Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 84

• 37 173
  • 791
  •   1
Отговори
# 735
И аз за това говоря. Определянето на лихвата по ипотечните кредити не се влияе от ОЛП. Лихвената статистика, която използват повечето банки, е по линия на Лихвени проценти по депозити - домакинства и НТООД, по-конкретно Лихвени проценти и обеми по салда по срочни депозити на сектор Домакинства. В зависимост от методиката някои включват краткосрочни до 6 м., други - дългосрочни над 1 г. Преди време друго се използваше, но за последните години ОЛП използваше само Токуда и мисля БАКБ. Юрибор е съвсем друг индекс и него не го коментираме, той се използва за кредити в евро, да, както и при лизинг в повечето случаи.
Написах как се определя, мога да кажа и за конкретна банка, при желание. За 10 години банков опит, включително и в БНБ, бих могла дори да съм категорична.
На всичкото отгоре аз самата съм разписала личен договор за ИК преди няколко месеца, в този ред на мисли съм се интересувала и лично, не само от професионална гледна точка.

Последна редакция: вт, 05 ное 2024, 14:08 от Ambrosia

# 736
Обикновено лихвата се формира от фиксиран лихвен процент (напр. 2.11%), плюс надбавка, която пък се изчислява на база лихвената статистика от БНБ и се променя два пъти годишно. (напр. била е 0.30), кредитът става 2.41%. Тези 2.11 нямат право да ги пипат, мърда надбавката, която пък може да стане и над 2.11, зависи от нивата на депозитите, но може и да не стане.
Някой помни ли преди десетина години? КТБ и Фибанк даваха по 7-8% лихви, и другите банки от зор заман и те даваха почти толкова, иначе щяха да си изгубят депозитите.
По него време доста мои приятели, които сега си купуват апартаменти, викаха - ти не си ли държиш парите в КТБ? Как бе, 7-8% лихва дават, с държавна гаранция, и Цецо Василев е най-сериозния и награждаван банкер.
След това някои тичаха на опашки да се редят да си вземат депозита, един даже май изгоря с някаква част, понеже беше депозирал сума над гаранцията.

Та мисълта ми е, достатъчно е 1-2 банки да пуснат атрактивни лихвени проценти по депозити, например 2-3%, тогава другите ще трябва да ги вдигнат също, и лихвата по ипотеки може да стане примерно 3% + тези 2.11

Централната банка не влияе пряко върху лихвите по ипотеки, но има много лостове да ги регулира.
Например ако вдигне лихвата, която плаща на банките, когато си държат резервите при нея, може да ги мотивира да вдигнат лихвите по депозити. Ако ЦБ плаща на търговските банки 3.5% (както беше доскоро при ЕЦБ) защо да не предложат лихва по депозит 2.5-3% (горницата си я прибират).
Също така като затяга разните изисквания за ипотеки, вдига МЗР или ползва други лостове, кара банките да отпускат по-малко ипотеки, и за да запазят обем на печалби трябва да търсят по-високи лихви, иначе акционерите им ще се сърдят и мениджмънта е заплашен от смяна.

Въобще, много фактори влияят, повечето индиректно, повечето с лаг, и акуратни прогнози е безплодно някой да се опитва да прави.

# 737
Да, може. Може и 10% да стане в този ред на мисли и това си е реална хипотеза. Всеки си преценява риска при подписване на кредита в крайна сметка. Но и всеки е известен за методиката, която не може да бъде променяна едностранно. Аз лично съм смятала вноска на 5% и сме преценявали дали ще ни бъде ок към настоящите ни доходи.
В периода 2014-2016 г. лихвата по кредитите дори не беше обвързана с депозитите, отчиташе се само Софибор, който в последствие отпадна и въпреки това бяха високи, но и депозитите държаха високи нива, закономерност има.
Текущо стойността на депозитите се покачва именно заради ТИ БИ АЙ и БАКБ (и донякъде Инвестбанк), които предлагат нива по някои депозити над 2-3%. Но пък засега останалите не реагират и съответно се разпределя между всички, та в тази връзка държи нива от 0.27%-0.30%. Но преди м. март тази година беше 0.11%, така че си има значителен ръст. За щастие покачването е плавно и нищо не е от днес за утре.
За другото - че има лостове - има. В случая визирах единствено ОЛП.

Последна редакция: вт, 05 ное 2024, 16:29 от Ambrosia

# 738
Споделям при мен как са нещата.
Аз съм предприемач.
Имам вързан към ОЛП, към Юрибор и към депозитите.
Най-скъп ми е евровия ипотечен кредит.

Не мисля че атрактивни лихвени проценти ще изкушат вложителите, историята на КТБ още витае в медиите.
А и инфлацията е видима от всички.

# 739
Обикновено лихвата се формира от фиксиран лихвен процент (напр. 2.11%), плюс надбавка, която пък се изчислява на база лихвената статистика от БНБ и се променя два пъти годишно. (напр. била е 0.30), кредитът става 2.41%. Тези 2.11 нямат право да ги пипат, мърда надбавката, която пък може да стане и над 2.11, зависи от нивата на депозитите, но може и да не стане.
Някой помни ли преди десетина години? КТБ и Фибанк даваха по 7-8% лихви, и другите банки от зор заман и те даваха почти толкова, иначе щяха да си изгубят депозитите.
По него време доста мои приятели, които сега си купуват апартаменти, викаха - ти не си ли държиш парите в КТБ? Как бе, 7-8% лихва дават, с държавна гаранция, и Цецо Василев е най-сериозния и награждаван банкер.
След това някои тичаха на опашки да се редят да си вземат депозита, един даже май изгоря с някаква част, понеже беше депозирал сума над гаранцията.

Та мисълта ми е, достатъчно е 1-2 банки да пуснат атрактивни лихвени проценти по депозити, например 2-3%, тогава другите ще трябва да ги вдигнат също, и лихвата по ипотеки може да стане примерно 3% + тези 2.11

Централната банка не влияе пряко върху лихвите по ипотеки, но има много лостове да ги регулира.
Например ако вдигне лихвата, която плаща на банките, когато си държат резервите при нея, може да ги мотивира да вдигнат лихвите по депозити. Ако ЦБ плаща на търговските банки 3.5% (както беше доскоро при ЕЦБ) защо да не предложат лихва по депозит 2.5-3% (горницата си я прибират).
Също така като затяга разните изисквания за ипотеки, вдига МЗР или ползва други лостове, кара банките да отпускат по-малко ипотеки, и за да запазят обем на печалби трябва да търсят по-високи лихви, иначе акционерите им ще се сърдят и мениджмънта е заплашен от смяна.

Въобще, много фактори влияят, повечето индиректно, повечето с лаг, и акуратни прогнози е безплодно някой да се опитва да прави.
Виж сега, принципно българските банки се финансират от българския пазар. Демек събират пари от депозити в България и за това дават и малко по-високи лихви. Чуждите банки ползват пари от майките, които ги събират от къде ли не. ЕЦБ примерно им даваше пари на 0%. Така че не им трябваше да се финансират от България и не даваха нищо по депозитите. Преди 15-тина години кризата удари банките майки. У нас нещата си бяха наред. На тях им трябваше кеш и за това отрязоха дъщерните си банки в България и ги оставиха да се финансират сами от тук. За това стана и тази война с лихвите по депозитите. Уникредит даваха по 10%, Райфайзен стигаха и на 12%. Тогава си спомням, че се появи депозтния туризъм. От страите около нас идваха хора да си влагат парите в банките в България, защото имаш гаранция на средствата до 200 хил. евро. Това е. Сега банките имат доста пари от депозити и се чудят какво да ги правят, за това и лихвите са ниски. Виж, че при нулеви лихви депозитите пак си растат като обем както и преди. И те така. Сега малките банки почнаха да вдигат лихвите по депозитите си, защото им трябва кеш за кредити, големите имат кеш и не бързат.

# 740
Искаш да кажеш, че докато има хора, доволни да получават лихва 0-0.5% за парите си и ги държат на депозити в български банки, ще има откъде желаещите да си купят апартаменти да получат евтини кредити.
Това е така. Но докога ще е така, не се знае.
Аз например от години не държа никакви пари на депозит в български банки, освен нужните за ежемесечни разходи.
Не знам кой е щастлив да му дават 0.5% при годишна инфлация 5-10-15%. Може да потърпи някоя година от инертност, накрая ще се размърда и ще намери някакво по-подходящо място да ги вложи.

# 741

Не мисля че атрактивни лихвени проценти ще изкушат вложителите, историята на КТБ още витае в медиите.
А и инфлацията е видима от всички.

Аз се изкуших, набил съм си всичките пари по малките банки с максималния лихвен процент и период. Освен това КТБ за мен беше един скъп спомен с огромни лихви и доходност. Взех си всичко до стотинка с лихвите.

# 742
Може би и аз ще се изкуша в бъдеще, но за момента предпочитам друго.

# 743
Малко наизуст се говори тука. КТБ до 196к ЛЕВА нямаше никакви проблеми. И да се появят високи лихви по депозити, стой та гледай как ще се избиват ако са гарантирани. Нали знаете, че КТБ беше сготвена от да не казвам КОЙ. Ама явно не знаят всички след като продължават да се тиражират изказвания от рода на
Цитат
Виж, че при нулеви лихви депозитите пак си растат като обем както и преди

# 744
Абе аз да питам: какво се случва с цените на недвижимите имоти в България?

# 745
Сриват се....Апропо, пакетче масло от 250 гр. в Ротердам е 2,45 евро/без промоции/. В София около 8-10 лв. ......

Последна редакция: чт, 07 ное 2024, 13:56 от denissa_72

# 746
Нали знаеш отговора? Като не ти отърва, отивай да живееш във Флорида Simple Smile

# 747
Ама там като мине урагана и не остава къща.
Има застраховки, разбира се, ама след всеки ураган ги вдигат.
Има и високи данъци, разни такси, поддръжка - и заради всички тези разходи никой не купува къща, за да си я държи празна да не се амортизира, и само да чака да поскъпне, демек "да затвори парите".
Това само у нас е възможно.

# 748
https://dutchshopper.com/en/products/kerrygold-pure-ierse-boter- … d=1f2aa03fa&_ss=r - Холандия;

https://www.walmart.com/ip/Kerrygold-Grass-Fed-Pure-Irish-Salted … &adsRedirect=true - USA;

https://www.supermag.bg/food_products/mlechni-produkti/maslo-mar … o-kerrygold-200-g - БГ.

У нас тенденциозно са си по-високи цените, но не чак толкова. Напоследък щатите са ударени от жестока инфлация, явно е било по-евтино, аз последно съм била там през 2013 г. и нямам база за сравнение. Нека някой друг да каже.
Посочената по-горе цена на "нашенската" къща (или по-конкретно етаж от къща) е по-скоро изключение, обикновено на тази цена може да се купи еднофамилна къща, а в зависимост от квартала има и по-евтини. За Варна пък смятам, че е висока, излизат ми значително по-евтини, но и с техния пазар не съм особено запозната.
Честно казано не смятам, че някой ще даде милион, за да живее в една къща с някого друг. То и в нашия комплекс е пуснат апартамент за почти 700 хил. евро, но си седи от година поне и не вярвам някой да го купи, колкото и да е добре направен.

Последна редакция: чт, 07 ное 2024, 13:47 от Ambrosia

# 749
Кое се срива?
Хубавите имоти отидоха на 5к € и като се появи нещо се продава между съседи.
Много от хората в сектора не мислят да продават, как ще се движи цената краткосрочно не ги интересува.

Общи условия

Активация на акаунт