Стресът около матурите в 7 клас - нарочно ли се цели?

• 7 699
  • 389
  •   1
Отговори
# 30
Извинявам се, че на някой може да му е скучна темата, но това си е evergreen topic и все касае някого.

Някой знае ли каква е нормалната средна цена за частен урок по математика тази година?
В Пловдив по мат - 40-50 лв. за 90 мин. Може да има и по-скъпи, но горе-долу така вървят.

# 31
  • София
Динчо, казах си аз, че се майтапя Laughing - въпросната тема ми е любима, няма напускане..
Съншайн, неслучайно упоменах как е в езиковите  сега, не как е  било в по-далечни години. Simple Smile Какво е било тогава  не касае особено днешните деца. Макар че и аз през миналия век съм завършила ЕГ и не се оплаквам хич, даде ми много в разни аспекти.

# 32
Знам, Русалка, и за мен е любимата. По други може да ходя да се дракам 😊, но тази си ми е по-по-най.....

# 33
  • София
Цената на един маникюр е в повечето случаи 40 лв за 40 мин.

# 34
Ганис, маникюрът е по-важен от математиката. Друго си е да потропваш с червени нокти.

# 35
  • София
Е, ако ще се сравняват цените на двете, е коректно да се сметне колко пъти в месеца се ходи на маникюр и колко пъти - на уроци. Иначе е "леко" манипулативно.

# 36
  • София
Ганис, няма място за засягане. Никой не е обезценил труда на учителите, особено  пък на  съвестните такива. Но няма място и за сравняване с маникюр. Много хора минават въобще без последния или ако ходят, съвсем не е  всяка седмица. А детето  в 7 клас ходи на  урок  всяка седмица, при това много често по два предмета. Отделно доста  хора имат повече от едно дете на възраст, в която  да ходи на урок по това или онова - то не е НВО, не са  сертификатни подготовки, не е  ДЗИ.

А и с какво  един учител в малкото градче Х е непременно по-слаб от колегата си в  София, че да взима  два пъти по-малко на  астрономически час?  Търсенето определя предлагането, да. А понеже търсенето за  НВО 7 клас БЕЛ и мат, както и по езиците при по-големите ученици, е огромно,  особено  в София (вероятно Пловдив и Варна я гонят), та някои хора малко се пооливат. Не вярвам, извинявай, всички  взимащи по 75 лева за 1, 5 часа да са  еднакво отдадени, еднакво добре обясняващи, проверяващи съвестно  от-до  домашни... За постигнати резултати  дори не говоря, понеже и при златен учител да си, ако ти самият не положиш усилия и нямаш желанието за напредък, каузата е загубена..

А, Динчо, недей така...Laughing Познатата ни г-жа Басарева потропваше с червените нокти по катедрата, да, ама  децата не само научаваха , ами и отгоре. Wink

Последна редакция: чт, 03 окт 2024, 23:49 от Просто русалка

# 37
Извинявам се, че на някой може да му е скучна темата, но това си е evergreen topic и все касае някого.

Някой знае ли каква е нормалната средна цена за частен урок по математика тази година?

Ами поредната софийска тема...може да добавиш в заглавието че става дума са столицата...СМГ, бла бла....
във въпроса за цената на урока дори не си уточнила града, автоматично приемаш, че всички знаят че се пише и пита само за София....

Не съм ходила на уроци. Детето ми също не е ходило на уроци. Класната не го кара да ходи на уроци.

# 38

Ами поредната софийска тема...може да добавиш в заглавието че става дума са столицата...СМГ, бла бла....
във въпроса за цената на урока дори не си уточнила града, автоматично приемаш, че всички знаят че се пише и пита само за София....

Не съм ходила на уроци. Детето ми също не е ходило на уроци. Класната не го кара да ходи на уроци.

Може би понеже не си в София, затова ли? Ако беше щеше да е друго. Битието определя съзнанието.

# 39
Тета, не знам защо толкова се дразниш на хората, които пишат?
Ако нещо не те кефи, пропусни го.

И, да, София е друга губерния. В Бургас или Варна в МГ ще влязат деца с бал 450 примерно. В СМГ и НПМГ с 490. Дали няма да има истерия за всяка точка?

# 40
Не се дразня, просто отворих темата и се зачетох и разбрах, че не ме касае, въпреки че имам дете в седми клас.

Черна станция, не знам за кое битие ми говориш, но както други споделят дали са ходили на уроци, така и аз споделям , а това че детето ми не ходи на уроци е съвсем по съществото на темата и обсъжданото в момента в нея. Така че философските ти опити да изразиш не разбрах какво точно, не са на място.

# 41
Съвсем на място са си и не е заяждане - ти и детето ти нямате нужда от уроци, защото такова е битието ви (във вашия град не е нужно). Софиянчетата ходят, защото такова е битието им - в София без това не може да се влезе в топ училище.  Разбира се, не всеки има амбиции за топ училище, но това пак е част от битието.
Та какво неясно има тук?  Различна среда, различни методи и средства.

Иначе има и едно емпирично правило - всичко, което се упражнява, се подобрява. От там следва, че дали с нужда или без, едно дете, което ходи на уроци, ще напредне повече, отколкото ако не беше ходило. Тоест полза винаги има. Моето дете ходи една година на съботни курсове по БЕЛ и смятам, че и беше от полза. После с тези знания взе и матурата след 12 клас. А и встрани от матурите си дооправи правописа и граматиката от малките пропуски.

# 42
Е, ако ще се сравняват цените на двете, е коректно да се сметне колко пъти в месеца се ходи на маникюр и колко пъти - на уроци. Иначе е "леко" манипулативно.

Защо да е манипулативно? Сравнява се цената на труда.
Кой за какво и как да си харчи парите, вече е личен избор.

# 43
Мога да дам пример с училището на моето дете - провинциално МГ. Около половината деца ходиха на школа по БЕЛ, а немалко и на математика.
Средни резултати на випуска - около 95 т. по математика и 87 т. по БЕЛ. Т.е. при отлични оценки, бал с удвояване на двата предмета 464, а утрояване на МАТ - 472.
Прием в най-високобаловата паралелка в града - минимален бал 448 т., следващата по бал - около 420 т.
Изводът за мен е - свръхамбициозни родители и огромен излишен стрес за децата.
Но това е средно голям областен град, за София явно е доста по-сложно да се случат нещата без допълнителни уроци.

# 44
Мога да дам пример с училището на моето дете - провинциално МГ. Около половината деца ходиха на школа по БЕЛ, а немалко и на математика.
Средни резултати на випуска - около 95 т. по математика и 87 т. по БЕЛ. Т.е. при отлични оценки, бал с удвояване на двата предмета 464, а утрояване на МАТ - 472.
Прием в най-високобаловата паралелка в града - минимален бал 448 т., следващата по бал - около 420 т.
Изводът за мен е - свръхамбициозни родители и огромен излишен стрес за децата.
Но това е средно голям областен град, за София явно е доста по-сложно да се случат нещата без допълнителни уроци.

Точно това казвах и аз. Но има и още нещо, която също казах. Софийските деца, ходили на уроци и изкарали 490 дали все пак не са понаучили и нещо отгоре и не знаят повече? И дали това ще им бъде полезно после?