Стресът около матурите в 7 клас - нарочно ли се цели?

• 22 925
  • 449
  •   1
Отговори
# 315
  • София
А защо е нужно да има математически гимназии от 5 клас? От осми не им ли е достатъчно, който иска преди това - има школи, кръжоци и подобни. И приемът да е с отделен изпит по МАТ, който да може да отсее децата с някакъв талант.

Последна редакция: сб, 02 ное 2024, 13:19 от Magenta2022

# 316
Точно така. Така трябва да бъде, с отделен изпит по математика. И да се изучава по-сложен материал. Сега СМГ 5-7 клас са се превърнали в подготвително училище за НВО по Мат, и роптаят срещу НВО по бел. Явно и там им трябват по 10 часа. Но всичко това е заради МОН.

# 317
А защо е нужно да има математически гимназии от 5 клас? От осми не им ли е достатъчно, който иска преди това - има школи, кръжоци и подобни. И приемът да е с отделен изпит по МАТ, който да може да отсее децата с някакъв талант.

Отначало е нямало. После при сравняване с другите държави по състезания е станало ясно, че математическото мислене се развива и формира в по-ранна възраст и въвели приема след 4 клас. Емпирично е доказано, че децата, които идват от нормални училища след 7 клас никога не успяват да настигнат състезателите от 4 клас. По музика училищата също не чакат 8 клас, също и по спортове...

Точно така. Така трябва да бъде, с отделен изпит по математика. И да се изучава по-сложен материал. Сега СМГ 5-7 клас са се превърнали в подготвително училище за НВО по Мат, и роптаят срещу НВО по бел. Явно и там им трябват по 10 часа. Но всичко това е заради МОН.

С първата част съм съгласна, втората си е чисто злобеене.

# 318
ЧС, дъщеря ти не е научила английски в общинското училище, а извън него. Там никой не научава английски от самото училище. Не се е бръчкала по математика, защото е била от тези 2% деца, които са си за там. На останалите 98% жална им майка...
Кефи ме как си призна, че не си й разбирала задачите. Соул Фрий затова не ме понася, защото й предложих да се състезаваме по математика и й казах, че ще я бия 100:0😅 Ами защото какво излиза? Хем не вдявате от математика, хем си натискате там децата, без да знаете какво им е... твоята щерка си е била за там, но повечето не са.
Абсолютно съм "за" в 5-7 клас да няма прием в общинското училище. Този прием е истинско извращение и издевателство над 98% от децата.

Аз лично си бях твърдо решил, че искам само МГ и нищо друго. Ама аз обичам математика и ми върви. Никога по математика не съм учил, всичко запомнях и разбирах в час. Но сега сме други времена, а и не всички деца са така, включително в общинското. И имам пряк поглед. Имаме бивши съученици там. Горките деца.

Последна редакция: сб, 02 ное 2024, 13:54 от Татко Мецан

# 319
Математическите състезания не показват нивото на образователната система. Също така преподаването в СМГ 5, 7 клас не е със състезателна насоченост изобщо. Предлагат се безплатни школи, но даже и те са изчерпани вече и децата ходят на платени към БАН, на частни школи и подобни.
Какъв е смисъла да се състезават деца четвърти клас с китайци, школувани от три годишни? Да изчерпаш психическата енергия на едно дете в толкова ранна възраст, вместо да я развиваш постепенно както правят в Европа, защо, кому е нужно?
Не знам, ама вие пробвайте , ей така за опит, да решите тези бързите състезания, да се готвите за тях по типове задачи, после пробвайте тези завъртяните от теория на числата и ще видите как с едната ръка ще пишете, с другата ще посегнете към алкохола, защото ще ви се разклатят нервите. А това са деца. Да не говорим и колко нечестни са някои състезания и как им дават задачите на някои деца, но това е друга тема

Последна редакция: сб, 02 ное 2024, 14:01 от Априлски душ

# 320
Математическите състезания не показват нивото на образователната система. Също така преподаването в СМГ 5, 7 клас не е със състезателна насоченост изобщо. Предлагат се безплатни школи, но даже и те са изчерпани вече и децата ходят на платени към БАН, на частни школи и подобни.
Какъв е смисъла да се състезават деца четвърти клас с китайци, школувани от три годишни? Да изчерпаш психическата енергия на едно дете в толкова ранна възраст, вместо да я развиваш постепенно както правят в Европа, защо, кому е нужно?

И като не е защо се влиза с изпит по състезателна математика? И защо в 5 и 6 клас поне половината випуск ходи на състезания? Ми защото тогава се прави подборът и децата решават къде им е силата. А и не говоря за китайци, а за европейски деца.

# 321
Ами няма с какво друго да ги отсеят, затова. Но не учат състезателна математика в смг после.
А и има много деца, които се справят със задачите от математика за всеки, но после състезанията доста загрубяват и стават безсмислени.

# 322
А къде я учат?

# 323
Е, на школите учат. А и в редовните часове учат много по-разширено от програмата на МОН.
В гимназията не знам сега как е, знам когато аз съм бил, но в 5-7 клас знам как е. Решават действително извънземни за тази възраст задачи и разликата по математика с другите училища е каквато е разликата в бокса между мен и Майк Тайсън.😅
И в гимназията сигурно е така, поне по мое време беше.

# 324
  • София
Черна станция, значи е за спорта, не за математиката. Жалко. Състезания и математика не са едно и също. Моят близък е със златен медал на 18 години от едно там състезание (не е важно кое),  а беше до седми клас в същото квартално училище, в което учех и аз. После отиде в другата математическа в София. Така че спокойно мога да кажа, че можеше и без да почват от 5 клас. Те сега и футбол ги записват да тренират от детската градина - много е смешно. Нито имат координация, нито ориентация, нито физическа издръжливост, ама давай щото футболът е върхът.

# 325
Към БАН има школи. Частни школи. Торби с пари изсипват. После в икея купуват закачалка за медали, но пък нервите на децата са тотално откачени. За едната суета е всичко. Е, има и изключения, има гениални деца, но не говоря за тях

# 326

Школите в БАН са за големите. Може да има и някакви платени сега и за малки, не знам. Но за малките състезателната математика си е в СМГ.
Но не мога да разбера какво ви пречи това училище, че така дружно го нападате? Много е лошо, гадно, стресира децата - значи не пращате вашите и готово.

# 327
Точно така, много е лошо, гадно, стресира децата. Тук си в десятката 😅

За едната суета е всичко. Е, има и изключения, има гениални деца, но не говоря за тях

Абсолютно! Ето това е.

# 328
Ами не ги пращаме. Позна. Но не говорете и колко е велико, защото го знаем. Не падаме от Марс
Школи в БАН има и за малки вече. Пак си назад с материала

# 329
Именно!

Скрит текст:
Тя е назад с материала от години...но упорства да пише все едно и също...
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт