С термин ЮНИ 2025

• 39 489
  • 709
  •   1
Отговори
# 495
Тази седмица след прегледа ще пускам кръвни и ще го изследвам и него.
Предвид, че от седмици не ям месо се чудя дали може хемоглобина да ми е паднал за толкова кратко време.

# 496
Поне гаденето е отминало! Умората и мен още ме държи, също ми се гади от кафето и е трудно.. Пробвах с матча и черен чай и са ми вкусни, та те ме съживяват малко.

Аз казах на работа, само на мениджмънта, преди няколко седмици, мисля бях в 6-та г.с., за да се възползвам от привилегиите на закона и сега си ходя на прегледи в работно време. И като ми не ми е добре, просто си тръгвам и не следват въпроси. Много добре се получи при мен, но и при мен хората са много разбрани.

# 497
Rarina може ли повече информация за тези привилегии? Аз само знам, че не могат да те уволнят едва ли не, т.е. и че може да ги съдиш ако се случи. Какво друго има? Може и някакъв линк ако не ти се обяснява подробно

# 498
Реално най-съществените са именно невъзможността за уволнение + опцията за прегледи в работно време, за което се дължи възнаграждение. Но за целта трябва официално да се уведоми работодателя, т.е. не е достатъчно устно споделяне. Аз им написах имейл с прикачен амбулаторен лист, потвърждаващ бременността. От този момент се счита, че официално си уведомила и чак оттогава 'те пази законът'.

Ако искаш, потърси в Кодекса на труда по ключова дума 'бременност/бременна' детайли - https://lex.bg/laws/ldoc/1594373121.

# 499
Момичета, дайте идея как да преборя умората. Започна да ми става зле от кафето и откакто не пия ми се спи ужасно. Лягам си в 10, ставам в 7 и през деня пак съм парцал, а синът ми е на 2 и изисква доста грижи и ангажираност. Чудя се зелен или черен чай дали ще помогнат? Все пак е някакъв кофеин. При вас как са нещата с гаденето? При мен това отмина, но все още ми прилошава и изпитвам отвръщение към много храни. Нямам търпение да приключи скоро… в 9г.с съм.
Вторник съм на преглед и ще кажа на шефката, вие съобщихте ли на работа вече?

Пробвай с Б12 , при мен умората спря едва от  няколко дена . Вече съм в 12г.с.
Но при много ходене се появява пак .

# 500
Eunoia, аз умората с друго освен сън не мога да я преборя. Днес дремнах за 30мин, докато малкият гледаше някакво филмче и ми се отрази добре. Но той е на 4.5г и е малко по-самостоятелен вече.
И аз в момента имам непоносимост към топло кафе, но установих, че студено с много мляко и малко захар е доста поносимо. Та сега си правя сутрин нещо като бяло фрапе и горе-долу помага.
За чайчета, най-подходящ ми казаха, че е Ройбос, но той няма кофеин. Там разчираш на антиоксидантните му средства да се събудят малко. Joy

За пред работодателя, аз ще кажа тази или другата седмица. Взех си бележка от АГ с изходящ номер, подпис и печат. Не е нищо особено текста и просто пише, че има бременност в 10гс и да послужи пред когото трябва.
Но, да, добре е като усведомиш устно да предоставиш и документ. И вече само не съм сигурна дали защитата важи ако си в изпитателен срок. Почити съм сигурна, че не важи, но нека и някой друг каже.

# 501
Ние сме малка фирма и нямам нужда от такава документация. Със сигурност няма да имам проблеми с шефката. В отпуск съм в момента и тя знае, че преди април месец няма да се върна така или иначе.
Ще опитам и аз фрапе да си направя, поне едно на ден да закрепя малко нещата.
Linaexp, какво б12 взимаш?
Спрея на better you дали е ок за бременни?

# 502
За Б12 най-добре метилирана форма.
На Natural Factors имат, слага се под езика до разтапяне:

# 503
И аз ползвах същите, но в един момент минах на Sopharmacy, пак са метилирани и са за под езика, но са доста по-евтини, защото те си го произвеждат -  https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000030023891

За Б12 най-добре метилирана форма.
На Natural Factors имат, слага се под езика до разтапяне:

# 504
Mel, е, супер, не знаех че и Sopharmacy имат. Ще си взема от тях като ми свършат сегашните.

Аз съм в доста голяма фирма, с безкрайни шефове, мениджъри, тийм лидери и последният да затвори вратата, та ще си подавам писмено известие. Силно вярвам и знам, че няма да имам проблеми, но все пак да си вържа гащите, защото не се знае на кой по веригата, каква глупост може да му хрумне. Grinning

# 505

Това е най- доброто за тук, но пак казвам не съм в България . Това което показаха е добре , метилитана форма май трябва да е най- добрият вариант.

На мен ми се гади от месо и не мога да ям. Отделно пия желязо , при дефицит също може да има по- голяма умора .

Исках да попитам за фолиевата дали се пие до края на бременността или до определен месец?

Аз съм назначена в фирмата на мъжа ми и поне това не го мисля . При вас не знам как стоят нещата.

# 506
Здравейте момичета 🤗
От 3, 4 дни ми е зачервено гърлото, а от два дни вече и доста ме боли и пречи даже и на съня ми (който така или иначе не е много стабилен). Та въпросът ми е, има ли подходящи таблетки/спрей, които мога да взема от аптеката, за да се оправи. Ако някоя от вас има информация, ще съм много благодарна. 🫶

# 507
  • София
ГЕЛОРИВОЙС ЧЕРЕША - МЕНТОЛ ги дават окей за бременни, аз лично много ги харесвам.

# 508
Aleks, говори с проследяващия лекар. Аз бях доста болна миналата седмица, с температура и хрема. И АГ ми каза само парацетамол, ако е по-висока температурата и лимони. Препоръча без допълнителни витамини, а за носа спрейове само на базата на морска сол.
За гърло не спомена нищо, възможно е да има препарати, но провери.

За Б12 - на мен ми е предписан Имунолактон до края на бременността, имуностимулант и има Б витамини, вкл. Б12. Макар че моят лятото беше два пъти над норма и тези дни ще го изследвам отново.

За фолиевата - мисля, че до втори триместър по някое време, АГ ми каза, че дотогава е важна.

# 509
Да се отчета и аз в групата. При мен драмите с кървене и зацапване продължават вече 4 седмици. В петък от нищото, след като даже си бях поспала и не съм ставала от леглото, изведнъж избълва в тоалетната голямо количество ярка кръв. По съвет на момичета този път отидохме в болница Надежда. Директно в спешното, където ме прегледаха без никакво чакане и веднага ме приеха. Взеха ми урина и кръв за изследвания, качиха ме в отделението и веднага ми включиха банка с диценон и витамин ц, а след това друга с но-шпа и папаверин. Позатегнаха ме за три дни и днес ме изписаха. В отделението по Патологична бременност е много хубаво, сестрите и санитарките бяха страшно мили, част от лекарите правеха много подробни визитации и отговаряха на въпроси. Също всеки ден идва физиотерапевт за масажи при болки в гърба и кръста. Храната беше също доста прилична, с възможност за избор от два варианта. Тъй като още не бях лежала за задържане в болница (за последните 30 дни), всичко мина по каса.
Споделям всички подробности, ако на някое момиче му се наложи да потърси помощ в болница.
Иначе за съжаление продължавам да съм в неведение защо не спират тези прокървявания, в общи линии и двамата ми проследяващи също не знаят. Чучумишев не се и опитвам да даде предположение и съвет, Ковачев поне обмисля различни варианти за причини и как да го спрем, засега без успех.
А мен най-много ме е страх да ида до тоалетна...

Общи условия

Активация на акаунт