Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 84

• 37 195
  • 791
  •   1
Отговори
# 75
Нямат значение тези схеми, населението само си регулира пазара. В много градове (силно туристически) поетапно забраняват Airbnb, защото реално хората, които поддържат един град (полиция, лекари, персонал) няма къде да живеят и се изнасят. Рязко пада качеството на живот и съответно и съответно и парите, които градът би изкарвал. Всичко си се саморегулира.

# 76
1000 $ за какво?
Пшеница?
Не е стигала толкова в Украйна

# 77
Ами виж си я на борсата сама. Аз я гледам в Чикаго в долари за 100 бушела, така ми е най-удобно. Не гледай абсолютното ниво, а относителното (това към колегата, който каза, че след 10 години хлябът щял да е по-скъп, така било нормално).
В Украйна може да не е стигала толкова - там е рисково да се товари, защото може да ти бомбят кораба. Нормално е който поема този риск, да иска по-ниска цена.
Това е световен продукт и ако някъде по света е по-евтин от другаде, веднага се товари кораба и се изнася за печалба, така че цените по цял свят са горе-долу подобни.
Има 4 големи фирми по света, които с това се занимават, и множество по-малки. Някои ги наричат "спекуланти", но точно те играят главна роля в това цените да са подобни в цял свят.

# 78
И ти е най-удобно да гледаш цена в бушели?
Не, не мога 😂

# 79
Що да не му е удобно? На много места това е стандарта. И към тон да я конвертираш, пак ще е аналогична графиката. Кое не разбра?
Иначе ме кефи как българина признава, че цените и данъците на храна, петрол ще се вдигат, цените на имоти ще се вдигат, НО не и данъците. Grinning Оптимисти сме големи.

# 80
Добре де, превръщам ти го в евро на тон: 1 евро = 1.09 долара, 1 бушел = 27.2 кг.
$591 пшеница в Чикаго = 213 евро/тон.
Два пъти този век (2008 г. и 2022 г.) е била над $1000, тоест към 370 по нашите мерки
Сега да не искаш да ти превърна и петрола от долари за барел в лева за литър?
Ако не разбираш защо давам тези числа, да обясня и това - за да се види, че всяко нещо както се качва, така може и да пада. Вкл. и пшеницата и петрола. За жилищата всеки да си прави прогнозите.

# 81
  • в пералнята
Привет, какво ви е мнението за закупуване на апартамент в Банско с цел инвестиция?

# 82
Къде е апартамента?
Има готина част и смотана част.

Скрит текст:
забавно ми е с петрола, бушели, какао, никел и имоти в Бангладеш 😂

# 83
  • Бургас
Привет, какво ви е мнението за закупуване на апартамент в Банско с цел инвестиция?

Как смяташ да избиваш инвестицията? Каква доходност очакваш? От какво - от отдаване, от поскъпване? Имай предвид, че повечето имоти там имат такса поддръжка, която си върви, а доходността от наем е сезонна и не много висока.

# 84
  • в пералнята
Засега разглеждам само хипотетично. Коя е готината част?

Инвестиция с цел спекулация евентуално. Много е сложно с краткосрочно отдаване.

# 85
  • Бургас
За инвестиция с цел спекулация бих избрала голям, а не курортен град.
Виж колко много са обявите в Банско (и Слънчев бряг), това няма да престане скоро. Трябва да е с някакви уау характеристики този имот и цената да е атрактивна, за да има смисъл.

# 86
Има смисъл ако сте скиори и си го ползвате 30 дни годишно. И лято и зима. Спестените пари от хотел ще се повече от чистата печалба от даване под наем. А после ще го продадете след време.
Но е далеч. И затова ако бях по-млада щях да си купя в Боровец. Малко ме е яд, че някога не купихме, но вече е късно.

Последна редакция: вт, 08 окт 2024, 16:27 от Черна станция

# 87
Новият шеф на строителния надзор в София, е бившият главен арх. Здравко Здравков. Светлото бъдеще на столицата предстои.

# 88
Днес ми попадна тази статия:
https://www.dnevnik.bg/analizi/2024/10/08/4685526_pazarut_na_tru … t_lesno_reshenie/

Две извадки:
Преброяването през 2021 г. показа, че България е загубила над 840 хил. души население за едно десетилетие (или 11,5% спад), като малко повече от половината от спада се дължи на естествен прираст, а останалата част - на миграционни процеси. Задълбочават се тенденциите за застаряване населението, като делът на лицата над 65-годишна възраст доближава 24%. За десетилетието от предходното преброяване населението в трудоспособна възраст (от 18 до 64 г.) се свива с близо 890 хил. души - с цели 18,4%, а според текущите данни на НСИ до края на 2023 г. спадът в тази възрастова категория е с още над 40 хил. лица.

Официалната демографска прогноза на НСИ предвижда в базовия сценарий спад на населението до 2035 г. с още над 640 хил. души, като с близо 420 хиляди ще бъде свиването във възрастовата група от 15 до 64 години.

Е, хубавата страна на нещата е, че за всеки млад българин докато порастне ще има по 2 и повече жилища. Защото строим като че ли очакваме бейби бум.

# 89
  • в пералнята
За инвестиция с цел спекулация бих избрала голям, а не курортен град.
Виж колко много са обявите в Банско (и Слънчев бряг), това няма да престане скоро. Трябва да е с някакви уау характеристики този имот и цената да е атрактивна, за да има смисъл.
В момента цените в Банско са доста добри, докато големите градове са високи.
Аз имам вече няколко жилища, които отдавам под наем в голям град, целта ми е да разнообразя портфолиото.
Друга причина, поради която съм се насочила към зимните курорти е точно, защото сме скиори. Ако карате активно, предполагам сте наясно каква е цената на една зимна почивка по  коледните и новогодишните празници Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт