Стресът около матурите в 7 клас - нарочно ли се цели?

• 21 243
  • 449
  •   1
Отговори
# 15
  • Най-красивата страна
Дъщеря ми ходеше само на урок по математика,веднъж седмично за 1 час.Което е нищо.
На уроци по български език изобщо не е ходила.
И пак изкара високи оценки на матурите.Влезе в желаната гимназия.

Аз мисля,че е важно детето да няма пропуски или ако има да се опита да навакса.
Важно е също и родителя да има реална преценка за възможностите на детето.

# 16
Аз визирам в цялото нещо и това, че насаденият прекален стрес у децата води до допускане на глупави грешки на изпитите, които иначе не биха допуснали.

# 17
Тази тема ми е déjà-vu.
Като се появят споровете за или против математиката, може и да се включа.Stuck Out Tongue Winking Eye

# 18
  • София
Как ще са нищо,  Вероника... Колко пъти да ходи човек на уроци седмично, той да не е робот? Естествено, че по веднъж. Единици вече са  супер амбициозни ( и то родителите по-скоро, а не децата), та последните ходят по два пъти и то на различни места - веднъж  в школа и веднъж на уроци.
Но в класическия случай с веднъж седмично е  малко  несериозно да се каже, че това  е нищо. Дори и да е било  само за един астрономически час, това са  4-5  часа месечно допълнителна извънкласна подготовка,  тоест около 50 на година. Като се добави и  работата у дома над домашното за тези уроци/школа,  и  ето ги още минимум 50 за упражнение.  Та това са сборно 100+ астрономически часа,  тоест едни "нищо и никакви" 150 учебни часа. Все пак в  масовия случай количествените натрупвания водят до качествени изменения, нали...

Иначе стресът идва от много посоки..
* амбициозни родители
* натрупани пропуски в предходни години, които трудно или въобще не се запълват с препускане  по уроци в  7 клас само
*  свръхизисквания на учители по други предмети в училище, които се чувстват ощетени, че предметът им малко или много се неглижира за сметка на мат и  БЕЛ, та решават така да напомнят за себе си...
* лошо разпределение на времето и/или струпване на  разни занимания (все изискващи подготовка) в конкретни дни
* други..

Последна редакция: чт, 03 окт 2024, 15:58 от Просто русалка

# 19
Извинявам се, че на някой може да му е скучна темата, но това си е evergreen topic и все касае някого.

Някой знае ли каква е нормалната средна цена за частен урок по математика тази година?

# 20
  • София
Тя ще е винаги актуална... Както и винаги ще има хора, които да твърдят как техните деца само с училищна подготовка и личен капацитет са изкарали точки, стигащи им за елитна гимназия. Има ги и тези с близки до максималните резултати без доп. подготовка, но са малко, макар че ако човек чете бг мама -  изобилства на такива...Но потребителките нито казват дали  гимназията е с  квоти (правещи приема на девойки много по- сложен от този на момчета),  нито къде е тази гимназия ( има огромна разлика дали говорим за някоя ЕГ в София и  еквивалентна такава примерно в Хасково). Втория  град го избрах съвсем  на случаен принцип, някой да не се обиди. Просто си комуникирах лятото с приятелка родом оттам, та тя сподели приемни балове покрай племенницата си. Ако знаеш, че ще те приемат с бал примерно 340 в най-желаната паралелка  с език Х  в града, няма да си даваш същия зор като за бал  над 470-480 другаде за  аналогична паралелка.Вероятно няма и да си помислиш за школа/урок... Други  казват, че децата им са без доп . подготовка, но приети  с  космически балове в софийските  топ 5. Ама детето все пак е било в  СМГ/ НПМГ, 107-мо до 7 клас или  в  добро частно, които са с много повече часове седмично и по мат, и по БЕЛ.  Дори и оттам има ходещи на уроци. И на последно  място - уж без   допълнителна подготовка били, ама  вкъщи я мама, я тате, я  кака/батко са били на линия да помагат и обясняват при нужда.

Последна редакция: чт, 03 окт 2024, 17:41 от Просто русалка

# 21
Не е скучна, напротив очаквам да стане въргалът.

За какви точно уроци по математика питаш? Предполагам за седми клас? В кой град? Индивидуални или в група? Аз последно чух за 50лв за 60 минути, индивидуално обучение в София.

# 22
Не мисля, че всяването на стрес е точно целенасочено и е в план-графика на всеки учител, просто така се получава при повечето деца, защото е задължителен изпит и всеки иска да се представи добре (родителите най-вече де) и поради други причини, вече сте писали за тях. При изпит винаги има стрес, навсякъде по света и при всички хора. Просто при нас този изпит е общонационален и много се вижда и дискутира. В по-голямата част от другите държави (поне в Западна Европа) няма точно такова външно оценяване като при нас, но определени училища имат подобни изпити. И пак си е стрес за децата, които решават да се явят. Значи при нас или трябва да се премахне това НВО, за да се намали бройката на стресираните деца, или... всъщност няма друг вариант. Дотогава ще си е паника, но по-голяма част от вината според мен е на родителите. И аз имам седмокласник в момента, вкъщи стресът за това е сведен до минимум Wink

# 23
  • София/Севлиево
Много харесвам старата система от моето време, когато на изпит след 7 клас ходеха само тези, които искат да учат в МГ,ЕГ или друго училище, което го изискваше,а за обикновена гимназия и техникум нямаше такива и се влизаше по успех.Също матурите накрая бяха само за който има общ успех под 5 за даден предмет.Колко стрес съм си спестила първо защото влязох в гимназия(но имаше голяма конкуренция и без изпити за въпросната паралелка) и от матури се освободих, защото имах отличен успех.
Големият ми син беше освободен от матури поради състоянието си(въпреки че може би щеше да се справи , особено по математика),но видях другите деца на какъв стрес бяха изложени.Като се замисля че и малкият го чака това един ден направо ми се плаче(добре че се изместихме в малък град, където ще му е една идея по-лесно).

# 24
За какви точно уроци по математика питаш? Предполагам за седми клас? В кой град? Индивидуални или в група? Аз последно чух за 50лв за 60 минути, индивидуално обучение в София.

Да, за София, но може учителят да е от провинцията и да е онлайн урокът.
Има предимство и в този вариант, пробвали сме го.

# 25
  • София

Стоя и не вярвам на очите си... Това са 75 лева за час и половина.
Скрит текст:
Давай да изоставяме темата (поне тия, дето сме в София, може и другите - те като кадри за клонове в другите градове) за мат във форума, да направим школа, да известим от самото анчало родителите, че май до една НЕ сме учители, ама мат пусто ни е  любов, поради което и да им предложим някаква по-конкурентна цена ".
Майтапя се, разбира се, но ме  стресна сумата. Аз преди броени дни чух за урок по език за изпит
(сертификат С1) от 75-80 лева за час и половина и останах като попарена. Но все пак там е работа с  по-големи деца, по-специфичен е и форматът в конкретния случай, има доста работа и над  частта с устния. Но за НВО мат 7 клас...

Последна редакция: чт, 03 окт 2024, 18:13 от Просто русалка

# 26
  • София
Скрит текст:
Много харесвам старата система от моето време, когато на изпит след 7 клас ходеха само тези, които искат да учат в МГ,ЕГ или друго училище, което го изискваше,а за обикновена гимназия и техникум нямаше такива и се влизаше по успех.Също матурите накрая бяха само за който има общ успех под 5 за даден предмет.Колко стрес съм си спестила първо защото влязох в гимназия(но имаше голяма конкуренция и без изпити за въпросната паралелка) и от матури се освободих, защото имах отличен успех.
Големият ми син беше освободен от матури поради състоянието си(въпреки че може би щеше да се справи , особено по математика),но видях другите деца на какъв стрес бяха изложени.Като се замисля че и малкият го чака това един ден направо ми се плаче(добре че се изместихме в малък град, където ще му е една идея по-лесно).

Много по-логично е да е така.
Всъщност са малко децата, които знаят с какво искат да се занимават още от 7 клас. Или пък се оказва, че действително имат данните за въпросната професия.
Аз рисувам добре и исках да стана архитект, но около 8-9 клас окончателно стана ясно, че математиката ми куца жестоко. И подобни неща не са рядкост.
А езиковата гимназия, тоест пенкилер от предмети, ми изглежда безумие.

# 27
  • София
Колко пък да е безумна, замисълът си е  супер към днешна дата, друг е въпросът какво е изпълнението по места. До 10 клас се учат всички общообразователни предмети + два чужди езика, първият от които интензивно.  На прага на 11 клас вече доста по-ориентираният тийн какво му върви и с какво иска да  продължи избира профилиращи предмети и в последните две години учи предимно тях ( с голям хорариум) редом с  БЕЛ, мат,  езиците,  спорт... Но ред предмети не изучава въобще. Нивото на подготовка по профилиращите  (ако е  с добър учител) стига за  1 семестър и в  университета. Всъщност точно от ЕГ/ МГ май излизат най-шарените като ориентация бъдещи висшисти : лекари, юристи, инженери, информатици, архитекти, учители, филолози... Тоест ЕГ/МГ с нищо не е пропречила на никого да поеме по желания път след гимназията. Че като бонус е  дала и възможността да излезеш с  високо ниво на езика (ако положиш, разбира се, нужните усилия и  си имал късмета с  добри учители). Докато с ПГ не е  съвсем така. Поемаш след 7 клас в една посока, която за момента е много желана и харесвана, да. Ама  често  интересите се сменят  за  5 години и в 12 клас е много трудно да кандидатстваш медицина или архитектура, ако завършваш нехаресвана вече паралелка  "Митническо дело" (примерно) . Възможно е пак, но неминуемо със скъпи  уроци, на които тепърва  да се вземе, а после и упражни неучения заради специалните предмети материал, включен в приемните изпити.

Последна редакция: чт, 03 окт 2024, 18:25 от Просто русалка

# 28
Русалка, ма как ще си изоставим темата, сакън, моля ти се. Ясно е, че сме балъци, решаващи задачи без пари за собствен кеф 😘

# 29
  • София
Аз завърших езикова гимназия, единствената в града и уж "най-елитното училище на града".
По езиците - зор, щото, нали, езикова гимназия. По основните предмети - зор, за да не пада успехът на гимназията. По музика и физическо - зор, да не ги вземе някой за второстепенни предмети.
Никакво профилиране, никакво наблягане на предмет, който е интересен на детето, а не на учителя.
Затова според мен акцентът в коя гимназия ще влезе детето много често (не казвам винаги, а често) е преувеличен.

Общи условия

Активация на акаунт