Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 88

• 30 515
  • 736
  •   1
Отговори
# 15
Въпрос за тези, които се следят по здравна каса - тоновете покриват ли се от касата, защото се следя на частно при моята АГ, но ми е доста далеч и от скоро ходя при друга АГ по ЗК за рутинните прегледи, че ми е по-близо и се чудех дали при нея мога да си ходя и на тонове.

# 16
Никога не са ме викали за реимунизация. Нито за БЦЖ, нито за коклюш. Много се дразня колко са нехайни някои лекари и здравната ни система като цяло, в крайна сметка смятам, че съм отговорна към здравето си, но не мога всичко да разбирам и всички дати да следя. А и не е моя работа.
Никой не ме е уведомявал по никакъв начин, че подлежа на реймунизация за каквото и да е.

НО дори да си се реимунизирал навреме, ако не си бременна няма да предадеш имунитет на бебето. Точно последното е целта на ваксинацията по време на бременност.

Последна редакция: вт, 08 окт 2024, 19:37 от slanchogledka^

# 17
А аз се чудя друго. Всяка година определени набори подлежат на реимунизация и ако не се лъжа точно тази или миналата беше набор 88, който съм аз. Както някой спомена по - рано, тя би трябвало да е комбинираната ваксина за дифтерия, коклюш и тетанус.
Ако това е вярно, защо тогава да няма реимунизации на възрастните. Би трябвало който е преминал реимунизация близките години, да не си поставя допълнително според мен.
Друг е въпроса ако хората не следят за реимунизации и не са си поставили ваксина в нужния срок. Вече доста от личните лекари дори напомнят със съобщения или мейли. За съжаление голяма част продължават с хартиените известия в чакалнята. Реално ако не посещаваш лекар често, може да не разбереш и да останеш неваксиниран.
Последната ваксина, която съдържа в състава си компонент против коклюш е на 12г. След това е двукомпонентна тетанус+дифтерия на 17г, на 25г и после на всеки 10. Поради зачестилите случаи на коклюш и рисковия контингент - бебета и възрастни хора се отпуснаха ваксини само против коклюш.

# 18
Въпрос за тези, които се следят по здравна каса - тоновете покриват ли се от касата, защото се следя на частно при моята АГ, но ми е доста далеч и от скоро ходя при друга АГ по ЗК за рутинните прегледи, че ми е по-близо и се чудех дали при нея мога да си ходя и на тонове.

Не, касата не покрива тоновете.

# 19
Реално, до колкото виждам, ваксината, якото се поставя на бременните, не е само за коклюш. Мисля, че няма само и единствено за коклюш. Тя е комбинирана заедно с тази за дифтерия и тетанус . И тук идва и моя въпрос: поставянето на дифтерия и тетанус по време на бременност , няма противопоказания, нали ?
Отдолу е официалната информация от сайта https://plusmen.bg/ :
===
"Министерство на здравеопазването провежда имунизационна кампания за безплатно ваксиниране срещу коклюш в цялата страна на бременни жени в 27-36 гестационна седмица.
Имунизацията срещу коклюш на бременните жени е еднократна, препоръчителна и безплатна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание."

Не, не е проблем ваксината срещу тетанус и дифтерия по време на бременност, затова и я слагат. От ваксината за тетанус боли ръката по-дълго, но това е

Последна редакция: вт, 08 окт 2024, 20:42 от Zimk02

# 20
Здравейте, с цикъл 24 дни съм. Дойде ми на 9 септемри. След това се наложи да пия антибиотик (оспамокс 500). Трябваше да ми дойде на 2 октомври, но ми дойде на 28 септември ... Т.е пет дни по-рано. (Предполагам заради лекарството, но може и да е еднократно). Досега ми се е случвало да ми подрани със ден, два, но пет дни са много.
Въпроса ми е, в такъв случай дали се измества овулацията? Да е по-рано? По принцип ми е на 9ти/10ти ден. Или пък въобще да я няма? По мои сметки трябва да е днес, но нямам симптоми. А си я усещам винаги!
По-скоро имах усещане около 6ти и 7ми ден след МЦ, но не знам .... Нямах възможност да закупя тест лентичките. Благодаря за отговорите!

# 21
Здравейте, не се ориентирах как да пусна нова тема и затова реших да пиша тук. Термина ми е на 23 октомври (с нормално протичаща бременност) , а аз сега лепнах гаден грип със запушен нос, хрема, суха кашлица, лека температура ( под 38С), лека отпадналост... Като цяло не съм се тръшнала, но предвид, че боледувам изключително рядко и съм с висок праг на търпимост изобщо не знам колко е зле.
В понеделник точно, когато вече започнаха да ми се проявяват симптомите бях на преглед при д-р Костов и той каза да не се притеснявам и да се лекувам с парацетамол и витамини. Но аз особено вечер си се влошавам и вдигам Т., а през деня съм по-добре, само нос и кашлица.
Въпросът ми е, понеже имам две седмици до термин и може всеки момент тази малката да реши да излиза... Ако тръгна да раждам болна някой има ли опит с подобно нещо, освен, че на мен ще ми е дискомфорт дали би било опасно за бебето? В понеделник съм на последния преглед. Доктора не изглеждаше притеснен, но и аз не съм го разпитвала много, защото минах много бързо, а и той каза, че всичко ми е перфектно по бебето и някак си бързо си тръгнах... Но днес вече почнах лекинко да се притеснявам Simple Smile
Извинявам се за хаотичната история... 🙏🫶

Последна редакция: ср, 09 окт 2024, 00:57 от SnowBorn

# 22
Момичета мисля,че съм пропуснала снощната доза цикл0гест дали трябва да сложа 2 тази вечер или днес 1?

# 23
Момичета имате ли стягания на корема и от кога и по колко на ден?

# 24
Тези стягания при всяко състояние ли се усещат? ( легнало,седнало )
Аз днес бях на преглед и доктора ме попита информативно дали имам контракции и ми каза, че представлява това стягане на корема, но аз не съм забелязала такова нещо при мен май 🤔

# 25

Това са подготвителните контракции на Бракстън Хикс и са абсолютно нормални, че даже и полезни за теб и бебето. Според моя доктор те са полезни, защото освен, че подготвят организма за предстоящото раждане, а и при стягането се стимулита кръвотока към плода и му осигурява още допълнително кислород и хранителни вещества.
Аз лично имам такива контракции още от 5-6 месец. Постоянно ги имам, даже през нощта корема си ми е постоянно стегнат. Бебка е добре и не съм имала никакви проблеми даже напротив. Тренирах до миналия месец ( сега съм две седмици преди термин),  а сега правя само леки разходки и упражнения с топка.
Не се притеснявай и недей да се опитваш да ги стопираш, освен ако не станат болезнени и през интервал от 10 мин. тогава вече се консултирай с лекар 🫶💞

# 26
Момичета, относно ваксината за Коклюш, какво Ви е мнението? Ще се ваксинирате ли? Днес питах АГ и ми каза, че не е задължителна, но не ми даде точен отговор дали е хубаво да се ваксинирам или не, та се чудя..

# 27
  • България
Направих изследванията, които ми препоръчахте миналата седмица. В границата са, но феритинът ми се струва нисък. Вие какво пиете в този случай?
Скрит текст:

# 28
Здравейте, не се ориентирах как да пусна нова тема и затова реших да пиша тук. Термина ми е на 23 октомври (с нормално протичаща бременност) , а аз сега лепнах гаден грип със запушен нос, хрема, суха кашлица, лека температура ( под 38С), лека отпадналост... Като цяло не съм се тръшнала, но предвид, че боледувам изключително рядко и съм с висок праг на търпимост изобщо не знам колко е зле.
В понеделник точно, когато вече започнаха да ми се проявяват симптомите бях на преглед при д-р Костов и той каза да не се притеснявам и да се лекувам с парацетамол и витамини. Но аз особено вечер си се влошавам и вдигам Т., а през деня съм по-добре, само нос и кашлица.
Въпросът ми е, понеже имам две седмици до термин и може всеки момент тази малката да реши да излиза... Ако тръгна да раждам болна някой има ли опит с подобно нещо, освен, че на мен ще ми е дискомфорт дали би било опасно за бебето? В понеделник съм на последния преглед. Доктора не изглеждаше притеснен, но и аз не съм го разпитвала много, защото минах много бързо, а и той каза, че всичко ми е перфектно по бебето и някак си бързо си тръгнах... Но днес вече почнах лекинко да се притеснявам Simple Smile
Извинявам се за хаотичната история... 🙏🫶

И аз хванах някаква настинка две седмици преди термин, доста неприятно и продължително беше, или така ми се стори защото по принцип рядко боледувам. АГ грам не беше притеснен - препоръча парацетамол. Не е най-приятното със сигурност да раждаш настинала, но поне се успокоих, че няма някакви конкретни противопоказания.

# 29
Момичета, относно ваксината за Коклюш, какво Ви е мнението? Ще се ваксинирате ли? Днес питах АГ и ми каза, че не е задължителна, но не ми даде точен отговор дали е хубаво да се ваксинирам или не, та се чудя..

Ваксината за коклюш предпазва новороденото, преди то да може да получи пълния курс от ваксини за коклюш. Коклюшът е много опасен за новородените. Ваксината по време на бременност е начин да се предпази малкото от много опасно заболяване. Аз си я сложих, не ми се рискува и трепери

Общи условия

Активация на акаунт