Контролиращи хора - нарциси, травматизирани, невротици или?

• 2 480
  • 34
  •   1
Отговори
  • По света и у нас
Сблъсквали ли сте се с контролиращи и ако да какви са ви наблюденията. На какво мислите, че се дължи този вид поведение и какво изпитвате аджеба когато контролирате? Възбужда ли ви това, успокоява ли ви, по-важни ли се чувстване? Маловажни ли се чувствате ако си седите и не контролирате?

Само да вметна, че доста майки около мен са маниачки на тема контрол и ми се струва че доста жени ги избива на това поведение покрай децата им, но в действителност не са такива.
А има контрольорки по рождение.

Давам пример за женски такива:
- децата са записани на 5 различни курса по незнам какво си и се ходи религиозно на всичко
-  на 7-8 години деца, не се поставят сами да се обличат, да си избират дрехи и тн.
-  не се оставят децата да си общуват свободно, намесване в разговора им, контрол кой какво че каже и тн.
- постоянно нареждат мъжа си и всячески се стремят да му висят на главата докато не свърши каквото тя е наредила.
- търсене на сметка защо не се обаждаш, кога как не се обаждаш и сърдене
- сърдене че Еди кой си не я е включил в някакво тяхно събиране (нямат граници, не почитат човешките граници и че някой може да не ги е допуснал до ниво най близка приятелка)
- забраняване на разни неща на децата без реално основание - примерно да не влиза в еди коя си стая която не е нито опасна нито нищо.

Мъжкото контролиране се изразява в
- създаване на заетост която е никому не нужна за да те ангажира с него - да водиш деца напред назад, създаване на бъркотия с цел да чистиш след него, създаване на драма за да не обръщаш внимание на никой друг само на него
- да разпитва какво се случва у вас и да си вре носа където не му е работа
- да ти следи какво си харчила, как точно и ако нищо не си изхарчила - кой ти е платил, ресторанта, пиенето и тн.
- Поставяне на камери из къщата из следене уж къщата а всъщност теб. Поставяне на GPS на колата -телефона ти.
- мрънкане че не вдигаш телефона
- разместване и пренареждане но нещата вкъщи за да се чувства, че ти не знаеш кое къде е и той ще ти ги подава нещата.

Защо хора? Обяснете. Как станахте такива катили?

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 15:57 от PriMadonna

# 1
Върни се в Европа, и тук има кукувци колкото искаш, но не и чак в такива размери.

# 2
Има една много хубава книга.
Петте травми и как да ги излекуване. Лиз Бурбо.
Там много хубаво са описани детските и родовите травми и маските, които слагаме, за да ги компенсираме.
Маската на контролиращия е следствие от преживяна травма "предателство" от родителя от противоположния пол. Колкото по-дълбока е травмата, толкова по-изразена е и маската.
Прочети и всичко ще ти се изясни.

# 3
Твоите деца на колко са? За вторачването на майките питам...
А относно темата - като гледам колко стриктно наблюдаваш на хората драмите, по-скоро ти изпитваш нужда от контрол и следене на ситуациите. Или опит за резюме на форумските болежки в в един слайд?

# 4
  • Пловдив
Мен не ме интересува какви са. Като видя поведение, което не мога да търпя, се старая максимално да се отдалеча от ситуацията. Сменяла съм си работата например. Не бих имала връзка с подобен мъж. Или да понасям "приятел", или половинка на приятел.

Остава ситуацията когато ти е родител или дете. Ако е родител и си пълнолетен също ограничаваш контакт. Ако е дете няма мърдане поне до 18 години.

# 5
Мдам. Ограничаваш контакти като не те кефи и толкова. Не разбирам такива задълбочени анализи .. това значи, че все пак имаш отношение. А нали искаш да се дистанцираш?

# 6
  • По света и у нас
60% от кукувиците са от БГ произход.
Не ми е и интересно да се дистанцирам а и тези хора са навсякъде особено в средите на майките.

# 7
Всъщност личен опит с контролиращи типажи май нямам. Проста причина - не обичам да ме контролират, до не много отдавна бях и самонадеяна и твърдоглава. Може би, ако усетят, че ще ударят на камък, не се занимават. Обаче определено има хора, на които им харесва някой да има контрол над тях, не само в сексуален смисъл, колкото и странно да звучи. Може да е неосъзнато, но такъв модел отношения търсят.

Честно казано? Колкото и съгласна да съм, че травмите могат да превърнат един човек в контролиращ, толкова си мисля, че донякъде е и до характер, темперамент, дори съдба, ако щете. Някои хора просто се раждат по-ригидни, обсесивни, тревожни, с желание да доминират и така нататък. Ако седна да мисля защо, ще ме заболи главата.

А иначе при женските примери в първи пост припознавам повече перфекционизъм, мания да си идеалната майка и домакиня с идеалното семейство. Там има и склонност към излишни саможертви, с които да се вменява вина после на близките.

# 8
60% от кукувиците са от БГ произход.
Не ми е и интересно да се дистанцирам а и тези хора са навсякъде особено в средите на майките.
Ми като не искаш да се дистанцираш, защо се впечатляваш? Общо-взето се приравняваш към кукувиците, които искат да имат контрол над кукувиците...
Мен пък ме дразнят такива обсъждания кой какъв бил, ама защо бил... Контрол над чуждото ОКР? Клюкарска история.

# 9
Много генерализираш и смесваш нещата.

Отделно тези оценки на ситуациите и мнение са си твои.

Това, че наричаш някой контролиращ не го прави такъв. Човек е много повече от онова, което се вижда на пръв поглед. Също определен вид поведения са неразбираеми за околните, докато не разбереш контекста.
Избягвай да съдиш хората. Както ти ги съдиш, така и те ще те съдят.
Ако нечие поведение системно не съвпада с твоите етични и философски рамки, отстраняваш човека от живота си. Освен ако не ти е роднина по първа линия.
Също няма една единствена причина или лист с краен брой причини защо хората правят каквото правят. Поведението може да е породено от много различни мотиви, мироглед и травми ако щеш.
Общо взето е добре да се фокусираме върху нещата, които можем да променим - себе си и възприемането си за света и да избягваме да даваме оценки на хората и да спекулираме върху поведението им.
Бъди жива и здрава!

# 10
Не ме интересува какъв произход имат дефицитите на хората. Ако сме съвместими е ок, ако не сме - по-добре да се отдалечим с мир. Ама някой мъж бил травмиран като дете и сега тръгнал да обяснява как трябва да живеят жените - негов проблем, не мой. Ако е много нахален, просто проблемът му става по-голям. Това е.
С контролиращи майки и бащи нямам съществен досег, всъщност май обратният вариант родителство е по-разпространен.

# 11
Всъщност това, което най-много те дразни в околните отразява теб и твоите травми. Другите просто те осветляват.

# 12
  • Beyond the stars
Не всички примери са контролиращи, въпреки че в твоите очи са.
Аз пък имам проблеми с контрола, които не са сред описаните. Трудно делегирах неща, предпочитах сама да се нагърбя с всичко, да мисля за всичко, не търсех помощ, обичам нещата да са ми планирани и прогнозирани, трудно излизам от комфортната си зона и планът за света. Работила съм с психолог, всичко винаги идва от мама и тати.
Това е краткият отговор, иначе контролът дава сигурност в един свят, който все повече не подлежи на контрол.
Пак казвам в примерите ти има много повече от контрол и са различни прояви на други психосоматични състояния, та няма как да се даде общ отговор.

maiathebee благодаря за препоръката, не бях срещала заглавието, звучи интересно.

# 13
Трудно ми е да коментирам, защото не знам за какво точно говорим. Понякога контрол е нужен и аз също имам моменти, когато съм контролираща. Ако има нещо важно за вършене, а другите се мотат като мухи без глави или явно не знаят какво правят, контролът е важен, защото без него няма да има успешен край. Неслучайно на кораба има един капитан и затова корабите рядко потъват. Друг път контролът се изражда в ненужен микромениджмънт, който дразни околните. Разликата между двата типа контрол е умението да се разграничи важното от неважното и човек да не смята, че само неговият начин да се свърши нещо е единственият правилен, защото понякога си е така, но по-често не е. И тогава, ако няма толкова значение как ще се свърши нещо или нещото не е важно, е добре хората да се оставят да се оправят както знаят. Стига да го заслужават все пак, не можеш да оставиш три годишно дете да направи палачинки Simple Smile

# 14
Ако човек си мисли, че само той е прав, той е самодоволен и безкритичен. Но ако иска другите да правят всичко само по неговия начин и само това, което той смята за важно, тогава е контролиращ. И сега въпросът е, какво правим, ако някой се опитва да ни нарежда.
Ако ни е началник - в повечето случаи козируваш и изпълняваш.
Собствена майка - като малък изпълняваш, с порастването се бунтуваш и показваш кое не е о.к.
Собствен съпруг, съпруга, приятели - никой не те кара да си послушен към индивид, който (се опитва да) те командири. А ако си послушен, тогава ти си човекът с дифицитите.

В моето обкръжение нямам такива хора, като изключим свекърва ми. Но тя ми е в обкръжението, само ако аз желая, и тъй като не желая, проблеми няма.

Общи условия

Активация на акаунт