Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 88

• 31 238
  • 736
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна
Мен от вчера ме наболява единия крак в областта на слабините. Днес усещам някаква болка, все едно съм карала колело с неудобна седалка и съм като натъртена. Това нормално ли е? Или нещо съм се преуморила?

# 121
  • България
Момичета желязо не се пие на гладно,а след хранене,защото дразни стомаха.

Да, и на мен ми изписаха Сорбифер по 1 таблетка вечер, 1 час след ядене. За сега без странични ефекти. Иначе питах АГ няколко пъти, за да съм сигурна.

# 122
Ох, досега повръщах, явно нещо от храната е било по-скоро, отколкото от бременността.

# 123
Мен от вчера ме наболява единия крак в областта на слабините. Днес усещам някаква болка, все едно съм карала колело с неудобна седалка и съм като натъртена. Това нормално ли е? Или нещо съм се преуморила?

И аз съм така когато се преуморя - или още същия ден или на следващия го усещам. Дори час-два да полежа помага да облекчи дискомфорта.

Относно темата за желязото: пия го няколко месеца преди да забременея. Изискваше се време да намерим правилния препарат от който да вдигна нивата на феритин (те се гледат, защото представляват депата за съхранение на желязо в организма, хемоглобина може да е по-нисък и поради други причини, не само заради ниско желязо). И препарата който при мен помогна е Сорбифер Дуролес. До преди 2 седмици пиех по 1 таблетка на ден - вечер непосредствено преди лягане (2 часа след хранене и след прием на други лекарста/витамини). От скоро пия по 2 на ден - сутрин и вечер. Сутрин закусвам 2 часа след това желязото и след още 2 часа обяд или друг медикамент (и аз съм с шепа хапчета).

Още първия път когато го купих  фармацевта ми каза да го пия сутрин на гладно и да чакам 2 часа, но за мен е абсолютно невъзможно, защото в 90% от случаите се будя гладна или до час след като стана съм гладна.

Страничния ефект с оцветяването на изпражненията и при мен го има от ден 1, даже вече не помня какъв цвят бяха преди Satisfied

Факт е че Сорбифер е с по-ниска цена от други желязо-дефицитни препарати. Хапчета с които опитахме в началото бяха може би около 25-30лв опаковката за месец (при 1 таб на ден) и при тях нямаше такива особености за приема, можеше по всяко време, не причинявали дразнене на стомаха (никога не съм имала), няма оцветяване (нито на зъби, нито на нищо), но както казах при мен не помогнаха да двигна феритина.

Относно нивата моя хематолог ми каза че референтните стойности трябва да са между 20 и 30 (изследвам се в Цибалаб, казвам го защото не знам а другите лаборатории в какви стойности измерват феритина).

# 124
Може ли да ми препоръчате дерматолог? Имам някакъв враснал косъм на крака, мястото се поду, стана като голяма буца. Ихтиол не помогна, нито топли компреси.

# 125
Здравейте,извинявам се за притеснението но имам въпрос вчера бях на втора фетална морфология,и лекарката ужасно много натискаше и много ме боля,тя каза че трябва да натиска за да види добре,но беше доста болезнено от тогава ме боли където е натискала ,снощи почти не съм спала на където и да се завъртя ме наболява,това нормално ли е такова натискане и да ме боли сега така,аз за бебето се тревожа дали да се свържа с гениколога си днес,много ми е приреснено.

# 126
Жизел, не се притеснявайте, нищо му няма на бебето. Някой път се налага да се натиска повече, с цел да се огледа по-хубаво бебчето. Не е приятно и боли, но ще мине.

# 127
Le Strange моя приятелка имаше доста лошо враснал косъм, но личната я прати при хирург да го цепне и да сложи дренаж. Не мисля, че трябва да ходиш при дерматолог.

Жизел24 ще мине, не се притеснявай. Бебето е достатъчно защитено и няма как да му навреди с натискане на корема. За установяване на бременността отидох при една прехвалена некадърна лекарка, която 15 минути ме гледа с вагинален ехограф , твърдеше, че е извънматочна. После 1-2 дни ме боля ниско долу, дори след прегледа имах еднократно зацапване. Но мина, всичко е наред и вече съм в 5-ти месец. А при теб през корема няма какво да стане, натиснала е малко повече, не те е удряла, че да стане нещо.

# 128
Благодаря, Биби! Ще търся хирург значи.

# 129
  • София
Le Strange - в Дерма акт извършват такива манипулации. Simple Smile

# 130
Хора, моля ви помагайте със съвет, че днес АГ ме вкара в размисъл... В 26 г.с. съм и по принцип след 2 седмици би трябвало да ми сложат ампула анти – D имуноглобулин, тъй като съм с отрицателен резус фактор.  Днес обаче като говорих с АГ той ми каза, че ако изследванията за антитела са отрицателни, то няма да слагаме никакви ампули. До сега с когото и да съм говорила и където и да съм чела, винаги казват, че ампулата се слага задължително в 28 г.с. за да се избегнат проблеми при следваща евентуална бременност, та сега това доста ме смути No Mouth Някоя от вас да е била в същата ситуация и да не е слагала ампула и въпреки това всичко да е било наред?

# 131
С отрицателен резус фактор съм, три бременности, мъжът ми е +. По време на бременността следят реакцията на майката с т.нар. Coombs, ако някоя от трите проверки даде положителен резултат - бият анти Д.
Не съм реагирала на плода до сега, но след раждане/аборт се дава дупе за анти Д.
Моят съвет, ако сте отрицателна на Coombs:
Доверете се на АГ. На тях не им се рискува много повече от на Вас.

# 132
Хора, моля ви помагайте със съвет, че днес АГ ме вкара в размисъл... В 26 г.с. съм и по принцип след 2 седмици би трябвало да ми сложат ампула анти – D имуноглобулин, тъй като съм с отрицателен резус фактор.  Днес обаче като говорих с АГ той ми каза, че ако изследванията за антитела са отрицателни, то няма да слагаме никакви ампули. До сега с когото и да съм говорила и където и да съм чела, винаги казват, че ампулата се слага задължително в 28 г.с. за да се избегнат проблеми при следваща евентуална бременност, та сега това доста ме смути No Mouth Някоя от вас да е била в същата ситуация и да не е слагала ампула и въпреки това всичко да е било наред?
Първа бременност ли си? Аз съм първа ш съм с отр резус фактор. На мен АГ ми е изписала в 28 г.с. да правя изследване за антитела, но после нищо не каза за ампула. Ти кога прави изследването и къде? Повечето АГ при първа бременност не изискват нищо да се прави.

Baraka, къде се прави това Coombs и колко пъти, в коя г.с.? При мен никой нищо не е казал.

# 133
Baraka, къде се прави това Coombs и колко пъти, в коя г.с.? При мен никой нищо не е казал.
С началото на бременността ни пускат пакет от изследвания, един от следените показатели е резус фактора ни. Когато видят (-) назначават Coombs, прави се в лаборатория.
Тестът обикновено се предписва първо в рамките на 16-та седмица от бременността; RH позитивните жени ще го повторят през последното тримесечие, докато RH отрицателните майки ще трябва да се подлагат на тест всеки месец.
На мен са ми правени по три пъти за всяка бременност. Предполагам, има специфични случаи, в които се прави всеки месец.

# 134
Да, на мен ми назначиха такова изследване веднъж в 16та седмица и след това преди около месец и половина (20та мисля, че беше). Но АГ, при която се следях тогава твърдеше, че със сигурност в 28г.с. трябва да се сложи ампулата, докато сегашния ми АГ, който вече ми води бременността каза, че няма нужда. И аз не знам вече на кого да вярвам Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт