Контролиращи хора - нарциси, травматизирани, невротици или?

• 2 484
  • 34
  •   1
Отговори
# 15
Явно авторката има предвид конкретни хора от обкръжението си, но ние като не ги познаваме, как да дадем мнение. Има тема за нарцистичните личности и е много информативна.

Иначе има много причини човек да стане, или се държи като контролиращ. Чувство за отговорност, необходимост, вътрешна потребност... Всяка майка, всеки родител, е контролиращ, поне до определена възраст на децата си. Аз никак не искам да съм контролираща личност, искам да се вея безгрижно през живота и да си гледам кефа, но не мога, като съм благословена с два заплеса, в лицето на мъжа и дъщеря ми.

# 16
Слабо ме интересува кой какъв е. Ако някой не ми харесва, а някак е попаднал в приятелския ми кръг го отсвирвам. Държа на психическото си здраве.

# 17
Хората, които искат да контролират и да се налагат, са зли по природа. Нищо чудно, че в характеристиката на психопатията е желанието за контрол над хората. Не го виждам като травма - повечето хора с травми нямат самочувствието на винаги прави и желанието да им се козирува. Желанието за контрол е характер и черта на злите хора.

# 18
  • София
Едно време много се връзвах на такива хора. Исках да им се доказвам колко не са прави, аз какво мога да направя и прочие. След това имах период, в който четях много за нарцисистите, гледах клипове, проповядвах. Сега - въобще не ми пука кой какъв е, как и кога го е ухапала мухата. Вече си научих урока - далеч от такива, почивка за тялото и душата. Оммм.

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 11:36 от Rockstar

# 19
Проблем виждам, когато "контролиращи" хора са ти в семейството, по възходяща линия, и по някакъв начин си зависим от тях. Тогава решението е да се еманципираш по възможно най-бърз начин, и да работиш по отстраняване на щетите.

Във всички останали случаи е въпрос на избор, дали ще контактуваш с такива хора и дали ще им позволиш да те контролират - лично теб. Никой не става контролиращ изведнъж, винаги има сигнали - и при гадже, и при работодател, и при приятел. Светне ли - дистанция, и това е.

А че втори лица контролират трети, си е изцяло техен проблем. Най-малкото защото динамиката в една двойка или семейство изглежда съвсем различно отвън и отвътре. В повечето случаи за всичко си има причини, които не винаги са видими и ясни за страничните наблюдатели. Освен ако няма насилие, и жертвата изрично не е поискала съвет или помощ, не виждам повод човек да си пъха носа в чужди отношения.

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 12:44 от BernardaM.

# 20
  • София
Не ми е и интересно да се дистанцирам

Е то това е темата реално, защо ти е толкова интересно да си около хора, които не харесваш? Simple Smile
Защото се чувстваш по-високо от тях, по-готина и велика. За такива хора какво мислим? Wink

Защо? Обясни? Защо си станала такава? (като казваш сама в първия си пост) Wink

# 21
  • По света и у нас
Хахаха. Бърди, първо аз не мразя контролиращите, аз съм им свикнала и те ме обичат защото аз съм от лежерния тип и не им се връзвам.
Жените като приятелки няма как да ме контролират, просто виждам как си горят батериите за глупости, ядосват се, че даже се оплакват драматично. Помнят глупости които си навиват ли навиват в мислите. Не могат да се регулират - защо???
Сега за мъж контрольор - зависи до каква степен и какво иска да контролира. И аз съм се отстранявала.
Вие тука ми скочихте на нож (май защото припознахте себе си).

# 22
Не ме интересува какви са другите, стига да не навлизат в личното ми пространство и да не ми дават непоискани съвети. Всеки си има разбирания, травми, страхове, фобии. В очите на другите вероятно и аз изглеждам контролираща майка. Не виждам обаче с какво това ги засяга.

А теб, авторке, какво те интересуват другите? Ако те дразнят или напрягат, дистанцирай се. А между другото, ти деца имаш ли? От любопитство питам.

И други твои теми съм чела и ти се чудя откъде намираш толкова време и енергия да анализираш околните.

# 23
  • По света и у нас
Имам деца. 2 - в 2ри и 3ти клас.
Имам време, аз влизам тук сезонно да разбера кой още пише, кой не. Да направя 10 теми че форума иначе става прекалено досаден.

# 24
Имам време, аз влизам тук сезонно да разбера кой още пише, кой не. Да направя 10 теми че форума иначе става прекалено досаден.

И това е вярно. Темите ти предизвикват размисли и страсти и генерират трафик. Simple Smile

# 25
  • По света и у нас
Благодаря!

# 26

Чудесно, занимавай се с твоите деца тогава. Остави другите да мъкнат своите, където искат, да ги навличат с дрехи, да са им говорители,… - теб това какво те касае? Имах приятелка, която след раждането на децата си се превърна в истинско мрънкало. Всичко я дразнеше, от нищо не беше доволна. Ами не общувам вече с нея, напряга ме, не желая да я слушам, да не говорим, че злословеше срещу общи познати.

# 27
Не разбирам защо нападате Примадона. Не знам дали е защото имам много хляб да изям още, но и аз редовно се опитвам да разбера защо някой постъпва по даден начин. То донякъде това е и от основните теми в раздела, защо X направи У, а не Z.

При все, че много хора попадат на контролиращи партньори или са с контролиращи родители, мисля, че темата си има резон да съществува.

# 28
  • По света и у нас
Значи аз, за да мога да оставя някой да бъде себе си, трябва да разбера защо има проявите си такива каквито са.
Да анализирам ви, защото се набивате на очи, ако кротувахте нямаше да е така.
И ако нямах деца - какво щеше да ми кажеш тогава Нединке, че като нямам деца нищо не разбирам и да не давам акъл, нали?

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 17:09 от PriMadonna

# 29
От описанието на контролиращите мъже ме побиха тръпки, направо. Как се живее в такъв ужас?

А относно децата и извънкласните, аз имам леки залитания, но съм убедена, че е за добро. Колкото повече знаят и могат, толкова по-добре за тях. Минимумът за мен е спорт, език и музикален инструмент, като не се вманиачавам и не държа на изяви. Само, ако те искат. Пък и намалява времето за правене на глупости.
За стаите, предпочитам спалнята ми да е сравнително неприкосновена територия, не виждам каква работа имат там.

Общи условия

Активация на акаунт