Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 84

• 37 201
  • 791
  •   1
Отговори
# 705
Аз се интересувам от диваните конкретно. Благодаря предварително!

# 706
Ох, пратете ми и на мен тези дивани, да ги имам като вариант 😊

# 707
Exter, бях прегледала последните 10тина страници и смътно помнех, че беше писано за това... Но не помнех, че си ти Relaxed
Инак по темата- аз все пак недоумявам как за последните 2 месеца, в които аз правя ремонти и малкочко не следя изкъсо нещата цените пак са се покачили, но особено съм в потрес на цените за наемите. Преди месец се намираха таванчета за по 300- 350лв. Сега такива коптори за 500лв и то няма почти- 5-6 обяви на кръст. Днес гледах има поне 1000 обяви за имот с наем от 2000 нагоре... В сегмента около хиляда лева са около 500...Мисля,че скоро няма да спре хайпа за покупки на жилища при тази тенднция Simple Smile Просто са единици хората( освен чужденец,който временно пребивава тук) който биха плащали наем 2к и нагоре, като за тези пари могат да си купят нещо тяхно, дори и да не е същия лукс и локация Wink
Снощи бях в Кръстова вада... средно 1/3 от блоковете, които следя са празни. Тук във Банишора има страшно много необитаеми апартаменти, старо строителство- къде коптори, къде просто затворени такива, явно хора са в чужбина. В две нови блокчета, в района, с АКТ 16 има само по 2 апартамента , които са обитаеми, но инак сградите са изцяло разпродадени и то отдавна. Явно за инвестиция са купени. Стелар на БЛД е още абсолютно празен, а вече няма нищо за продаване там. С АКТ 16 е поне от няколко месеца. В сграда до нас с АКТ 16 - доста голяма се правят ремонти само на 4 апартамента. Ще видим- споделям аз просто наблюдения. Ясно е, че са супер субективни Simple Smile Някак усещането ми е, че малко по-бавно се населват сградите, което до преди година, две не беше така. Но ако просто са купени апартаменти за инвестиция е нормално, предполагам Rolling Eyes

Аз толкова логически дупки и противоречия в два параграфа отдавна не бях виждал. Значи сравняваш наем на супер лукс на престижна локация с покупка на нещо посредствено на нетолкова добро място. Отделно твърдиш че всичко ще скача а сградите били празни и няма кой да плати 2к наем.

# 708
  • София
Виж, на мен писането не ми е сила, факт. Но това, което ти си написал също не хванах откъде го извади:
Цитат
Отделно твърдиш че всичко ще скача а сградите били празни и няма кой да плати 2к наем.
- не твърдя, то е скочило. Преди месец търсих квартира за моя роднина и още гледам, защото е казус- имаше доста наеми дори за 300лв, таванчета и прочие. Вече няма под 500лв нищо! Обори ме моля, кое не е скочило- наеми, цени на имоти на квадрат. Аз не съм следила както казах последните 2 месеца изкъсо, но следя имотите за продажба от година и половина, наемите по-малко.
Сградите, са празни, но изкупени. Поне тези, за които писах. Факт е, че по-бавно се населват за последната година, но не казвам, че не се продават.
Ти познаваш ли хора, които биха плащали по 2,5 к за лукс наем в момента Thinking Аз не, а имам много голям пул от хора, с които общувам, познавам се и прочие. Да, субективно е. И със сигурност има такива хора, ама колко са?
Дадох пример преди това- приятели освободиха жилище преди 3 месеца на наем 1,2 в центъра, в момента стои още празно, искат му наем 2 к. Имам и други познати, които са пуснали тяхно жилище на мега топ локация ПРЕДИ ГОДИНА за 2,4 к, още е празно...Извода ми беше, че ако АЗ съм в тази ситуация, ще изплащам нещо, как го каза
Цитат
посредствено на нетолкова добро място
отколкото да тъна в лукса и един ден да съм на улицата. Ама аз имам деца и гледам различно Thinking
Нека спрем с някакви обобщителни изводи, а да даваме конкретни примери. Аз поне се оптивам през цялото време макар и субектвино да споделям реални наблюдения, реални хора и ситуации. И да както имам познати с огромни доходи и възможности, с много имоти и т.н., имам и такива, които са на другия полюс. И продължавам да твърдя, че за хората със средни доходи, които са повечето , нещата с имотите стават все по-трудни. Но не лобирам за комунизъм, равенство и братство Wink Изобщо нямам драма с това кой , колко имота е придобил. Живи и здрави, не мисля, че са на минус. Цялостно споделям лични впечатления и размишления и се чудя как да се погрижа за роднината си най-вече в тази ситуация. Според форума хора като нея няма, но да ви кажа честно ако се разходите по някой квартали из София, форумския преуспял човек може да обогати знания Sweat Smile и не говоря за факултета- там са от преуспелите само Wink

Последна редакция: нд, 03 ное 2024, 22:01 от chriss

# 709
  • Бургас
Стая в споделен апартамент е решението за роднината. 350-400-500 лв. все още може да се намери.
Има групи във Фб, там често се пускат подобни обяви.
Предпочитам малко по-нисък, но редовен и дългосрочен наем, отколкото да се изхвърля за 2К и да ми стои имотът с месеци празен, но хора всякакви.
2К може да е апартамент, пригоден за съквартиранти, тогава би се наел бързо.

# 710
  • София, Bulgaria
Скоро отдадохме на 1800 лв. 2 ст в Лозенец, нов, много стилно и истински скъпо направен и още 250 за паркомястото. Наемателят е мъж около 40 г., със собствен бизнес и с предстоящ развод. От един лукс отива на друг лукс. Не прави компромис,  може да си го позволи. А и такива ап. не са много, така че беше доволен, че е намерил.
София е шарена.

# 711
Снощи бях в Кръстова вада... средно 1/3 от блоковете, които следя са празни. Тук във Банишора има страшно много необитаеми апартаменти, старо строителство- къде коптори, къде просто затворени такива, явно хора са в чужбина. В две нови блокчета, в района, с АКТ 16 има само по 2 апартамента , които са обитаеми, но инак сградите са изцяло разпродадени и то отдавна. Явно за инвестиция са купени. Стелар на БЛД е още абсолютно празен, а вече няма нищо за продаване там. С АКТ 16 е поне от няколко месеца. В сграда до нас с АКТ 16 - доста голяма се правят ремонти само на 4 апартамента. Ще видим- споделям аз просто наблюдения. Ясно е, че са супер субективни
Твоите са субективни, моите са субективни, та трябва да гадаем... като няма интерес администрацията да изкара една официална статистика по въпроса.
Нищо не пречи например да сравнят колко партиди има открити в ЧЕЗ за жилищни имоти, и по колко от тях се плаща месечна сметка под 5 лева - там явно не живее никой.
Все пак това и една от задачите на администрацията - да планира градоустройството.
Ако излезе наистина, че 20-30% от жилищата не се обитават, следващия път като някой поиска разрешение да постри нов блок в градинката между два стари, могат да му кажат - градът няма нужда от нови жилища, нека първо да напълним съществуващите, пък тогава да строим нови.

# 712
То може, ама едно рушветче веднага ще промени нещата. Като казахте Банишора, ей това се строи пред РЗИ. Вчера ми попадна, извинявам се за офтопика.
Скрит текст:

# 713
  • София
Tintina, благодаря, ще погледна във фейсбук групи. Тя си е истински кандидат за общинско жилище, но май трябват връзки, та няма сигурно да стане Neutral Face Както и да е.
По темата и аз смятам, че малко по-нисък наем с дългосрочни наематели е всъщност златната среда. Но да, не всеки мисли така.
Томева, разбира се, че има такива хора, но не са много. Но не съм съгласна, че такива апартаменти са рядкост. За още 200-300лв отгрое има стотици, доста лукс и на супер локации. Може би имаш предвид, че е рядкост към апартамента да има парко място спрямо локацията. Ако да, бих се съгласила. Но има, не малко и такива. Инак, благодаря за примера. София е шарена, но аз продължавам да твърдя, че за хора в средния сегмент на доходност нещата стават все по-трудни, а за тези с нисък дори да не коментирам...
moonriver, така е. И от години се чудя как там нищо не е посторено. Апетитна локация е, а празна- недопустимо Sweat Smile Sweat Smile Sweat Smile Но ето, най-накрая, някой се е преборил. Аз нямам драма с новото строителство, приятно е. Презастрояването между блоковете и липсата на парко места, не. Но новите сгради ми харесват, както и реновирани стари, някак освежават облика на града Satisfied

# 714
А продават ли вече, цена, инвеститора надежден ли е? В района на 18-то училище на Симеон открих този комплекс https://simeon131.bg/ на този етап само го гледам.

# 715
  • София, Bulgaria
chriss, то са компоненти от всички неща: локация, истинско високо качество на довършване и обзавеждане и оборудване/ не обичам думата лукс/, паркомясто също е фактор. Масово са апартаменти правени с цел за отдаване под наем, а като този, който визирам са имоти над масовката, именно те са рядкост.

# 716
Rosetta Residence се казва това нещо, нямам идея дали се продава. Иначе комплексът на Симеон изглежда добре според мен, за хора, които са ОК с района.

# 717
1800 лв. не са много явно. Ние сме в краен квартал, но тристайните в комплекса се отдават за 1600 лв., отделно 200 лв. паркомясто. Много бързо се наемат, а ако са добре обзаведени вървят дори по-скъпо. И аз се изненадвам понякога, но явно има търсене. Имаме скорошен опит именно с двата апартамента над нашите, наеха се за по-малко от седмица от пускането на обявата, базово обзаведени и без паркоместа.

# 718
1800 лв. не са много явно. Ние сме в краен квартал, но тристайните в комплекса се отдават за 1600 лв., отделно 200 лв. паркомясто. Много бързо се наемат, а ако са добре обзаведени вървят дори по-скъпо. И аз се изненадвам понякога, но явно има търсене. Имаме скорошен опит именно с двата апартамента над нашите, наеха се за по-малко от седмица от пускането на обявата, базово обзаведени и без паркоместа.
Здравейте, за кой квартал става въпрос ?

# 719
Какво се случва реално?
Реално цените се запазват за покупка. Всеки си държи на високата продажна цена защото чува от тук и от там че цените няма да падат. В момента средната цена на апартамент в София е 193008 евро, при цена от близо 2000 евро на квадрат според статистиката на Реалистимо. Цените са си високи и вероятността да паднат е малка, особено в големите центрове на България.
Ето защо по-малко хора могат да си ги позволят, а и с новите правила около кредитите, още по-малко ще могат.
Това автоматично се отразява на наемите, където цените тепърва ще растат нагоре, защото всички тези хора, които не могат да си купят имот ще им се наложи на наемат. Както наемите не бяха мърдали нагоре толкова много време, сега в момента се раздвижват сериозно.
Въпрос на време е да видим дали забавянето при покупките на жилища ще доведе до по-ниски цени на имотите.

Общи условия

Активация на акаунт