Преместване от Варна в гр.Русе

• 1 944
  • 26
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
Обмисляме преместване от Варна в родния град Русе. С две малки деца сме и смятаме, че в по-малките град е по-лесно и спокойно да се отглеждат деца и ни липсват приятелите и близките. Наясно сме с минусите и плюсовете и на големия и малкия град. Варна колкото и да е учудващо ни е омръзнал и ни е неприятно да ходим навсякъде с кола. Разлика в работата няма да има, защото работим дистанционно. Относно възможностите за децата - почти всичко, което го има във Варна като курсове го има и в Русе/ е море няма, но така ли иначе жилището тук ще си остане и можем да идваме летата или уикендите./ Проблемът е че ще закупим жилище с ипотечен кредит в един от двата града и наистина не ни се иска да направим грешка. Има ли семейства заменили по-големият град с по-малък? Бихте ли споделил опит? Благодаря!

Последна редакция: ср, 09 окт 2024, 11:25 от Radost_4

# 1
  • София/Севлиево
Замених София със Севлиево.Разликата между двата града е огромна,но след 3 години виждам че направихме добър избор.При това бяхме с 13-годишен тийн, който бе прекарал по-голямата част от живота си в столицата,но нещата ни се подредиха,а и го направихме за негово добро.
Русе е голям областен град тъй че при вас едва ли ще е чак толкова драстична промяна...

# 2
Е тя разликата между Варна и Русе не е толкова драстична, а и щом ви е роден град значи го познавате и знаете какво да очаквате.
Живея в Русе, много отдавна искам да го напусна, но все не се решаваме поради различни причини, сега сме с бебе и пак отложихме преместването. Тук също ходим навсякъде с колата, но все пак има значение и къде живееш, но Русе не е чак толкова малко градче, че да се каже, че всичко е на пешеходно разстояние.
Инфраструктурата е по-добра от тази във Варна, жилищните райони са по-уредени, чисти, спокойни. Паркирането е по-лесно. Това май са единствените плюсове на Русе пред Варна. Е, за вас има и други лични, щом ви липсват приятели и близки.
Аз в по-малък град не бих отишла главно заради здравопазване, социален живот, образование, развлечения и т.н.

# 3
А какви са причините да искате да го напуснете? За инфраструктурата  и разстоянията съм на обратното мнение. В Русе навсякъде почти можеш да стигнеш пеша, което не важи за Варна. По-скоро въздуха ме притеснява.

# 4
Щом работите дистанционно,защо не изберете град с по-чист въздух?

# 5
Има значение и това, къде точно живеете във Варна и какви са типичните места за придвижване. Аз съм родена тук, като изключим гимназията в края на града, (университетът беше в София), работата ми е била на 6 минути пеш, а сега е на 15 минути пеш, личен лекар, зъболекар, фризьор ка, козметичка, детска градина и после две основни училища са били на пешеходно разстояние от 5 до 15,20 минути. Затова един съвет ще чуеш от живеещи във Владиславово, друг-от живеещи в центъра, трети от живеещи в КК "Константин и Елена". Но щом един град не ти допада, трудно е придвижването, не се колебай, сменяй. Аз много харесвам Русе, но не бих живяла там заради въздуха. В един момент ми беше хрумнало от Варна да се местя някъде с планински климат, заради алергии и болести на детето. Но беше сложно и не се осъществи. За радост, организмът на детето укрепена.

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 08:25 от Светкавица

# 6
Щом работите дистанционно,защо не изберете град с по-чист въздух?

Квартала в които живеем въздуха е ок. В Русе искаме да се приберем заради близките.

# 7
Е тя разликата между Варна и Русе не е толкова драстична, а и щом ви е роден град значи го познавате и знаете какво да очаквате.
Живея в Русе, много отдавна искам да го напусна, но все не се решаваме поради различни причини, сега сме с бебе и пак отложихме преместването. Тук също ходим навсякъде с колата, но все пак има значение и къде живееш, но Русе не е чак толкова малко градче, че да се каже, че всичко е на пешеходно разстояние.
Инфраструктурата е по-добра от тази във Варна, жилищните райони са по-уредени, чисти, спокойни. Паркирането е по-лесно. Това май са единствените плюсове на Русе пред Варна. Е, за вас има и други лични, щом ви липсват приятели и близки.
Аз в по-малък град не бих отишла главно заради здравопазване, социален живот, образование, развлечения и т.н.

А какви са причините да искате да го напуснете? За инфраструктурата  и разстоянията съм на обратното мнение. В Русе навсякъде почти можеш да стигнеш пеша, което не важи за Варна. По-скоро въздуха ме притеснява.

# 8
Radost_4 , ами точно въздуха е една от основните причини да искаме да напуснем Русе. Също и климатът, такава непоносима жега лятото няма почти никъде друга в страната, освен в Сандански.

Също така градът доста замира последните години. Контингент също се смени и то не в положителна посока. Медицински специалисти липсват в доста направления, последните години все се налага да ходим на прегледи в други градове.

Освен това, честно казано ни е скучно, буквално няма какво да се прави в града и в околностите. Два малки парка и това е. Места за разходка никакви. Природа няма, просто няма къде да мръднеш наблизо за уикенда. Особено лятото е много зле, няма наблизо море, планина и никакъв вариант за прохлада за ден-два. Пържиш се на 40 градуса 2 месеца. Освен ако не отидеш някъде за по-дълго, разбира се, но на нас с две малки деца, би ни било удобно да имаме варианти за разходка до 100-150 км. макс.
Зимата като паднат мъглите, харакерни за района, не се диша, но пак зависи в кой квартал си.

Също така и ние работим дистанционно и на практика нищо не ни задържа тук. Роднините ни са в съседн град, но той е по-малък и не ни е опция.

# 9
Русе не е никак малък град. И да ти кажа, много повече го харесвам от прехвалената Варна.

Харесвам облика на града и най-вече хората там. Много по-широко скроени и готини са от варненци.

# 10
  • Между гори и планини
Аз напуснах родната Варна преди 7 години и я замених за съвсем малък град с чист въздух и природа. Тогава сина ми беше на 11 и дори съжаление, че не сме дошли по- рано.
На мен много ми харесва Габрово - чисто, озеленено, с много културни мероприятия.

# 11
Русе не е никак малък град. И да ти кажа, много повече го харесвам от прехвалената Варна.

Пил съм кафе в Русе няколко пъти и моето мнение не струва и две стотинки пред хората, които живеят там, но на мен ми хареса града много. Ако моята не беше от Варна и не мрънкаше за Варна не бих стъпил там, за мен и Бургас е по готин от Варна но Пловдив си остава най готиния град в БГ, но както обичам да пиша за мен и мое лично мнение Wink 

То ако отворя една скоба то и Букурещ ми допада повече от София и с кеф отивам на командировка в Букурещ, но това е друга тема Wink

# 12
Живяла съм Русе много отдавна.Посещавам го от време на време.Града си е хубав,но въздуха е все тъка мръсен,хората го напускат масово,оплакват се ,че запада и няма работа.Не бих се преместила от Варна  в Русе вникакъв случай.Близките могат да се посещават често при добро желание.

# 13

Пил съм кафе в Русе няколко пъти и моето мнение не струва и две стотинки пред хората, които живеят там, но на мен ми хареса града много. Ако моята не беше от Варна и не мрънкаше за Варна не бих стъпил там, за мен и Бургас е по готин от Варна но Пловдив си остава най готиния град в БГ, но както обичам да пиша за мен и мое лично мнение Wink 

То ако отворя една скоба то и Букурещ ми допада повече от София и с кеф отивам на командировка в Букурещ, но това е друга тема Wink

Пловдив сигурно не си го посещавал скоро.

Иначе си прав. Не съм живяла там, но като гост много ми харесва.

# 14
Разликата между  екскурзията и живеенето в един град е като  разликата между туризма и емиграцията.

# 15
И аз винаги съм мислела, че Русе не е никак малък град и ми харесва това, което виждам, колкото пъти да отида.

Но в последните две години съм неприятно изненадана от здравеопазването. Свекър ми в Русе получи микро инсулт, държаха го пет дни и го изписаха с думите "Вървете на ЯМР и скенери в София, тук нямаме оборудване". Дойде човекът, докато дойде часът за прегледи вече получи истински инсулт.

Тази година ново 20 - приемат го в Русе за изследвания, трябва да му се сложи байпас. Къде го пратиха? В Плевен. Можели да му направят операция, ама там по-добре да върви, че имало повече техника и специалисти. Междувременно съседът му по легло мистериозно се оказа с изчезнали дрехи и портфейл.

Съжалявам за дългия коментар, но мисълта ми е да сте подготвени, понеже може много неща да са се променили към зле, докато сте живели във Варна. Здравеопазването особено.

# 16
Родом съм от Варна. Преди 16 години се преместих в Русе, защото ММ е от тук. И двата града си имат плюсове и минуси. На Варна няма да Ви ги изброявам, предполагам си ги знаете.
Плюсовете на Русе  - малки разстояния, стига се бързо до почти всяка точка.  Така е по-лесно с децата. Водене, вземане, всичко може да се случи в рамките на 15 мин. Отделно пък това осигурява повече време с тях. Едно е да го вземеш в 17 от градина,  друго е в 18:30. Има места в градините и училищата. Има страшно много допълнителни спортни занимания.
Минуси: Здравеопазването не е на ниво. На очен лекар ходим във Варна, на гинеколог ходя в Плевен. Личния ни лекар е ок, но и не сме много чести клиенти, за наша радост. Дрехи често пазарувам онлайн или от Варна. Първо, че тук избора е доста по-малък, второто е, че често онлайн е по-удобно. Въздухът е мръсен.
Като цяло не се оплаквам от живота тук. Ако имаше море, щеше да е съвсем прекрасно.

# 17
От голям и уреден град, дойдохме да живеем в Русе.
Сменихме няколко квартала, въздуха е ужасен. Вярно, в Дружбите по-малко мирише от колкото в ЦЮР или Възраждане... НО мирише!
Няма къде да ходим на разходки с детето, два парка.. Има площадки, но някои са ба ниво СОЦ , други са разбити от пубертети и оставени в окаяно състояние, на общината не ѝ дреме. Всичко, което не е център е изоставено от общината..
Целия град е в разкопки.. ВиК надупчи навсякъде, всяка седмица ровят нещо ново, я ЕнергоПро, я ВиК.. Тротоари няма на много места.. Щом сте от тук, щом във вашия квартал не мирише, значи сте от Дружбите сигурно. Подкрепям примера си с Дружба 1 и 2.. Няма тротоари, няма асфалтирани улици.

Има много луди и много клошари, които разхвърлят боклука от контейнерите. В събота и неделя стават още повече...
Сметосъбирането е под всякаква критика .. Има нова фирма, дано се справи..

Така.. Здравеопазване - почти никакво. За добрите доктори се чака със седмици и месеци...
Магазини като Айко, Миомакс, Бершка, Зара тн - няма. "Мола" - наполовина празен и вътре няма много смислени магазини.
Фаст Фууд (освен ХесБургер) знаете, че няма, което е плюс за мен и семейството ни, но за много хора е минус 😄

Хората са многооо студени(младите хора). Ние идваме от източна България, там всички се мусят по навик, но иначе заговориш ли ги - са усмихнати..
Тук ако се усмихнеш на някого и го поздравиш с "Добър ден", започва да се чуди к'во ти има и защо си усмихнат, нещо ще му искаш ли, нещо на интересен ли се правиш... Така да кажа - Трудно се разтапят, но пък после са мили и усмихнати.. Странно е колко са предпазливи и предубедени...

Наемите са нелогично високи, за соц обзавеждане ..

Да кажа и нещо хубаво за баланс :

Навсякъде ходим с кола, но дори в най-тежките задръствания в час-пик, ни отнемат 15мин да стигнем до другия край на града😄
(Във Варна за 15мин мърдаме с 15метра в задръстването в час-пик 🫣🫣🫣 )

Спокойно е, има места в градини и ясли.
За семейства е супер малкия град.

Харесва ми тук, въпреки всичко негативно изброено горе. Търсихме спокойствие, тук го открихме. Надявам се някога да се смени управата на града  и да стане по-уредено.

# 18
  • София
Природа няма, просто няма къде да мръднеш наблизо за уикенда. Особено лятото е много зле, няма наблизо море, планина и никакъв вариант за прохлада за ден-два.

Аз тихичко да кажа, че има Дунав с плажове, пророден парк Русенски Лом, Ивановски скални църкви и т.н.

И не мога да повярвам, че друхи няма, след като Русе е Меката на ишлемето.

# 19
Природа няма, просто няма къде да мръднеш наблизо за уикенда. Особено лятото е много зле, няма наблизо море, планина и никакъв вариант за прохлада за ден-два.

Аз тихичко да кажа, че има Дунав с плажове, пророден парк Русенски Лом, Ивановски скални църкви и т.н.

Малко снобско ще прозвучи, за което искрено се извинявам ...
Но като човек, израснал на морето, Дунав ми се струва крайно неприятен и дори гнусен за плажуване (а и по данни на екоинспекцията пълен с ешерихия коли, от което допълнително ме втриса при мисълта за влизане във водата). Не че морето по цялото черноморие не е гнусно, ама Дунав... 😵‍💫

# 20
  • София
На малко, а доста префърцунено ми се струва да си ги мерим кой къде е роден и къде живее.
Морето във Варна чисто ли е с онази тръба, която излива нечистотии в него? Родените край морето всеки ден ли са на плаж или им се налага и да поработват?
Излишно снобеене и мерене на ....

Казвам, че има къде да се ходи и има дрехи. Защото в Русе има регистрирани над 200 шивашки фирми.

П.п. Със сигурност всички, които са отишли да живеят в София, катерят Витоша всеки уикенд. Laughing

# 21
  • Washington,USA
Не. Не препоръчвам. Неподреден град. Няма какво да се прави. Наемите са скъпи, но пък са комунистически музеи. Не става.

# 22

Дунав не става за плажуване. Реката е тиня, къпането е забранено от години защото водата е мръсна, освен това е опасно. Плажове вече няма, едно време знам, че е имало. Сега има няколко места, които някои хора ползват за "плаж", опъват едни скари, бири и въобще не е ОК.
В парк Русенски лом няма къде да се разходиш за съжаление. Иваносвките църкви ще отидеш да ги видиш веднъж. Природа натисна няма, все пак е равнина. И да, няма прохлада наблизо лятото, кошмар е.

Дрехите не знам какво общо имат. Има шивашки фирми, но те техните дрехи не се продават само тук, човек може да си ги купи навсякъде. Факт е, че магазини в Русе липсват за всичко, не само за дрехи, но за мен лично това не е особен проблем, от години пазарувам 90% онлайн.

# 23
На малко, а доста префърцунено ми се струва да си ги мерим кой къде е роден и къде живее.
Морето във Варна чисто ли е с онази тръба, която излива нечистотии в него? Родените край морето всеки ден ли са на плаж или им се налага и да поработват?
Излишно снобеене и мерене на ....

Казвам, че има къде да се ходи и има дрехи. Защото в Русе има регистрирани над 200 шивашки фирми.

П.п. Със сигурност всички, които са отишли да живеят в София, катерят Витоша всеки уикенд. Laughing

Както казах - "Не, че морето по цялото черноморие не е гнусно". Във Варна си е гнус с тръбата, Но не съм от Варна. Поработвах, да, но абсолютно всеки ден (от март до октомври) имах време и за плаж, дори да е само час. Simple Smile Има хора, нямат време. Всеки говори за себе си. От името на друг нямам право да се изказвам.
Дунав ми е гнусен. Извиних се горе, извинявам се пак. Simple Smile

Планинарстването и плажуването нямат нищо общо.

В един подкаст нарекоха Русе "градът на втората употреба", има сто магазина за дрехи втора употреба, има и много цехове, ама аз не говоря само за дрехи в поста си. Не искам да си купувам от НоваЛиния, искам от Бершка и ПулЕнБеър (примерно..) Дрехите какво общо имат с Айко или Икеа примерно ? 😵‍💫😄

# 24
По темата за ишлеметата - дрехите на Moncler, Sandro, Balmain, Versace, Givenchy,  Max Mara, Kenzo и така нататък, които се шият не само в Русе, но и в Бяла Слатина и на още няколко места в България, нашите магазини са последното място на света, където ще ги намерите.

Има чат-пат някакви находки от фабриките, ама да казваме, че в Русе има много магазини за дрехи, заради фабриките е далеч от истината.

# 25
Аз за съжаление живея в Русе откакто съм се родила,сега съм на 32. Въздухът е наистина ужасен по всяко време на деня можеш да усетиш букет от тежки,неприятни миризми,дори задушливи понякога и също така е голям град и предвижването с кола е непрепоръчително, има си огромни тапи в пиковите часове . Не препоръчвам Русе. Ние мечтаем за къща наоколо , но за сега е само мечта

# 26
Варна някога беше хубав град. Сега е съсипан, мизерия, мръсотия, ужасни пътища, липса на пространства, тотално презастрояване и скъпотия на услуги, стоки, жилища. Пазарът на труда също не е конкурентен, ако бяхте писали Пловдив или Бургас, да има какво да се замислите, но Варна…

Общи условия

Активация на акаунт