Одраскване от котка

• 921
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте! Имам голям любител на котки на 2 години. Гони едно коте и докато го спра и отида да му покажа да е внимателен, вече го галеше. Смятах, че го гледах през цялото време, но като тръгваме му взех ръцете дв ги избърша с кърпичка, защото ги лапа все още заради избиващи зъби. И тогава видях на единия безименен пръст (или средния беше)  следи от кръв. След като избърсах веднъж с моя пръст, кръвта се махна, отдолу не изглеждаше да има нищо. След като избърсах с кърпички и сложих спирт, друго не съм правила, даже не знам на кой пръст е било, защото нищо не личи. Та или е надраскано от котката, или не е неговата кръв, или нещо той се е одрал. В случай че е от котката, дали трябва да предприемам нещо друго?

# 1
Котките пренасят паразити. Бяс май няма последните години.
Не е лошо да отидеш на кожен лекар.

# 2
  • Варна
Ако е улична котка - посетете възможно най-скоро ОПЛ или инфекционист за преглед, може да се наложи поставяне на Тетанус и/или противобясна ваксина за всеки случай (малко вероятно е, да не кажа въобще).

Последна редакция: вт, 08 окт 2024, 08:23 от Nick02

# 3
Защо я плашите така бе?! Няма следи от драскотина, минала е ръцете със спирт... Какви бясове, какви тетануси, какви паразити от отдраскване...
Нищо му няма на детето, не се вкарвай във филми.

# 4
Ох, моля ви, излишно тревожите жената.

Котките носят бактери и болести, но 99% от тях работят при ДЪЛБОКИ рани. Повърхностните одрасквания дори не се доближват до тази категория.

Плюс това, тетанус се бие отново при ДЪЛБОКИ и ЗАМЪРСЕНИ рани, а не всеки път, когато се закачим на желязо или ни одраска нещо.

Нищо му няма.

# 5
Аз също смятам, че няма повод за притеснения.
Наистина опасностите се отнасят до дълбоки рани с много кръв.
Освен това дори и при дълбоки рани не е на 100% вероятността човек да се зарази от нещо.

# 6
  • София
Боже, Боже, какви истерии за няма що.....Заведете го да го шият и да му направят всички изследвания..Котките се защитават, защото децата нямат усет за галене, а ги натискат и често ги тормозят, съвсем нормална реакция да се защити..После те виновни. Но в случая не виждам защо е тази истерия, като че пръст липсва..

# 7
Има ли кръв е възможна зараза.
От личен пример преди 2 месеца говоря.
Това каза лекаря след съвсем повърхностно одраскване със съвсем малко кръв.
Опасност от пренасяне на паразити.
Малко много кръв.
Колко му трябва на паразита?
99% няма да има проблем.
Въпроса е дали иска да рискува 1%

# 8
Става и по-малко от 1%, като махнем и всички паразити, които не са опасни за човека.

Отделно, не ми се обяснява как работи ваксината за тетанус, честно. Нека приемем, че това не е възрастен, който си е бил бустерна доза преди 30 години.

# 9
Идете при личния, но щом не се вижда дори драскотина и детето не пишеш да е плакало от спирта, значи няма нищо.

# 10
Малко много кръв.
99% няма да има проблем.

С какви паразити може да се зарази при одраскване?
Не съм специалист, но доколкото ми е известно, заразяването с паразити става чрез поглъщане, т.е. от мръсни ръце.

# 11
Единствено с токсоплазмоза, но за да се случи това, трябва да е улучила точния 1% шанс, когато котката го "снася" веднъж в живота си и да не е мила ръцете на детето 24 часа, колкото е необходимо за да узрее и да стане заразно и патогенно.

# 12
Малко много кръв.
99% няма да има проблем.

С какви паразити може да се зарази при одраскване?
Не съм специалист, но доколкото ми е известно, заразяването с паразити става чрез поглъщане, т.е. от мръсни ръце.
Така ми каза лекаря.
Не съм питал за подробности.

# 13
Сигурно се има предвид кръвни паразити, както и да е, има вероятност за зараза, но след като веднага е третирано е много малка. Все пак нека следи детето известно време дали ще се подуят лимфните възли. На едно познато дете след по-груба игра с котка и одраскване, се получи заболяване, но в момента не мога да се сетя ( типично се причинява от котките ).
Аз като малък, а и досега съм драскан и хапан от разни животни ( вкл. много кучета и котки ), но изглежда не съм се разболявал, дори локални инфекции не си спомням кой знае какви, даже и след кърлежи ( сигурно поне 15-20 са ми се забивали през годините).

# 14
Скрит текст:
Сигурно се има предвид кръвни паразити, както и да е, има вероятност за зараза, но след като веднага е третирано е много малка. Все пак нека следи детето известно време дали ще се подуят лимфните възли. На едно познато дете след по-груба игра с котка и одраскване, се получи заболяване, но в момента не мога да се сетя ( типично се причинява от котките ).
Аз като малък, а и досега съм драскан и хапан от разни животни ( вкл. много кучета и котки ), но изглежда не съм се разболявал, дори локални инфекции не си спомням кой знае какви, даже и след кърлежи ( сигурно поне 15-20 са ми се забивали през годините).
Kirasirrav, пост #11. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт