Априлче 2025г./тема 2/

• 27 515
  • 734
  •   1
Отговори
# 450
Въпрос към дамите с риск от прееклампсия и положителен резултат за тромбофилия: смятате ли, че с дозите клексан/ фраксипарин 0,4 + Натаспин (подчертавам, не аспирин) осъществяваме някаква адекватна превенция или , в случая, аспирина е абсолютно задължителен.
Аз, за съжаление, нямам БХС, съответно и изследване за риск от прееклампсия, тъй като АГ ми каза, че нямало смисъл щом имам пренатални тест 😏 Без коментар.
Та, сега съм в чуденка, дали дамите с вродена тромбофилия по принцип са с висок риск за прееклампсия и, с тази терапия правя ли някаква превенция срещу нея? 😏 А аз вече съм в 17гс.
AnBolein Като нищо сме се засякли при д-р Тончев. На мен също ми заговори за вливки, но вчера ми изпрати резултатите ми от изследванията и каза, че били добре за срока на бременността. Със същият хемоглобин съм 115… средата на първия триместър беше 112, но с малко занишен Б12, съответно след като наваксах него, малко вдигнах и хемоглобина. До колкото разбирам нивата на хемоглобин се покачват изключително бавно , дори с правилен прием на витамини и храни. Иначе и аз започнах директно Клексан. Вече 2-ри ден нямам оплаквания , нито синини. За сега свекървата ми ги слага, а аз жомя като малко дете😂
Ами освен първа среща на групата Априлски мами да се проведе пред кабинета на д-р Тончев 😂 А ти чака ли много да те приемат за преглед? Това, единствено, леко ме фрустрира 😏 Отидох в 08:15 ч. и ме приеха в 10:00 ч.

Рози сложи ли вече първата инжекция и как се чувстваш?

Аз, все още, не съм усетила бебето, а много ми се иска. АГ ми каза, че при първа бременност ще го усетя по-късно. Чакам с нетърпение 💙

# 451
Zaria999, аз съм с тромбофилии, като не съм с най-сериозните мутации. На БХС имам нисък риск от прееклампсия. Терапията ми е аспирин протект, фраксипарин и 5 броя натаспин на ден. Д димер ми е ужасно висок, но засега натаспина го държи. Аспирина става опасен след определена седмица и по схема ще го спра, както ми е казал доцента. Продължавам с останалите неща живот и здраве до края. Натаспин влияе на тромби, аспирин и фракси на времето за съсирване и разрежда. Вече кое е достатъчно и кое не е много индивидуално, аз ходя на 3 седмици и все има нещо за оптимизиране.

# 452
Zaria999, аз до колкото изчетох прееклампсията няма общо с тромбофилия. Прееклампсията нищо не може да я предотврати, ако си предразположен към високо кръвно, то се вдига доста рязко. …въобще да не се случва на никоя.

Аз мисля че имах някаква доста неприятна мутация и съм единствено и само на хепарин (Клексан) моите АГта и въобще и Тончев, никой не ми е изписвал аспирин или натаспин и кръвотока ми е Ок. Кръвотока се влияе и от витамин Д и Омега. Като първоначално АГто искаше само с конски дози Омега3 и Д да опитаме да контролираме съсирването… обаче аз повръщах като магаре 😂И затова направо почнах с Клексана.

Аз съм с предна плацента, 17 седмица, ама май усещам едно “Тап-тап” от време на време 😅Определено не са черва, те ще бълбука и звуци ще издават, това си е подръпване някакво. Първа бременност ми е и ми е много странно ❤

# 453
Аз имах висок риск от прееклампсия на БХС, но мисля че там отчита и фактори като възраст, индекс на телесна маса  и т.н, но мен най - много ме притесни кръвния резултат за papp. Тогава едно момиче тук ми беше препоръчало една група във фейсбук low papp-a pregnancy support и реално там четох че много жени с такъв резултат са на аспирин. Реално няма пряка връзка, но аз мисля че има някаква. То реално доста гинеколози казват и че няма пряка връзка между мутациите и загубите на бременности, но ако проследи човек много случаи се оказва, че много, особено от късните загуби след това установяват някакви мутации в майката. Просто все още не е ясен механизма по който се случва, затова казват че не е задължително, особено ако имаш една успешна бременност. Само че при проследяване на многото случаи се вижда, че абортите започват именно при втора или трета бременност. Така че моето вътрешно усещане е, че има някаква връзка, от всичко което изчетох в нашите форуми и тези в чужбина + малко изследвания на официални институции, които имат публикувания статии на резултати от кохортни проучвания.
Аз утре ще слагам първата инжекция, често казано снощи не съм спала, голям страх ме тресе. Сънувах и цяла нощ мислих как я слагам. Утре съпруга ми е в къщи и сигурно той ще ми я сложи, днес цял ден гледам клипчета.

# 454
Аз имам една загуба преди 12та седмица и се надявам да е било заради това, че не знаех да тромбофилията и съответно нито се бях изследвала, нито бях на терапия. Иначе и възрастта ми е напреднала, и индекса на телесна маса е завишен, и все пак риска на БХС е нисък. А как бях вдигнала кръвно на прегледа, не можаха да ме успокоят 🤣 Сега меря и е ок, засега поне се надявам да няма проблем наистина.

# 455
На мен риска от прееклампсия ми излезе висок след 37 ма седмица.
Уж до тогава всичко ще е наред, но никой не може да ти гарантира.
Докторката ми каза че тогава очаквала и да започне да вижда изоставане с бебето, заради лоша работа на плацентата, което и излиза от тези изчисления на база ниския papp.
Не знам дали съм в правилната посока, но мисля че не е случайно че си открих тези мутации, затова няма да ги пренебрегна, въпреки препоръката на прехвалената д-р Стайкова.
Както каза едно момиче в друга тема, дали ще рискува човек решава сам, т.к последиците са изцяло за негова сметка.

# 456
Мануна, AnBolein, rozi4ka222сърдечно благодаря за отговорите, дами 🌸🍀
На мъжа ми леля му е АГ и вчера като чу, че ще слагам клексан и ми каза “оооо, то вече всяка 3-та е на клексан или фраксипарин” 😏 И , знаеш ли, Мануна, каза ми, че повечето загуби от тромбофилия се случват в ранните месеци. Нещо, което доста противоречи на всичко, което чета, но пък жената е АГ в Токуда. Така че мисля, че щом се подлагаме на адекватна терапия, ще имаме здрави бебета 🤰
Аз все повече се притеснявам, че нямам БХС. Моята АГ продължава да си държи, че това било изчисление и , че няма никаква гаранция и едва ли не, ако излезе нещо рисково ще се притеснявам цялата бременност. Казва ми, че с редовни изследвания ще хванем всичко навреме 😏Факт е, че всеки месец ми пуска кръвни , ама мен пак ми е притеснено 😏😂

# 457
Аз имах висок риск от прееклампсия на БХС, но мисля че там отчита и фактори като възраст, индекс на телесна маса  и т.н, но мен най - много ме притесни кръвния резултат за papp. Тогава едно момиче тук ми беше препоръчало една група във фейсбук low papp-a pregnancy support и реално там четох че много жени с такъв резултат са на аспирин. Реално няма пряка връзка, но аз мисля че има някаква. То реално доста гинеколози казват и че няма пряка връзка между мутациите и загубите на бременности, но ако проследи човек много случаи се оказва, че много, особено от късните загуби след това установяват някакви мутации в майката. Просто все още не е ясен механизма по който се случва, затова казват че не е задължително, особено ако имаш една успешна бременност. Само че при проследяване на многото случаи се вижда, че абортите започват именно при втора или трета бременност. Така че моето вътрешно усещане е, че има някаква връзка, от всичко което изчетох в нашите форуми и тези в чужбина + малко изследвания на официални институции, които имат публикувания статии на резултати от кохортни проучвания.
Аз утре ще слагам първата инжекция, често казано снощи не съм спала, голям страх ме тресе. Сънувах и цяла нощ мислих как я слагам. Утре съпруга ми е в къщи и сигурно той ще ми я сложи, днес цял ден гледам клипчета.

Да, съгласна съм, много взаимовръзки още не са открити или доказани. Но за абортите след 15 седмица (особено при аборт след пренатален тест, където е доказано, че всичко е наред хромозомно) се дължат на микро-тромби… просто се запушва малка артерия към бебето и му спира кръвотока. Никой лекар не може да ти обясни причината за аборта Simple Smile По-добре с Клексан отколкото без… майка ми има много късни аборти само защото не са знаели що е тромбофилия и има ли почва у нас.

Розички, не си причинявай излишен стрес, изобщо не чети листовката на хепарина. Дай я на мъжа да я прочете и да си запази информацията за него.😅 След месец така ще ти се насити организма, че бебето ще се храни с много кръв и ще дръпне със сигурност дни напред! Болка няма никаква, ако сложиш малко лед, забиваш вертикално на кожата, без никакъв наклон и вкарваш бавничко течността Simple Smile) Аз бях същата паника, голямо шубе, голям страх от странични ефекти, все си мислех че си вкарвам някаква отрова в тялото и само кошмари сънувах. Повярвай ми с всичко се свиква! Ще видиш много положителни резултати след това ❤

# 458
Рози, аз, като човек с повечко мазнинки по корема 😂, ще ти кажа, че не усетих нищо от инжекциите 😂 Вчера си мислех, веднъж мазнинките ми да са в моя полза 😂 Че вече 32 години си ги гледам и грижа за тях 😂
Рози, а ти, бидейки с висок риск за прееклампсия, Пи ли аспирин? Въобще как се отнесоха докторите към този риск ?

# 459
Интересно е това което споделяте, защото генетичката с която сега се консултирах ми каза, че до скоро са свързвали късните загуби /както казваш Болейн с изключени хромозомни аномалии на плода/ на тромбофилия.
Но вече все повече започва да се установява и търси връзка и с ранни и много ранни загуби, а някои мутации и с проблеми на имплантацията. В това съм склонна да вярвам, защото реално аз забременях много трудно и двата пъти, първия път - 3 години, сега повече от 3 години опити. Това ме навежда на мисълта че нещо още в самото начало след зачеване не се е развивало както трябва.
Зари, сега имам изписани аспирин + фраксипарина. Каза ми фракси сутрин, аспирина вечер. Вече аспирина го взимам от два дни, остава утре да включа и фраксипарина.
Ан Болейн, благодаря за насоките. И аз гледах че някои вкарват на 90 градуса иглата, а някои под наклон.

# 460
Аз слагам инжекциите под ъгъл от 90 градуса ☺️
Иначе тромбофилията няма общо с риска от прееклампсия.

# 461
Момичета, аз от днес съм с постоянно повръщане. Каквото и да хапна/пийна не ми понася. При мен тези симптоми отдавна бяха отшумяли, но явно пак се започва. Ще го карам на солетки тая вечер.

# 462
Аз съм почти 16 г.с и гаденето си продължава. Някои дни са по-леки от други, обаче съм забелязала че стане ли към 17:00 като по часовник ми прилошава 😅 Вече си мисля, че ще си я карам цялата бременност така.

# 463
И при мен се върна гаденето, а цяла седмица бях само с умора и денонощно спане.

# 464
Дами, вчера бяхме на преглед, всичко е наред и доста мърдаше докато го разглеждахме хаха. В 16гс+6 дни съм и вчера отново питах за пола, тъй като в 13гс ми казаха, че се вижда като момче, но АГ е сигурна на 50%. Вчера атрибутите му се виждаха доста повече от предния път и на мен си ми прилича на момченце Blue Heart, но АГ каза, че все пак не е сигурна. Някоя от вас в 16гс все още да не е сигурна за пола?

Също така бях и на преглед при очния ми лекар, с когото обсъдих дали мога да раждам естествено, тъй като имам "латис/скреж в очите - изтъняване на роговицата", което може да доведе до отлепване на ретината. Диоптърът ми не е сравнително висок -2.50 на двете очи, от миналата година съм го вдигнала с 0.25. Той ми каза, че има опция за лазер, който да "бетонира" тези изтънявания и да мога да родя естествено (аз предпочитам да е естествено), като се прави за не повече от 10мин.

Някоя от вас има ли подобни/същите проблеми с очите и правили ли сте такава интервенция?

Общи условия

Активация на акаунт