Жените не разбират.

• 22 149
  • 828
  •   1
Отговори
# 735
  • По света и у нас
Гуми не съм сменяла от 5 години, дори не съм сменяла маслото от 1.5 години защото съм с европейска кола и още не мога да направя 10000 мили понеже работя от къщи.
И да трябва да го правя - отивам в сервиза и ще го свършат професионалистите. Защото колата ми е в гаранция и ако не сменят те после ако стане нещо те  ще ми се заядат ще не са правени услугите в на Ауди сервиза и няма да ми платят това което гаранцията трябва да покрие.

Последна редакция: сб, 12 окт 2024, 03:46 от PriMadonna

# 736
А не е ли по-добре да си избираш такава, с която няма опасност "да стане нещо"?
Мъжете на същия принцип ли ги избираш? Да са в гаранция, че ако им стане нещо...
================
На земеделец му изгорял хамбарът.
От застрахователната компания му казали:
- Пари няма да ви дадем, но ще ви построим за наша сметка абсолютно същия хамбар.
- Такива ли били вашите застраховки? - отвърнал им земеделецът. - Тогава анулирам застраховката на жена ми!

# 737
Гуми не съм сменяла от 5 години, дори не съм сменяла маслото от 1.5 години защото съм с европейска кола и още не мога да направя 10000 мили понеже работя от къщи.
Съвет - смени маслото, нищо че нямаш 10000 мили. Някъде в книжката сигурно пише "10 хил мили или шест месеца".
На моята също пише 10 хил мили, но смятам да я имам по-дълъг период от време - за това сменям на 5 хиляди. Маслото е най-евтината предварителна поддръжка (превенив мейнтинанс).
Също като теб съм с всесезонни гуми. Но ние виждаме сняг веднъж на пет години - за ден или два максимум и всеки си стои в къщи.

# 738
  • Пловдив
Ехее, Гугълче. Simple Smile
Сестра нямаш ли нещо, близначка? Relaxed
Между другото и аз съм така с гумите.
Сега след месец ме "зове" Дианата и мен, и слагам новите Мишленки Кросклимат 2. Wink
След две, три седмици ще отида да си поръчам, да пусна заявка за пресен ДОТ и ще чакам доставка 2,3 седмици, а не наличните, които са по складовете.
Толкова - около 4 г., или около 35-40к. км. Могат и още да карат, защото им дават докъм 60к до изтриване на протектора, но не е препоръчително. Simple Smile
Ами ... от моя гледна точка е смешно. Щото ние имаме две коли и правим по 30 хил км на година на всяка. И караме ски, съответно аз зимата трябва да мога да се закарам на майна си в снега за да стигна до писта (и сама с децата без мъжа). Минавам прохода Шипка ежеседмично, и по повече от веднъж, целогодишно. Значи смяна на 4 години на всесезонни гуми е смехория. Караме зимни, караме летни, на двете коли, по чифт гуми се купуват през година на всяка кола за сезон и ги въртим отпред-отзад.

Скоро, до 2-3 седмици ще извадим зимните гуми на двете коли. Купува се чифт, две гуми, и се слагат отпред, чифта който е бил отпред миналата година се слага отзад. Един чифт се оставя в гумаджийницата. За всяка кола. Ако по някаква причина конкретна кола не е карана даден сезон (случва се) 4-те гуми могат и да изкарат втори сезон без купуване на две. Но то тия гуми се оглеждат, ниво на грайфера, на колко години е дадения чифт гуми, такива неща. И не е голяма философия, има си отбелязано по гумите. Всичко си пише. ДОТ, скоростен индекс, размери. Производителя на колите дава препоръчителен размер гуми, и обикновено препоръчителен размер джанти. При мен на едната кола е лепенка на шофьорската врата, а на другата е лепенка където се затваря шофьорската врата. И си пише до какво налягане да си напомпиш гумите. Еди си колко атмосфери отпред, еди си колко отзад, при натоварена, при празна кола.

Последна редакция: сб, 12 окт 2024, 08:43 от Янтра

# 739
Мда, като чета как третират любимата кола, и крушка няма да им позволя да сменят у нас.

# 740
  • Пловдив
Аз недоумявам как видни мъжкари, които се перчат в предимно женски форум, знаят по-малко от средна женКа. Честно.

# 741
  • France
В страни с умерен климат масово се купуват гуми 4 сезона. Просто сняг няма, а вали еднакво и зиме, и лете. Което не пречи да внимаваш за гумите, защото се правят мн км.
Фън факт, тук нямат навика да "въртят" гумите. Този номер го знам от баща ми, но не съм го прилагала. Просто сменям по-често.

# 742
Необходимо ли е наистина да пиша, че примера е илюстративен? Ако ММ сменяше гумите на 6 месеца, това щеше ли да го освободи от всякакви други семейни ангажименти през тези 6 месеца? Да обясня по-бавничко, че иначе минаваме на свободни съчинения за гуми. Grinning

ПТП няма никой от нас. Ние караме малко километри годишно. Много малко. Ползваме колата само за извънградско като ходим на планина/море. В града сме с градски транспорт освен, ако не се налага нещо тежко да се носи или мястото, на което отиваме е крайно неудобно с ГТ - в София са малко такива места. Редовно за година имаме под 10 000 км. Миналата затворихме на 7к км. Караме с умерена скорост и двамата, никой от нас не е по напъването. На ски ходехме преди редовно, но в моята ситуация близките поне 3-4 г (ако не и повече) едва ли ще стигнем до ски. А и да стигнем, до Боровец не караш в снежни коловози.

# 743
Смяната на зимни/летни гуми не е само до наличието или липсата на сняг. Всъщност основният фактор е температурата на въздуха, защото от там се променя плътността на самата гума, което пък води до промяна на сцеплението с асфалта. Летните гуми са по-твърди и под 10°С /май толкова беше/ вече не са ефективни. На 10° няма сняг, но гумата вече е загубила свойствата си.
Всесезонните може и да стават за зимата /ако е до -10°, но не стават за тукашните лета, когато стигаме до 40+.
Всъщност смяната на гумите не е кой знае какво време отнемащо или скъпо нещо, че да си струва да се рискува с безопасността. 10лв е на гума, ако са ти с джанти.

# 744
  • France
И снегът има значение. В много държави от западна Европа има океански климат и t° рядко пада под 10° зимата. За сметка на това вали често и в четирите сезона. Няма нужда от различни гуми

# 745
  • Пловдив
ПТП няма никой от нас. Ние караме малко километри годишно. Много малко.
Е те затуй. Чисто статистически, ако караш еднакво внимателно рискът от катастрофи се увеличава при увеличаване на километрите.
И как да не караш в коловози по пътя за Боровец? Или за Пампорово? Или по Шипка. Имам снимки. От последните две зими, не от преди 100 години.

Това е Шипка миналата зима. Имам 20 подобни снимки от няколко минавания. Как без зимни гуми?!
И имам и от пътя към Пампорово, даже за красота имам как моя мъж и други бутат някакъв закъсал. На пръв поглед нямам към Боровец, не знам защо не съм снимала.

Последна редакция: сб, 12 окт 2024, 15:36 от Янтра

# 746
  • По света и у нас
Как обичам сняг, и Пампорово …..😭

# 747
  • София
Много красиво.
На мен всякаква планина ми дай.

# 748
  • Пловдив
Как обичам сняг, и Пампорово …..😭
Тази зима мога да пускам редовно снимки на сняг. Никакъв проблем няма. А това конкретно е Шипка от север, в горната част, малко под къмпинга.

Красотата да я оставим, за гуми си говорим.

# 749
Не знам дали въобще ще стигнем до ползване на всесезонните на такъв терен. Последните зими бяхме със зимни, тази година покрай забременяването ми решихме да пробваме всесезонни по препоръка на майстора ни (той има вила в Банско и заяви, че не е имал никакви проблеми с всесезонните си гуми) и тъй като аз не се виждам на ски в снежни преспи нито сега с корем, нито следващите поне 2 зими с 1-2-годишно бебе, та не мога да се наема да кажа как би било. Примерът, който коментирах в темата, няма нищо общо с гуми, а с ангажиментите на мъжа в семейството. Ако все пак има нужда от разговор за гуми, пуснете тема, ще се включа или по-скоро не заради не толкова големия ни опит по въпроса.

Общи условия

Активация на акаунт