Отговори
# 600
Ползвах чат GPT за текстови задачи по математика и по физика седми клас, и според мен да се справя добре. Качих задачата на снимка, казах му транскрибирай текста, справи се точно, после му казах реши задачата стъпка по стъпка, точно това направи, можех да го проследя точно какво е направил/ изчислил, какви формули използва. Не бяха някакви супер сложни задачи, не знам засега е окей според мен.

Ако сега се справя горе долу добре, не на всички де, си представям как ще се справя след 5-6 години. Засега се опитвам да го ползвам в моята проектантска работа, да ми пренаписва едни записки, да разчита чертежи, не се справя много добре, но се учудвам че все пак разпознава и разчита доста неща, но го отдавам на това че не разбирам кой знае колко и как да му обяснявам и настройвам, освен това ползвам безплатната версия.

# 601
Тук решаваме задачи за училищно ниво с механизмите/способите, заложени в учебния план на децата за съответното училищно ниво...
Та не виждам за какво да "тренирам" AI, вместо да "тренирам" детето да се самообучва с всяка следваща решена задача Thinking

# 602
  • София
Дори и на училищно ниво греши, особено при зададени условия на бг. Пробвала съм от любопитство само. Виждам грешката и му обяснявам. Следва отговор "А, да , благодаря, че ми обърна внимание. Извинявам се за пропуска, ей сега ще пусна ново решение.". Да, ама и в новото има грешки... А и не разбирам идеята изкуствен интелект СЕГА да ми реши задачата. На теста/изпита (освен ако не излъжа някак системата  да имам нет и да се допитам  до изкуствения интелект -нещо, което учениците доста добре правят) ще трябва да се боря сама. Масово дечурлига си пишат така съчинения по езици, есета по БЕЛ за домашни/проекти, ама  после в изпитни условия - какво...

# 603
В интерес на истината чат джипитито го питах да ми обясни нещо, което аз не бях учила в училище и ми го обясни. Ама сега не помня какво, беше е свързано с отрицателно число под корен ✓-4 мисля, че беше.
А и за квадратни уравнения ми помогна на скоро, че нещо се бях оплела. Зависи и как му е зададено условието.

# 604
Mama Ru, аутокорект-функцията се е погрижила за твоя пост Grinning

# 605
Вярно, ама като нямам навика да гледам. А и при набран текст не винаги виждам грешките на екрана, после като си го разпечатам ми избождат очите.

# 606
  • София
Мама Ру, естествено, че за подкоренна величина при квадратен корен веднага ще обясни, това е теория, налична във всеки учебник.  За решаване  на кв. уравнение също... Но я  му задай някое  по-завъртяно  уравнение  от по-висока  степен да реши  с  нужни преобразувания с цел полагане или някое с параметри,  тогава може и да не е толкова прецизен....

# 607
Да, съгласна. Не може да се вярва на 100% на ИИ.
А уравненията бяха биквадратни. Нали така се казва, ако са примерно 9х⁵ - 4х³...?

# 608
Биквадратните са от вида ах4+bх2+с=0 и се решават като се положи х2 = t и  Д. С. t>=0.

# 609
  • София
Мама Ру, едно стандартно биквадратно е също толкова лесно за решаване, колкото квадратното. Та не би затруднило точно то изкуствения интелект. Аз обаче не говорех за такова. Simple Smile

Пуснах му примерно сега тази задача :
За кои стойности на параметъра k урaвненията х^2 - (3k+2)x  + 2(2k+1)=0 и   х^2 +(3k+8)x  - 2(2k-1)=0 имат общ корен?

И очаквано сгреши. Wink

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 21:17 от Просто русалка

# 610
Русалка, доста коварно от твоя страна. Grinning

# 611
  • София
Русалка, доста коварно от твоя страна. Grinning

Ми да Joy, какво да го питам,  да ми реши  х^2 -5x +6 =0 ли? Simple Smile Tрябват му  някакви предизивикателства и на него все пак....

# 612
От МОН ни призоваха да го използваме, за да се развива.

# 613
Joy еееее, щом МОН призовават, ще си помисля... А после ще им откажа, не ми се занимава някак Sunglasses Да се учи сам, пък!

# 614
Моля за помощ при решението на следната задача за 5 клас:

Дърводобивна компания решила да сече гора, но природозащитниците протестирали. Опитвайки се да ги успокои, компанията заявила, че "98% от дърветата в гората били борове, които щели да бъдат единственият вид дърво, който ще се сече". И обещали "след сечта боровете все още ще представляват 95% от оцелелите дървета".
Какъв процент от дърветата са планирани за сечене?

Общи условия

Активация на акаунт