Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 88

• 31 340
  • 736
  •   1
Отговори
# 225
КРР Аз сега ще влизам в 28 г.с. и буквално от 8 г.с. насам не съм спирала да имам стягане, неразположение, придърпване, болки... Стига на прегледите всичко да е наред, да няма зацапване и шийката да е дълга, с останалото все ще се справим...
Аз вече два пъти лежах за задържане, на системи, но и на мен ми писна вече, иска ми се всичко да върви по-леко...
Аз не съм лежала за задържане, но от началото съм с шепа хапчета. Но може би, ако бях при читав АГ от началото, щяха и мен да ме оставят за задържане.
Аз от началото съм във Фемина, уж по пакета им за женска консултация, но като ходя даже не ме и помнят, не пък да ми обърнат внимание или нещо да се впечатлят.
Притесняват ме тези стягания, за около час са 3. Честно казано, вероятно и аз ги предизвиквам, защото постоянно си пипам (натискам леко) корема, за да проверявам дали не е твърд, отделно и ги мисля. Преди бяхме на кино и за 3 часа не се бях пипала и не ги мислех и не съм усетила стягане. Въпреки това, мисля утре да отида в Токуда, без записан час и да кажа на рецепция, че съм пациент на д-р Апостолова и имам чести контракции от няколко дни. Тя ми беше казала, че при спешни случаи, да ходя директно на рецепция, без да записвам час. Сега пия Магнерот 2*3, но четох че Диаспорал 300 е с доста по-висока концентрация на магнезий и май ще мина на него.

Вие на мое място как бихте постъпили - бихте ли отишли още утре (при условие, че вчера бях на преглед и уж измери всичко,.че е добре) или бихте изчакали още няколко дни, като избягвате пипане на корема и вдигнете дозата магнезий, за да видите дали ще намалеят контракциите. Честно казано, хич не ми се ходи по болници сега, с тези върлуващи вируси, вкл.и ковид бум, отделно само се стресирам, а и нали бях на преглед и шийката е наред. Но пък се притеснявам да не вземе да стане някоя беля и да съм неглижирала. Освен да видя сутринта как ще съм и ако пак има, ще отида вече към 13-14 часа към Токуда.

Освен да те приемат за задържане три дни няма какво друго да направят. Въпреки че лежах и ми наливаха магнезии си имам стягания. Не са много обаче. И аз пипам корема точно да видя твърд ли е не е ли.
Според мен виж в рамките на деня колко стягания ще получиш, ако са над 10 тичай към Токуда. Дежурен има нон стоп така че по всяко време ще те приемат за задържани

Последна редакция: ср, 23 окт 2024, 07:23 от Jakito999999

# 226
Скрит текст:
Здравейте оказа се ,че съм
 с една артерия и вена,и доста се приреснявам,аз съм в чужбина лекарката ми го приема доста нормално питах я днес понеже бях на преглед,дали не трябват някакви изследвания допълнително нещо,тя каза не,но сега като чета тук и по сайтове не е чак за пренебрегване сякаш,тя така го изкарва, че няма никакъв проблем за бебето,че всичко е наред,бебето иначе се движи нормално всичко е наред аз съм в 21г.с минала седмица бях на втора фатална морфология и там се разбра и сега ,не знам какво да правя да търся друго мнение ли ,да отида на ехография ли много съм объркана,понеже тя казва че всичко е наред и няма нужда нищо да се прави,даже другата ми консултация е чак след месец. А според мен като има нещо подобно е добре по- на често, вие какво бихте ме посъветвали ,може би другият месец ще си идвам до България за две три седмици, чудя се дали да не отида при някой специалист като се прибера. Благодаря предварително.

И при мен откриха това и то още в 13гс, консултирах с 2мата ми АГ лекари - и според двамата е отклонение от нормата, но често срещано и не е причина за тревога. Четох в нета, че едва 6% от бременните са така, но проследяващият ми АГ твърди, че това е стара статискита и благодарение на напредъка на апаратурата в момента се хваща по-често, а преди много рядко се е виждало, не че реално толкова е малък процентът. Каза ми, че профилактиката ми е с Клексан, който аз така или иначе приемам заради тромбофилия. Не намерих споделен опит тук и от познати, в момента съм в 16гс и се следя често, засега всичко върви нормално.
Благодаря много за отзивчивостта, а приемали ли сте нещо ,като по специални добавки или витамини,по често ли сте ходила на прегледи ,разходки и упражнения правила ли сте смисъл мога ли да си се  натоварвам нормално или трябва да е доста по умерено понеже не знам в Интернет чета,че трябва по - към края да си следя кръвното всеки ден да не е високо,да не се натоварвам много много ,да почивам повече,но искам мнение и от преживели го това, за да знам малко повече,трябва ли да се храня повече за да отива повече храна понеже е една артерията,извинете за многото въпроси, благодаря много

Ами то аз съм в 16 гс още, засега нищо не са променили лекарите, но ме следят често (те и преди това ме следяха така,заради отлепен плоден сак в 5 гс). Честно казано наистина не обърнаха внимание на това и като ги питах разтревожена какво следва, единствено казваха и двамата (независими един от друг известни АГ специалисти) да не се филмирам излишно, че всичко е наред, че доста жени са с такава пъпна връв.
По това, което прoчетох в нета, може да има проблем с покачването на тегло на бебето и е добре да се приема протеин (аз още не съм започнала), също може да се окаже, че бебето има проблем със сърце или бъбреци - така или иначе съм решила да правим ехокардиография и ще видим сърчицето, евентуално би могло да доведе и до генетична болест, но ние правихме пренатален тест още преди да видят пъпната връв и нямаше проблем там, така че се надявам всичко да върви гладко. Вие вече сте доста напред с бременността, гледайте бебче да расте, приемайте протеин и мислете положително. По принцип пъпната връв има 3 артерии - през едната бебето се храни и получава вещества от плацентата, през другите две се чисти, на нас тази за пречистване ни е една. 🤰

Гледам да не го мисля, бия си кръворазреждащите и вярвам в добрия край. Притесненията ни могат да направят не по-малко бели от тази липсваща артерия.

Успех и до пухкав финал 🍀🤰

# 227
Момичета, аз пак съм с проблеми, направо ми писна вече. Хем вчера бях на преглед.

От няколко дни и най-вече вчера вече надвечер, първоначално започна като лежа на дясната страна - обръщам се и коремът ми твърд и си усещам как е спазъм. Мислех, че е бебето, което се е преместило от едната страна, защото си беше изкривен коремът от дясната страна (на която лежа). От вчера вечерта и днес, малко да се понапъна нещо - да стана от дивана, да се завъртя и т.н. и коремът се стяга. Случва се за много кратко време - секунди и като го размърдам, се оправя. Бебето иначе си рита и мърда. Вчера питах АГ, каза че ми е рано за Бракстън и било това спазми на матката, която вече като е по-голяма и затова ги усещам, но не били опасни. Пия магнезии 3*2 и 2*1 Алеракт.
Притеснена съм, обаче много защото снощи и днес почти постоянно ми стават тези втвърдявания и не знам бебето ли е, матката ли е, какво е. Направо се плаша, че са регулярни и на не вземе нещо да стане. Болки нямам.
Имам обаче газове горе долу от същия брой дни и самите черва са ми раздути и раздразнени. Забелязвам и че при къркорене на червата или усещане за самите газове, пак ми става спазъм. Отделно и коремът ми нарастна доста изведнъж последната седмица и продължава да расте и не знам дали и от това не е. Бебчо се е обърнал с главата надолу и доста по-силно вече ме рита. Не знам дали и от тези неща няма значение
Мерихме вчера шийката и беше наред
Аз от началото съм с чувствителна матка, то не бяха менструални болки в началото, после прицапвания, тези стягания още от 5 месец ги имам, но май не така често като тези два дни. Сега съм 25 г.с.

Дали при вас се е случвало нещо подобно и дали наистина е просто спазъм на матката, както казва АГ или да ходя за друго мнение. Лошото е, че те стават при лежане, така че това не е решение (както стандартно при контракции).

Мисля че разликата ни с теб беше около две седмици, сега ще влизам в 28ма седмица. Стягания и болки нон стоп в продължение на седмици. Това, което обясняваш за червата, запека и къркоренето също оказва влияние и е много неприятно. Според гинекологът ми нищо няма, всичко е наред, шийка наред, няма нищо притеснително видимо. Пия Магнерот 2х2, често и 3х2. Но и 5ти и 6ти месец изкарах с постоянни стягани, разпъвания и дискомфорти. Много се бях стресирала, защото с предишната си успешна бременност не съм имала такъв тип неразположения. А уж втория триместър трябваше да е най-лекия, но за мен определено се оказа по-тежък. Ако мога да ти вдъхна малко успокоение е, че от около две седмици значително намаляха тези спазми, появяват се основно при преумора или неходене до тоалетна дълго време. Колкото по-редовно се ходи, толкова по-малко доскомфорт има, наистина явно са свързани нещата.🍀

# 228
Аз затова пак ходих на гастроентеролог и този път ми изписаха по-сериозни лекарства, чак се чудя да ги пия ли.. Та някоя бременна да е пила квамател, цинарикс, ксанацид?
Иначе и друго се замислих, понеже и мен от самото начало си ме боли, вие имате ли миоми? Аз имам и се зачудих дали тя не дразни и предизвиква болките, но само гадая...

Последна редакция: ср, 23 окт 2024, 10:13 от Sehy

# 229
Момичета, аз пак съм с проблеми, направо ми писна вече. Хем вчера бях на преглед.

От няколко дни и най-вече вчера вече надвечер, първоначално започна като лежа на дясната страна - обръщам се и коремът ми твърд и си усещам как е спазъм. Мислех, че е бебето, което се е преместило от едната страна, защото си беше изкривен коремът от дясната страна (на която лежа). От вчера вечерта и днес, малко да се понапъна нещо - да стана от дивана, да се завъртя и т.н. и коремът се стяга. Случва се за много кратко време - секунди и като го размърдам, се оправя. Бебето иначе си рита и мърда. Вчера питах АГ, каза че ми е рано за Бракстън и било това спазми на матката, която вече като е по-голяма и затова ги усещам, но не били опасни. Пия магнезии 3*2 и 2*1 Алеракт.
Притеснена съм, обаче много защото снощи и днес почти постоянно ми стават тези втвърдявания и не знам бебето ли е, матката ли е, какво е. Направо се плаша, че са регулярни и на не вземе нещо да стане. Болки нямам.
Имам обаче газове горе долу от същия брой дни и самите черва са ми раздути и раздразнени. Забелязвам и че при къркорене на червата или усещане за самите газове, пак ми става спазъм. Отделно и коремът ми нарастна доста изведнъж последната седмица и продължава да расте и не знам дали и от това не е. Бебчо се е обърнал с главата надолу и доста по-силно вече ме рита. Не знам дали и от тези неща няма значение
Мерихме вчера шийката и беше наред
Аз от началото съм с чувствителна матка, то не бяха менструални болки в началото, после прицапвания, тези стягания още от 5 месец ги имам, но май не така често като тези два дни. Сега съм 25 г.с.

Дали при вас се е случвало нещо подобно и дали наистина е просто спазъм на матката, както казва АГ или да ходя за друго мнение. Лошото е, че те стават при лежане, така че това не е решение (както стандартно при контракции).

Мисля че разликата ни с теб беше около две седмици, сега ще влизам в 28ма седмица. Стягания и болки нон стоп в продължение на седмици. Това, което обясняваш за червата, запека и къркоренето също оказва влияние и е много неприятно. Според гинекологът ми нищо няма, всичко е наред, шийка наред, няма нищо притеснително видимо. Пия Магнерот 2х2, често и 3х2. Но и 5ти и 6ти месец изкарах с постоянни стягани, разпъвания и дискомфорти. Много се бях стресирала, защото с предишната си успешна бременност не съм имала такъв тип неразположения. А уж втория триместър трябваше да е най-лекия, но за мен определено се оказа по-тежък. Ако мога да ти вдъхна малко успокоение е, че от около две седмици значително намаляха тези спазми, появяват се основно при преумора или неходене до тоалетна дълго време. Колкото по-редовно се ходи, толкова по-малко доскомфорт има, наистина явно са свързани нещата.🍀
Много ти благодаря за успокоението Heart Хич не ми се лежи за задържане, все пак шийката ми е наред и формата на матката ми е както трябва да е.
Но наистина, всъщност си появиха, откакто започнах да имам стомашни проблеми, вкл и не ходя редовно до тоалетна. Мисля да си взема диаспорал и да пия 2*1, ще ги броя и ако до петък няма подобрение, отивам.
При прегледа при д-р Апостолова (понеже миналия месец ми беше първия при нея), накрая нещо се замотахме и забравихме да ми даде телефона и, а каза че ще ми го даде и да и пиша във Вайбър, при нужда. От рецепция едва ли ще ми го дадат, ако се обадя. Ако има тук някое момиче, което ходи при нея и прецени, че е ок да ми го даде на ЛС, ще съм много благодарна.

Аз нямам миоми, но моята приятелка има и то доста голяма (10 см), тя кара много лека бременност, нито болки, нито контракции.

# 230
Момичета, акт за раждане от общината по постоянен или по настоящ адрес се получава, защото моите са в различни общини в София? В интернет не намерих нищо...

# 231
Момичета, акт за раждане от общината по постоянен или по настоящ адрес се получава, защото моите са в различни общини в София? В интернет не намерих нищо...

Аз знам че е по адрес от личната карта на майката.
Имам някакъв спомен че може да се отбележи при подаване на документите че ще се вземе от друга община (или от общината към коята се води болницата в която ще раждате), но да не ви подведа, нека и друг запознат ако има да сподели.
Информацията ми идва от ден на отворените врати на родилното в Щерев, там ни ги обясняваха. Но тяхната практика е и те да подадат документите, родителя само ги взема от общината.

# 232
Здравейте! Предстои скоро да си взема направление за регистриране на бременността. Следващата ме лекарка преглежда само на частно, но въпреки това ми го иска. След като вече имам такова направление,  когато отида в лаборатория, приемат ли автоматично, че полагащите ми се изследвания са поети по каса, или трябва лекарят да е написал друго направление за извледвания? Също и за преглед при други специалисти, например ендокринолог. Трябва ли да взема направление специално за ендокринолог, или с това направление мога да използвам услугата?

# 233
Здравейте! Предстои скоро да си взема направление за регистриране на бременността. Следващата ме лекарка преглежда само на частно, но въпреки това ми го иска. След като вече имам такова направление,  когато отида в лаборатория, приемат ли автоматично, че полагащите ми се изследвания са поети по каса, или трябва лекарят да е написал друго направление за извледвания? Също и за преглед при други специалисти, например ендокринолог. Трябва ли да взема направление специално за ендокринолог, или с това направление мога да използвам услугата?
Здравей. В нашата държава нищо не се случва автоматично, за жалост 😄. Със сигурност следящият те лекар трябва да ти издаде направление за изследвания, както и за ендокринолог. Това направление, което взимаш от личния лекар за регистриране на бременността, важи само за АГ-то, при което избереш да се следиш. От там насетне той трябва да ти пуска направления за всички останали неща.

# 234
Ох ами надявам се в такъв случай, че щом ми го иска, ще ми издава направления, въпреки че нейните прегледи не са по каса.

# 235
Ох ами надявам се в такъв случай, че щом ми го иска, ще ми издава направления, въпреки че нейните прегледи не са по каса.
Странно защо ти търси направление, след като прегледите при нея не са по каса. Защо не обмислиш вариант да се следиш при лекар, който преглежда по каса, а на частно можеш да си ходиш и при нея.

# 236
Много добре си паснахме с нея и съм много доволна, а не ми се ходи при повече от един лекар честно казано. Ще я разпитам по-подробно следващия път как стои въпроса с направленията. Казвала ми е, че определени изследвания ще ги пуснем след като взема направлението, за да са ми по каса. Вероятно има регистрация към ЗК и право да издава направления, просто прегледите и са платени.

# 237
И аз също имам питане. В 25+4 съм. Бебчето изостава с около седмица. Пуснахме изследвания, както и обременяване с глюкоза. Обременяването уж е в норма, останалите изследвания също, само гликирания хемоглобин е завишен - 7,5%. Има ли опасност от гестационен диабет или да не се панирам излишно. АГ каза да намаля сладкото на този етап и ще говорим повече след на следващия преглед, който е във вторник.

# 238
  • България
По принцип е окей да е до 6%. Най-добре е да се отиде на ендокринолог и да ви посъветва за хранителен режим без сладко и бързи въглехидрати.

# 239
По принцип е окей да е до 6%. Най-добре е да се отиде на ендокринолог и да ви посъветва за хранителен режим без сладко и бързи въглехидрати.
Благодаря за съвета. С това сладко се получи леко двусмислие, защото обикновения хемоглобин ми е под норма и ми бяха казали да хапвам повече сладко, а сега пък това излезе. Иначе като килограми съм качила само един от началото на бременността, ако има някакво значение.

Общи условия

Активация на акаунт