Стресът около матурите в 7 клас - нарочно ли се цели?

• 22 871
  • 449
  •   1
Отговори
# 360
"На мен училището не ми пречи, вие се държите като сектанти и не търпите друго мнение.  Или хубаво или нищо, но в живота не е точно така.
Не можете да се погледнете отстрани. Каже ли някой нещо, което не ви харесва и като кокошо стадо се втурвате"

Хаха, точно така е, браво, Априлски душ

ЧС, Ами да, родителите, ама такива са родителите в общинското училище! Каква да е средата...твоят опит е отпреди 20 години. Не знам колко пъти трябва да ти се казва, че сега не е така..

# 361
Какви СМЕ родителите в общинските училища, че нещо не разбрах?

# 362
Не сте готини като нас, в държавните.

# 363
Така де, държавно исках да кажа. Общинско и държавно не е ли едно и също?

# 364
И аз не знаех, че СМГ е общинско. Мислех, че всички са държавни

# 365
Сега проверих, разликата е във финансирането, но общо взето врат-шия, съсед-комшия. Татко Мецан май намекваше нещо за противопоставянето между държавни и частни училища, но не това е темата в момента.

# 366
Училището, на което не може да се споменава името, е общинско. Другите държавни са държавни. Мила Атова, ти си в държавно и там на вас родителите нищо ви няма 😅
Аха, тука уцели. В частните според мен е много по-добре 😅 и темата не е това, наистина.

# 367
  • София
Почти всички училища без частните са общински. Държавни са съвсем малко - тези, които са към Мин.на културата - НГДЕК, това по рисуване, музикалното, НУКК...
Може пък и НПМГ да е държавно - не знам.

# 368
От всичко написано си затвърдих мнението, че ако нещата са отишли към лошо, то вината е основно в родителите, после във времето, в което живеем и чак на последно място, ако изобщо, в училищата. Но някой много иска да сложи каруцата пред коня.

# 369
Според мен самото НВО, форматът му, това че съвместява две взаимноизключващи се неща като хем да е вход в елитно училище, хем да измерва средна успеваемост на учениците е проблема.
Цялата три годишна сага на прогимназията минава под знака да се подготвиш за един тест за средна успеваемост, с посредствени задачи.

# 370
Според мен самото НВО, форматът му, това че съвместява две взаимноизключващи се неща като хем да е вход в елитно училище, хем да измерва средна успеваемост на учениците е проблема.

За това никой не спори и темата трябваше отдавна да е заключена, ако само това ви беше грижата.

# 371
Тази грижа хич не е малка. Ако беше, отдавна поне половината теми в бг мама по въпроса за образованието, трябваше да се заключат
Не знам за случай в природата, когато две взаимноизключващи се неща, успяват да бъдат съчетани. Вие сте спецовете в науката, дайте пример
Може би, МОН ще намери начин....
Получава се следния много интересен психологически феномен. Много по-малко стрес има, когато се готвиш за труден изпит, отколкото ако се готвиш за лесен, защо? Защото при лесния конкуренцията е огромна, често има опортюнисти със слаба подготовка, но здрави нерви, които изкарват много повече от интелигентни деца, но неуверени в себе си. Докато един труден изпит директно изхвърля опортюнистите зад борда и тогава може да си неуверен, но ако си подготвен, имаш по-голям шанс. И се пита в задачата, колко трябва да се готви човек за един лесен изпит? Трудни задачи помагат ли, или голямо количество лесни би било по-добре, при положение, че говорим за деца. И тук се намесва СМГ. Те искат да си запазят децата, влезли там в пети клас и ги подготвят съответно, с голям обем лесни и средни по трудност задачи, но така пък се обезсмисля идеята  за математическо училище, защото и школите правят същото.
За мен МОН е виновен, не родителите. МОН създаде тази ситуация

Последна редакция: сб, 02 ное 2024, 16:51 от Априлски душ

# 372
  • European Union
Само че вие мислите само за едно училище и упорито циклите за/против него, а МОН трябва да мисли за всичките 2000 училища и 50000 деца.

# 373
В СМГ приемат 200 деца, на НВО се явяват 60000. Защо МОН трябва да мисли само за 200?

# 374
Добре де, а в частните как е. Ето АК си има отделен изпит, ПЧМГ също. Никой не ги задължава да приемат с НВО, а дипломите им се признават от МОН. Значи за едните, с парите може, за другите, без парите не може.

Последна редакция: сб, 02 ное 2024, 18:22 от Априлски душ

Общи условия

Активация на акаунт