Шестокласници 2024-2025 - тема 2

• 21 405
  • 786
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Мецане, изобщо май не ставаше въпрос за задължителност и за санитарни минимуми. И 10 часа български седмично не са задължителни, ама е на- даваш си парите. Месечинката казва това, което всички споделяме- натоварени са децата. В такива време живеем обаче и няма как иначе. В шести клас ходех на английски и на волейбол. Едното на три минути пеш от входа на блока, другото на 10 с включено времето за чакане на маршрутката. Сега е различно, животът е натоварен, разстоянията големи, пък и децата си имат интереси, а и ние искаме да вземат колкото може повече от всичко… И те така! Моето ще спи тази събота 😂 По вероятно е да го приемат във френския легион, отколкото да иде на олимпиада по математика.

# 556
И нашето момче ще отиде поне на три олимпиади, ако иска и на повече. Общинските кръгове са като писмено в училище, трудно ще се издъни. Тази година и осмокласникът ще участва, някои учители настояват за техните предмети. Той не иска, разбира се, но е поласкан затова, че е забелязан и оценен и не смее да откаже. Досега не е получавал подобни стимули от учител, но ето, че и това се случва.

# 557
Beeps, точно така е. Сега е съвсем различно време, въобще всичко е както си го написала.
Относно 10-те часа точно в момента го обясняваме в друга тема 😂 аз и другите, които плащаме за 10 часа.

https://bg-mam.ma/p/1697029/48917095

https://bg-mam.ma/p/1697029/48917566

Последна редакция: сб, 30 ное 2024, 11:09 от Татко Мецан

# 558
  • Варна
Общинският кръг беше в учебен ден миналата година. Естествено, че не са задължителни, просто се записа с идеята че пак ще е в учебен ден. Изненадата е неприятна. Но топката е в него, ако не иска да ходи от мен ще има едно да.

Последна редакция: сб, 30 ное 2024, 14:12 от Месечинка виторога

# 559
  • София
Месечинка, може да не искат от училище да се занимават с много деца на олимпиадата и затова да го правят в събота, всичко е възможно. Нали от училището решават кога да е този кръг. Само за 4ти и 7ми клас е задължително да е за всички деца от София в един ден и час и с еднакви задачи. Не съм обаче съвсем сигурна за 4ти и 7ми - може да е само за областния кръг.

Общинският кръг беше в учебен ден миналата година. Естествено, че не са задължителни, просто се записа с идеята че пак ще е в учебен ден. Изненадата е неприятна. Но топката е в него, ако не иска да ходи от мен ще има едно да.

# 560
  • shumen
При моя олимпиадите са били винаги в Събота.Тази година сам изяви желание за Математика и ще отиде.Миналата година се беше записал по География,но се разболя точно тогава и не можа да отиде.Тази година след като класната им го е взела на мушката  не иска и да чуе.Онзи ден пак е влезнал в пререкания с нея.Вдига го по ЧП,започва да го изпитва,но на материал,който не им го е предала според моя,казва и и тя казва,че тя по половин урок не предава и трябвало да си го научат целия сами.По География пък за презентацията му прави забележка и накрая му казва-Ти днес защо си дошъл на училище като не си си научил уроците и резултата сега е налице по тези два предмета се учи с голям зор.
Месечинке,моя тая седмица по Английски имат 3 страници от учебната тетрадка и от учебника 1 упражнение.Отделно по История урок и домашно от учебната тетрадка,по Българскии по Математика също домашни.География,също имат домашно в контурната карта,но е за Четвъртък.С нетърпение чакаме вече всички ваканцията.

# 561
А за шестокласниците какви олимпиади има тези година?
Наборката ще ходи на Мат и БЕЛ.

# 562
  • shumen
Диавена,не съм сигурна,но мисля,че по География и История също ще има.Моя за БЕЛ нищо не е казвал все още.

# 563
  • София
Да, има и по Бел освен Геогр. и История - през януари са първите кръгове, в училище. За 6 клас всички олимпиади са само два кръга - общински и областен, няма национален. Нещо някъде съм чела за Олимпиада по астрономия и за Олимпиада по програмиране - не знам от кой клас са. Догодина има и по Химия, по Физика и по Биол.

Диавена,не съм сигурна,но мисля,че по География и История също ще има.Моя за БЕЛ нищо не е казвал все още.

# 564
За 6 клас има 3 олимпиади с национален кръг - информатика, инф. технологии и гражданско образование. Другите са до областен. За астрономия май тук някой беше писал миналата година, но не помня кой и какво.

# 565
  • Варна
Моят син ходи на астрономия миналата година, предполагам тази също ще иде, това му е в областта на интересите, ходи и на кръжок в обсерваторията. Първият кръг е задочен, подготвя се вкъщи, понеже се иска инфомация, която трябва да намериш в интернет. Вторият е присъствен. Национален кръг от 7 клас нататък.

# 566
Може да ми е остаряла информацията, но доколкото знам, обсерватории има само във Варна, в Смолян и в Габрово (и Националната обсерватория на връх Рожен, която не е в град и е силно ограничена за посещения). Водили сме детето и в трите, когато сме били на почивки, ама който не е от тези 3 града, няма как да ходи на кръжок там😂

Доп. Мале, мале, и в София имало, сега чукнах в Гугъл да не се излагам и открих, че имало, а не знаех 😂
https://astro.phys.uni-sofia.bg/%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%BE%D0%BA/

Обаче поне на снимката изглежда като кучешка колиба пред тези във Варна, Смолян и Габрово. Сигурно и затова никога не бях я и чувал.

# 567
В София има в Борисовата година. Преди години водих дъщеря ми, имаше  малка лекция за деца, моята даже задава въпроси, тогава се беше запалила по Космоса. Накрая ги качиха до телескопа да гледат някакви звезди и естествено и родителите се наредихме. Затова имаше информация в Интернет, но не знам дали има постоянен достъп.

# 568
  • shumen
Моя също му харесват лекциите за Космоса.На Олимпиада за сега само по Математика ще ходи,по друго не е казвал да се е записал.

# 569
  • Варна
Мецане, много ти е древна информацията Grinning
Обсерватории в България:
https://opoznai.bg/observatorii
Иначе не е задължително да ходи на кръжок, за да иде на олимпиада. Миналата година не ходеше на кръжок, даже и за тази не мислеше, а и доколкото знам поне за момента изобщо не обсъждат задачи и олимпиади. Това си е просто занимание по интереси. Миналата година се готви вкъщи, разглеждахме задачи и решения от предишни години. Само че аз също си падам по астрономията.

Последна редакция: нд, 01 дек 2024, 12:14 от Месечинка виторога

Общи условия

Активация на акаунт