влязат в някоя от десетината читави гимназии. Сбъркана работа наистина. Образователната политика никаква я няма. Вярно, че всички имат различни възможности и интереси, и хич не е задължително всички да завършват висше или даже средно, ама образованието си е ключов фактор за една държава. И не е въпрос само на кухи дипломи.

# 580
  • Sofia
Здравейте,

Търся отзиви за Томас Едисън, но с търсачката не откривам кой знае какво, предполагам заради съкращението ТЕ. Може ли да ме ориентирате как да търся или да дадете мнение?

То ни е много удобно като локация, както и китайското Евлоги и Христо Георгиеви. Също Фюжън обмисляме, но за там разбрах, че е прекалено лежерно.

Искаме училище, в което наистина ще се учи без да се затормозяват децата. Иска ми се да се отделя внимание и на останалите аспекти от развитието, не само на академичния успех. Томас Едисон ни е много удобно като локация, но не знам дали е така балансирано, както би ми се искало.
Българско Школо май отговаря на изискванията, но ни е далече.

# 581
И за двете нямам личен опит, но не бих сложил БШ пред ТЕ. А по отношение на локацията, до БШ има метро. В ТЕ доколкото знам има засилена математика.

# 582
Здравейте. Някой може ли да каже колко деца са в клас в Света София от първи клас нататък?

# 583
В ТЕ учат много малко ученици и вероятността родители да споделят, е малка.
За първи клас ли питате?
Мое близко дете завършва 7 клас. Доволни са.
Имат избор от извънкласни дейности срещу допълнително заплащане, състезателна математика, включена в таксата, униформа и т.н.
Привикват родителите или им пишат, ако има повод за критика да кажем.

# 584
  • София
Здравейте. Някой може ли да каже колко деца са в клас в Света София от първи клас нататък?
18-20

Общи условия

Активация на акаунт