Априлче 2025г./тема 2/

• 27 501
  • 734
  •   1
Отговори
# 480
Бях спешен кабинет казаха че засега няма притеснения да пия Но шпа

Последна редакция: сб, 26 окт 2024, 20:57 от ...........

# 481
Здравейте, момичета, в 15+3г.с. съм(бебчето 16+3)и от няколко дни много ме боли гърбът на моменти...ужасно е. На мен доста ми наедряха гърдите и коремът за този период на бременността. Някоя от вас има ли болки в гърба? Мислех, че ще се появят чак след 6тия месец....

# 482
Аз съм с болки в гърба от няколко дни, все едно съм прещипала нещо. Доки в началото ми каза, че може гръб да боли, защото съм по слабичка и корема най-вероятно по-бързо ще почне да порасне, както е и при мен. Аз съм + 2кг, но корема си ми е доста голям + че аз съм и с леко изявена лордоза и се очакваше гърбът да ме удари.

Здравейте, момичета, в 15+3г.с. съм(бебчето 16+3)и от няколко дни много ме боли гърбът на моменти...ужасно е. На мен доста ми наедряха гърдите и коремът за този период на бременността. Някоя от вас има ли болки в гърба? Мислех, че ще се появят чак след 6тия месец....

# 483
Благодаря ти, Лили ☺️ Аз също от началото на бременност съм качила по-малко от 2кг. Много ми расте коремчето, иначе съм слабичка. По принцип съм имала проблеми преди с врата, а сега ме удари в гърба. Дано да е от повечето клякания, които се наложи да направя преди няколко дни.

# 484
Мен също ме наболва гърбът - особено като се натоваря повече /даже почва и кръста да ме боли ако прекаля/.
Иначе аз също не съм качила почти нищо- няколко грама- макс. 1 кг. (Не знам точно колко съм била преди да забременея), но коремчето и гърдите вървят бая напред.😅

# 485
Момичета, на всички ли вече ви измериха шийката на матката ? Има противоречиви мнения, някои доктори не смятат това за нужно без симптоми.

# 486
Момичета, на всички ли вече ви измериха шийката на матката ? Има противоречиви мнения, някои доктори не смятат това за нужно без симптоми.

Хубаво е да се измери, защото някои жени имат цервикална недостатъчност и в този случай шийката се скъсява без да има болки или видими причини. В моя случай я следим заради контракциите, които имам. При мен шийката може да се скъси заради тях. Но е хубаво поне около 20та седмица да се знае каква е дължината и.

# 487
Благодаря ви, момичета ☺️🤗
Колкото до шийката, моят следящ АГ каза, че е задължително следенето на шийката след 16г.с. Не ми каза на какъв период от време. Ако жената има контракции, следенето започва още по-рано.

# 488
  • Смолян
Моята я измерихме миналия понеделник и беше 50мм и напълно затворена, но от четвъртък бях с контракции, та днес пак ще я мерим по мое желание.

# 489

На мен ми я мерят на всеки преглед, тоест през 2 седмици (без да имам симптоми). Имай предвид, че може доктора просто да не ти е казал, че я е премерил, а да е. Но все пак го попитай на следващ преглед. След 18-20г.с си е направо задължително да се измерва при всеки преглед. На мен даже и мануално са ми я мерили до сега поне 2 пъти + с УЗ на всеки преглед (като най-точно е с вагинален трансдюсер).Но аз имам една прекъсната късна бременност не много отдавна, което налага още повече да се има предвид шийката ми.

# 490
Моята я измерихме миналия понеделник и беше 50мм и напълно затворена, но от четвъртък бях с контракции, та днес пак ще я мерим по мое желание.

Да, като трябва да се има предвид че за някои жени нормалната дължина може да варира от 3.5 до 5.00 см. Затова е хубаво да се знае първоначалната и дължина, по този начин се установява дали се скъсява и за какъв период.

# 491
О даа, това е много важно, защото ако нормалната дължина е 5см и за седмица се е скъсила на 3,5см си е опасно...особено ако е измерена точно когато е била 3,5см, а това се приема за нормална дължина. Само ще добавя към inkheart, че по принцип няма значение дали първоначалната дължина на шийката е 3,5 или 5см, ако падне под 3-2,5см се прави серклаж или се поставя песар(става въпрос за 16-20г.с.). Понякога на 3см се назначава прогестеронов препарат вагинално и ако продължи да се скъсява, пак се прави серклаж/поставя се песар.
Ралиии, ти си мис шийка 😁❤️❤️❤️ Браво! 🍀 Моята по принцип си е 3,65см. и ми е малко притеснено заради многото манипулации...също и като цяло не ми е много спокойна матката. Дано все пак да не се скъсява много. По принцип е добре да се приема качествен колаген, но все пак трябва да се съгласува с АГ. 🤗

# 492
Не винаги може да се измери точно с коремен, да. Ще я измерим на втората фетална в 19-20та:) Явно не е късно тогава да те вземат мерки, ако има нужда - така се информирах и аз.

Как се усещат контракции?

# 493
Между другото шийката може да се скъси не само от контракции, а и от нелекувани инфекции на половата система (анаеробни бактерии, гъби), което ми напомня да ви вметна, че е хубаво точно сега във втори триместър да се направи едно по-задълбочено изследване, като ФемоФлора плюс в Геника за обитателите на влгалището и цервикса, защото много от гадинките могат дори да не дадът симптом и стандартната микробиология да не отчете проблем.
Аз лично другата седмица, ще си пусна ФемоФлор плюс да видя какво е положенеито.

Последна редакция: пн, 28 окт 2024, 14:02 от Pipiilotaa

# 494
О даа, това е много важно, защото ако нормалната дължина е 5см и за седмица се е скъсила на 3,5см си е опасно...особено ако е измерена точно когато е била 3,5см, а това се приема за нормална дължина. Само ще добавя към inkheart, че по принцип няма значение дали първоначалната дължина на шийката е 3,5 или 5см, ако падне под 3-2,5см се прави серклаж или се поставя песар(става въпрос за 16-20г.с.). Понякога на 3см се назначава прогестеронов препарат вагинално и ако продължи да се скъсява, пак се прави серклаж/поставя се песар.
Ралиии, ти си мис шийка 😁❤️❤️❤️ Браво! 🍀 Моята по принцип си е 3,65см. и ми е малко притеснено заради многото манипулации...също и като цяло не ми е много спокойна матката. Дано все пак да не се скъсява много. По принцип е добре да се приема качествен колаген, но все пак трябва да се съгласува с АГ. 🤗

Абсолютно е така. Но серклажът може да помогне само когато шийката се скъсява поради други фактори различни от контракции, като цервикална недостатъчност, инфекция. При наличие на контракции трябва да се търси начин за намаляването им и много пазене. Един серклаж може да засили контракциите и няма да има полза.

Прогестеронът поставян вагинално подпомага шийката, кара я да набъбне и да стои твърда.
Не винаги може да се измери точно с коремен, да. Ще я измерим на втората фетална в 19-20та:) Явно не е късно тогава да те вземат мерки, ако има нужда - така се информирах и аз.

Как се усещат контракции?

Усещат се като втвърдяване на корема, сякаш се свива на топка в една точка, но някои жени не усещат тези контракции въпреки наличието им. Но ако легнеш и леко опипаш корема, там където е матката и е леко твърд или целият е стегнат, това са контракции. Но също трябва да се има предвид че някои жени имат стегнат корем през цялата бременност, но това не влияе на шийката. Казват, че е нормално матката да се стяга по няколко пъти на ден, защото е мускул, а функцията на мускулите е да се съкращават. Важното да няма непоносима болка. Истинските контракции започват от кръста към корема и боли много.
Между другото шийката може да се скъси не само от контракции, а и от нелекувани инфекции на половата система (анаеробни бактерии, гъби), което ми напомня да ви вметна, че е хубаво точно сега във втори триместър да се направи едно по-задълбочено излседване, като ФемоФлора плюс в Геника за обитателите на влгалището и цервикса, защото много от гадинките могат дори да не дадът симптом и стандартната микробиология да не отчете проблем.
Аз лично другата седмица, ще си пусна ФемоФлор плюс да видя какво е положенеито.

Да, с първата бременност търсиха причина за контракциите ми, но не намериха. Просто имам много чувствителна матка. Сега с втората е същата работа. Затова от рано започнах с лекарствата. При мен контракции се появяват заради проблемни черва(нещо което нямах преди да забременея), но сега е ужас. Когато червата ми полудеят и се напълнят с въздух... Контракциите веднага се засилват. Ако можех щях да стоя гладна 😅 но няма как.

Последна редакция: пн, 28 окт 2024, 09:23 от inkheart

Общи условия

Активация на акаунт