Дъщеря ми на 3.5г. иска да е момче

• 3 305
  • 60
  •   1
Отговори
Здравейте !
От около половин година досега се е случвало дъщеря ми да споменава че е момче, не обръщах внимание и просто казвах Не мамо, ти си момиченце като мен а татко е момче.
Но последните дни го каза няколко пъти, доста по категорично, че е момче, каза "искам момчешка прическа", и като порасне ще стане татко а не мама.
Винаги е била много палава, харесват й момчешките игри, екшъна, а не кукли, бебета и принцеси.
Отдавна не веднъж е спорела че не е принцесата на тати, не обича рокли, от 1 година любимия й цвят е синьо и зелено, постепенно почти немога да я накарам да е с пусната или полупусната коса, както и още нещо, като играем куклен театър винаги иска да е ловеца, вълка, кучето и никога момичешката роля.
Тази нощ ми каза че иска да е бебе момченце, или да е батко, в контекста на друг разговор за наши семейни приятели очакващи бебе и с по голямо момченце.
Та така... сигурно звучи налудничаво на възраст почти 4 години дори да се тревожа, но, майки на по-големи момичета, какво мислите? Имали ли сте такъв период?
Дъщеря ми е доста интелигентна смея да твърдя за възрастта си, водим разговори,  за всичко, интересува се от много неща, четем енциклопедии любознателна е, има огромно богат речник и говорим за всичко много, весела е, щастливо енергично дете, семейството ни е нормално.. но в днешно време, притеснявам се как да реагирам, по най добрия начин.. усетих че когато й обясних че неможе да е момче защото така се е родила се ядоса, разочарова се и сякаш не е било само игра това желание

# 1
  • София
А аз в детската градина исках да се омъжа за едно от момченцата.

Ако трябваше да се впечатлявам от всички детски приказки...

# 2
Децата в тази възраст особено трудно различават истина и фантазия. Не мисля че има повод за сериозно притеснение. След години ще се нормализира, особено пък като почнат хормони и прочие. Примерно малкия ми син като по-малък беше какви ли не животни, сега вече почва да “приема” че е човече.

# 3
Не бой се.
Големите мъшкарани в даскало после станаха финни красиви мадами.

Последна редакция: пт, 04 окт 2024, 17:07 от RoninBG

# 4
  • София
Това "МАШкарана", от маша ли идва? Защото има подобна дума с корен "мъж", "маш" няма.
Иначе детето е на 4г. След време може да поиска и да е хеликоптер.
Комшийчето, момченце навремето пък се обличаше в рокли. Ама какъв мъжага е сега Simple Smile

Последна редакция: пт, 04 окт 2024, 09:16 от Светулчица

# 5
Трябва да се помисли защо детето на3 и половина  иска да подражава на модела баща а не на модела майка във вашето семейство. Ако се тръгне от там, историята лесно ще се реши като  модела майка стане по- привлекателен и водещ за детето. Не казвам външно привлекателен - а като мироглед, интересност, сила на дух и решения, контрол, перспектива и много други. Явно грижата за външността не е нещо което за детето е водещо, има такива момичета и те не са мъжкарани, фокусирани са върху друго.

# 6
Светулчица ,тук в дупница имат думата ,,маж" , а не ,,мъж" 🤣
За детенцето ,старайте се да е заобиколена от момичешки игри,принадлежности ,да общува с повече момиченца . Не знам дали при вас това е реалун проблем или фантазия,но смятам че ако от сега се работи па въпроса може и всичко да бъде наред

# 7
Трябва да се помисли защо детето на3 и половина  иска да подражава на модела баща а не на модела майка във вашето семейство. Ако се тръгне от там, историята лесно ще се реши като  модела майка стане по- привлекателен и водещ за детето. Не казвам външно привлекателен - а като мироглед, интересност, сила на дух и решения, контрол, перспектива и много други. Явно грижата за външността не е нещо което за детето е водещо, има такива момичета и те не са мъжкарани, фокусирани са върху друго.

Бащя й пътува и през 60% от времето е на кораб, не мисля че подражава на него... с нея сме много близки, тя много ме обича и подражава моите ежедневни действия, помага ми, играем много и като цяло много се обичаме, нямаме проблеми в семейството също.. може би наистина се разтревожих излишно..
Честно казано въпроса ми беше не как да поправя детето си и къде бъркам, защото тя е едно прекрасно дете, а дали и други родители са имали такива периоди с дъщерите си/ синовете си в тази възраст и как са реагирали ?

# 8
Нормално, подсъзнателно се опитва да компенсира липсата  на бащата (60% от времето)

# 9
  • София
Най-голямата ми дъщеря на същата възраст искаше да е котка. Мяукаше, искаше да я викам за храна с писи-писи.
Сега е голяма жена със семейство и дете. Не вярвам да има общо, но е ветеринар. Simple Smile

# 10
Нормално, подсъзнателно се опитва да компенсира липсата  на бащата (60% от времето)

И да го замести в семейството ... Подсъзнанието е уникално нещо, то разкрива много неща, стига да сме достатъчно внимателни да ги забележим и анализираме.

# 11
Едно познато момиченце на 4 отказваше да бъде Ана или Елза от Леденото кралство, искаше да е Снежният човек. Сега е вече на 7, играе на понита, като всяко друго момиченце. Не се притеснявай, не я насилвай.
Ако иска да е с по-къса коса, бих се съобразила. Има време да си пусне коса по-нататък, ако желае.

Би могла да й разказваш приказки и истории, където принцесата е воин, примерно. Където момичето е активно, а не жертва, да чака да я спасяват. Както Пипи Дългото чорапче, да речем. Хем тя е с плитки.

Или ако е за животни, пак такива, където женското животно е силно - майка-орлица например. Можеш да измислиш такива истории, които да покажат силата на мама и на момичетата/жените като цяло.

# 12
Това "МАШкарана", от маша ли идва? Защото има подобна дума с корен "мъж", "маш" няма.
Иначе детето е на 4г. След време може да поиска и да е хеликоптер.
Комшийчето, момченце навремето пък се обличаше в рокли. Ама какъв мъжага е сега Simple Smile

Което си е право си е право.
Ахахха маша мъжкараната Simple Smile

# 13
И аз като дете си играех само с момчетата. Момичетата ми бяха супер скучни. Не харесвах рокли и прически ( и все още не харесвам). Играех футбол, карах колело, ролери, лових жаби и гущери. Към трети клас си намерих приятелки момичета. Днес много мразя да ми правят козметични процедури. Да ходя на фризьор, маникьор и тн.  ме натоварва, а на някои жени им харесва. Не обичам корекции. Гримирам се само по повод. Сега имам съпруг и двама сина, така че пак съм в мъжка среда Simple Smile . За второто исках момиченце, но като се замисля с прически няма да се справям…добре си ми е с две момчета.

# 14
Можете да се консултирате с детски психолог.

Общи условия

Активация на акаунт