Стресът около матурите в 7 клас - нарочно ли се цели?

• 23 104
  • 449
  •   1
Отговори
# 240
  • Немция
Черна станция, напъването е после в университета.
Който не иска, учи професия, без да е нужна матура.

Ясно е, че системите в различните държави са различни, дадох сравнение как функционира другаде и я няма тази истерия за оценки и свръхтеоретични знания.
Набляга се на друго- не само да знаеш, а и да умееш, и да мислиш, да си активен, инициативен.

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 12:09 от Бибит

# 241
Не познавам нито един доволен родител, минал през матури 7-ми клас. Никой не каза "преекспонираш". По-скоро чувам "минаха 3 години, още ми държи влага".
На голяма част от хората изобщо не им е ясно какво трябва да се прави, как да се редят желания, на колко места, как да се ориентират. Трябва да има модул на министерството за родители, при това безплатен.

О, това червеното е супер елементарно. Но даже и някой да няма КИ да го схване всяка година в темата за НВО се повтаря до втръсване как да се редят желанията и все има неразбрали и издънили децата си. Ми не е виновна системата, по идея класирането е демократично и честно, вината е в междуушното пространство.
Иначе стрес има повече за родителите, защото повече осъзнава, че изборът е важен. За университет може да кандидатстваш пет пъти, тук обаче е веднъж и край. Ми и аз съм била разтревожена, макар да не съм имала основание. Ама знае ли човек? Та затова се подсигурихме срещу издънка на НВО и с НПМГ, и с АК.

Черна станция, напъването е после в университета.

Това не е вярно. Няма начин от лежерна гимназия да влезеш в крак с топ изисквания на университет. Освен това знам, че на нашите претоварени деца им се налагаха допълнителни уроци по математика за да вземат материала за немската матура, понеже част от него у нас се  учи в университета. И там в академичните училища се учи яко, разликата е че започват по-плавно и ускоряват постепенно, а ние тръгваме много амбициозно и масата деца губят нишката още в 5 - 7 клас.

# 242
Ами не, не е елементарно. Накрая има ученици с висок бал, които не са класирани никъде. Защото било "елементарно"

# 243
Това не е вярно. Не знам кому са нужни подобни легенди.

# 244
Ами не, не е елементарно. Накрая има ученици с висок бал, които не са класирани никъде. Защото било "елементарно"

Искаш да кажеш, че е висша математика да научиш правилото "подрежда се по ред на желанието, а не по очакван бал, по сметки за къде имаш шанс или резултат на изпита. И се редят достатъчен брой желания за подсигуряване".
Толкоз, ясно и просто. Много по-просто от боравенето с банкомат, да не говоря за телефон.  Или на теб ти е сложно???

# 245
Ами отвори справките на РУО между класиранията. Между другото, вече има и 5-то класиране. Щото е "лесно".

# 246
Бибит е права. В Германия гимназията изобщо НЕ е лежерна, учи се по същество. Вижда се после и от нашите, които отиват там, кой колко знае. Немците са консервативни и тяхната система когато работи не се променя. А ние затрихме работеща система за прием, с цел да се завърти индустрията НВО и някои да печелят пари

# 247
Ами отвори справките на РУО между класиранията. Между другото, вече има и 5-то класиране. Щото е "лесно".

Ами какво да кажа,ако си тъпанар не е лесно. Или ако се вкарваш в някакви филми, теории на конспирацията и супер стратегии. Ама то и това е типично за тъпанарите.  За съжаления явно за много.

Бибит е права. В Германия гимназията изобщо НЕ е лежерна, учи се по същество. Вижда се после и от нашите, които отиват там, кой колко знае. Немците са консервативни и тяхната система когато работи не се променя. А ние затрихме работеща система за прием, с цел да се завърти индустрията НВО и някои да печелят пари

Не съм съгласна. При наличието на десетки желани училища новото НВО е много по-справедливо и не те принуждава предварително да залагаш само на един кон. Животът е промени и старата система не може да се справи.

# 248
Да, ние сме тъпанари, в министерството е пълно с големи умници.

# 249
  • София
Ей, чак сега разбрах за какво се напъват родителите за МГ и напъват и децата - за да изкарват децата им един ден повече пари от другите. Ако това наистина е основната мотивация на деца и родители, бягам надалеч от тези училища.

# 250
Ей, чак сега разбрах за какво се напъват родителите за МГ и напъват и децата - за да изкарват децата им един ден повече пари от другите. Ако това наистина е основната мотивация на деца и родители, бягам надалеч от тези училища.

Нека го кажем, че е за да имат повече шансове за успешна реализация, но като цяло си е така. Не е само пари, но и удовлетворение, сигурност, конвертируемост на професията... Но ако за теб това не е ценно не виждам проблем. Ако повече мислят така истерията ще намалее Simple Smile

# 251
Apple2020, и какво му е трудното? Ти правила ли си го или само си чула?

Magenta2022, каква друга да е мотивацията? Хората искат да живеят по-добре.

# 252
Гоненето на пари чрез детето още от предучилищна е болестно състояние, което трябва да се лекува. Веднага се нароиха търгашите със състезателна математика за яслата

# 253
  • European Union
Не приемам само оплакването след това как децата били претоварени. Ами 80% от претоварването идва от родителите. И пак казвам - като цяло за мен стресът от матурите не е чак толкова огромен и непоносим, да не ги жалим чак толкова. Ако все пак много ни е жал за тях, можем да им поспестим някои от очакванията и ангажиментите, които самите ние им стоварваме и така нещата ще се балансират.
С това не мога да се съглася. Да оставим настрана матурите. Децата в 5-7 клас са на училище от 8 до 14-15 часа. Това си е един работен ден. След това обяд, почивка и подготовка за следващия ден.
За мен задължителен е спорт в поне два от дните. И това е абсолютният минимум.

Всеки възрастен, който е на работа от 8 до 16, твърди, че е натоварен. Само децата ни се лигавят.

# 254
  • София
Хората, т.е.родителите, или хората - децата искат повече пари, за да живеят добре?

Много добре си живеят и без МГ и то много хора. И нямам предвид парите.

А това с родителските амбиции за математика, е точно както при футбола. Всеки е решил, че детето му има талант да
стане топ футболист, и ако знаете какъв масов натиск има от родители към деца и към треньори. Направо това с математиката си е невинна работа.

Общи условия

Активация на акаунт