И аз изчетох хронологията на случая от сайта на НПМГ и се чудя не трябва ли да има институционална подкрепа и за учителите, които явно повече от година са потърпевщи от обсебващо поведение, тормоз и обидни квалификации от един родител.
Сигурна съм, че от СМГ гледат с ужас какво можеше да е изсипано върху техните глави, ако това яйце беше успяло да се класира при тях. Е, вероятно по-смекчено, тук роля на катализатор на гнева срещу училището играе и "обидата" че детето трябва да учи във "втора математическа лига" (както явно я възприема майката), а не "където му е мястото". Ненависта към преподавател по БЕЛ я тълкувам като резултат от традиционния проблем на децата, учили в СМГ 5-7клас да останат в училището си - недостатъчният резултат на НВО БЕЛ. Предполагам точно това е случаят и с това дете.
Съчувствам на всички незамесени пряко - останалите ученици, учители, родители. Трябва да издържат до изборите и после всичко ще утихне. Но не мисля, че тази кампания ще нанесе някакви щети върху имиджа на НПМГ, поне не в очите на тези, за които образованието и свободната воля са ценност. Като гледам достойната позиция, спокойнствието и разумът, който демонстрират ръководство и учители, както и тоталната мобилизация и подкрепа от учениците - бивщи и настоящи, даже дивидент ще извлекат. За съжаление, не със средства, с които биха си го представяли и с цената на много ненужен стрес.
Наборът минал снощи през площада на НДК, където имаше "масово свирене на "Клетва" от китаристи". Каза, че настръхнал - такава атмосфера имало, невероятна. Поклон пред Щуреца!